Foto: Bobo (simbolična)
Državna sekretarka Marija Magajne je napovedala potrjevanje hitrih testov s PCR metodo, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik pa je potrdila ustreznost hitrih testov, ki jih uporabljamo v Sloveniji.

V Sloveniji je glede na zadnje podatke sedemdnevno povprečje okužb pri številu 842, hospitaliziranih pa je trenutno 945 covid bolnikov. To pomeni, da sta oba pogoja za prehod v oranžno fazo izpolnjena, a država je še vedno  v rdeči fazi.

 Bo pa vlada stanje preverjala na jutrišnji seji in sprejela odločitev, je napovedala vladna govorka Maja Bratuša.

Prednosti in slabosti hitrih testov

Državna sekretarka Marija Magajne je povedala, da zadnji podatki, dajejo neko upanje, da epidemija počasi upada, kar je tudi dokaz, da upoštevamo ukrepe in ti prinašajo določene učinke. K umirjanju epidemije je po njeni oceni pripomoglo tudi množično testiranje s hitrimi testi, ki imajo za prednost to, da so bolj enostavni in dostopni.

"Njihova slabost pa je, kot vemo, da niso tako zanesljivi kot PCR testi, še bolj pa se v strokovnih krogih bojimo morebitnega lažnega občutka varnosti, ki bi ga lahko negativni rezultati sprožili," je opozorila. 

Pozitivne bodo potrjevali še s PCR testi

Primerjala je tudi uporabo hitrih testov v drugih evropskih državah in pojasnila, da je potrjevanje pozitivnih hitrih testov s PCR testi smiselno opraviti, kadar je pojavnost virusa v populaciji nizka. Ob tem je napovedala, da bi bilo smiselno tak pristop ubrati tudi v Sloveniji, predvsem pri tistih, kjer je rezultat hitrega testa nepričakovan.

"Gre za strokovno odločitev, ki pa je že predvidena. Tisto, kar mora ministrstvo pripraviti, so enotna priporočila v organizacijskem smislu, predvideno je srečanje strokovnjakov in sodelavcev ministrstva za zdravje. Kdaj in koga potrjevati, pa je strokovna odločitev," je obrazložila.

Prihajajo nove pošiljke hitrih testov in novo naročilo

Zaloge hitrih testov iz zadnjega javnega naročila ministrstva za zdravje v decembru se počasi zmanjšujejo, a državna sekretarka je zagotovila, da jih je še dovolj, poleg tega pa jih tudi izvajalci naročajo sami. Za prihodnji teden je napovedala novo javno naročilo milijon hitrih testov, Slovenija pa pričakuje tudi pošiljko iz skupnega evropskega naročila.

Dotaknila se je tudi tematike cepljenja in potrdila odločitev strokovnjakov, da se zaradi pomanjkanja informacij o učinkovitosti pri starejših, s cepivom Astrazenece cepi le mlajše od 65 let. Še v tem tednu  naj bi po njenih besedah nacionalni inštitut pripravil dopolnitev strategije cepljenja.

V Sloveniji štirje primeri angleškega seva do sedaj

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je pojasnila, da v Sloveniji ostajamo pri štirih potrjenih primerih angleškega seva virusa.

Pri 16 vzorcih, kjer so januarja s slovaškimi presejalnimi testi ugotovili pozitiven rezultat, namreč s sekvenciranjem niso potrdili angleškega seva. Še najprej pa bodo prisotnost seva ugotavljali pri vsakem desetem pozitivnem PCR testu, minuli petek je tako šlo v analizo več kot 600 vzorcev.   

Tudi zaključno poročilo potrdilo ustreznost hitrih testov

Po delnem poročilu, ki je bilo že predstavljeno javnosti, je sedaj predstavila še zaključno poročilo o verifikaciji hitrega antigenskega testa, ki ga uporabljamo v Sloveniji. Namen študije je bil preveriti, ali test dosega nacionalna priporočila in priporočila Svetovne zdravstvene organzacije (WHO) ter predvsem preveriti občutljivost in specifičnost testa v skupini brezsimptomnih oseb v primerjavi z metodo PCR.

"Zaključki ostajajo skorajda v celoti takšni kot v delnem poročilu. Test se je v vseh skupinah izkazal za dovolj specifičnega, upoštevaje nacionalne kot tudi smernice WHO. Glede občutljivosti pa te zahteve WHO izpolnjuje v celotni skupini simptomatskih, nacionalna priporočila pa v skupini tako simptomatskih kot brezsimptomnih preiskovancev, pri katerih je prisotnega veliko virusa," je obrazložila.
 

Razlogi za lažno pozitivne rezultate

Primerjali so tudi rezultate različnih testov, različnih proizvajalcev in ugotovili, da daje test primerljive rezultate z drugimi že verificiranimi testi. To po njenih besedah potrjuje, da je pri uporabi hitrega testa izjemnega pomena, da se osebi pravilno predstavi vrednost negativnega rezultata, ki ne sme povzročiti občutka lažne varnosti. Kot je dejala, je namen hitrih testov čim hitrejša napotitev oseb v samoizolacijo in to v populaciji, kjer PCR metoda ni možna.

Zakaj pa v zadnjem obdobju prihaja do toliko lažnih pozitivnih izidov na hitrih testih? O tem govori specifičnost testa, ki pri 99-odstotni pomeni, da bo na 100 testiranjih en lažno pozitivni rezultat.

"Problem, ki ga vidimo na terenu pa je, da se ti lažno pozitivni pojavljajo v gručah. Tu je potrebno poiskati druge dejavnike, ki so povezani s pogojem hranjenja testov, načinom izvedbe in drugi tehnični dejavniki, tudi slabša stabilnost reagentov," je pojasnila direktorica in poudarila, da je ključna reakcije ob takih pojavih potrjevanje s PCR testom.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
slvkos (nepreverjen)

dajte že enkrat nehat terorizirat narod z temi hitrimi testi saj so totalno nezanesljivi, če že nekaj mora bit pa merite temperaturo na vhodu v poslovalnico in to vsem tako zaposlenim, strankam, učiteljem in učencem in če kdo ima povišano ga napotite na pravi testpa tako ne bo nobene zmede in gužve

Rumena (nepreverjen)

Odkar je narod začo protestejrati, se virusi redčijo.

rotschild (nepreverjen)

Ali se tako imenovani stroki jemlejo brise 24 h???

In reply to by Rumena (nepreverjen)

Forint (nepreverjen)

Ta ista stroka je podala tudi mnenje, kda se v firmi po malici pri zaposlenih pojavi slabost in driska. Seveda je po mnenji te stroke firma nej bila kriva, krivi so bili tisti ka so malicali.

Tanjaflaškoon (nepreverjen)

Covid19 PREVARA v bistvi pa je le ubogi PREHLADEK včasih pa še to ne kako nas imajo za norce in zavestno uničujejo gospodarsvo in matretirajo ljudi KRIMINALCI ENI PODKUPLJENI DA SODELUJETE V TEJ PREVARI!

čista resnica (nepreverjen)

Kaj je razlog za veliko število lažno pozitivnih hitrih testov ?
Kriv je J.J. pa njegova mafija ...

vodka (nepreverjen)

Ne rabite se izgovarjati. To zavajanje že traja od lanskega marca.

Čengiz (nepreverjen)

Marsikdo masno služi s temi testi.

. (nepreverjen)

Z bitkonji se plačujejo?

In reply to by Čengiz (nepreverjen)

pozitiv-negativ (nepreverjen)

V začetku decembre sem na hitrem testu bil pozitiven, potem na PCR testu takoj negativen. Prejšnji ponedeljek sem bil ponovno na hitrem testu pozitiven, na PCR testu pa ponovno negativen. Svetovni nateg so ti hitri testi vam pravim.

1 (nepreverjen)

pozitiv-negativ Zakoj si sploj šau ponovno na hitri test, tebej so itak vodili kak pozitivnoga v decembri. Moja je mejla decembra isti primer pa jo zdaj ne testejrajo sodelavke idejo sakši keden njoj pa nej trbej. Hitri testi so za hitro bogatenje elite lopovske.

In reply to by pozitiv-negativ (nepreverjen)

Starejše novice