Včeraj so v veljavo stopila nova pravila cestnega prometa. Med drugim je v veljavo stopilo tudi pravilo o zavijanju v desno pri rdeči luči na semaforju. A v praksi bomo na to še morali počakati. 

Številni so se razveselili novih pravil v cestnem prometu, ki med drugim omogoča tudi zavijanje v desno pri rdeči luči na semaforju. A to bo mogoče le na semaforju, ki mu je dodan prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju, in ob pogoju, da je smer prosta. 

Kljub temu da je zakon že v veljavi, pa ne bomo še tako kmalu pri rdeči luči na semaforju zavijali v desno. Treba bo posebej preučiti vsako primerno križišče in šele takrat bo prišlo do sprememb.
 

Na Direkciji RS za infrastrukturo, ki je odgovorna za izvedbo novih pravil so za Sobotainfo pojasnili, da so upravljavec skoraj šest tisoč kilometrov glavnih in regionalnih cest v Sloveniji. Na prometnem omrežju glavnih in regionalnih cest je evidentiranih 380 semaforiziranih križišč

Vsako križišče bodo posebej obravnavali

Postavitev znakov, ki bodo dovoljevali zavijanje v desno kljub rdeči luči, tako po pojasnilih direkcije ne more biti avtomatično, saj je zagotavljanje varnosti glavna prioriteta. 

Pri urejanju prometa v križiščih treba upoštevati številne dejavnike od števila in hitrosti vozil, preglednosti, predvsem pa prisotnosti ranljivejših skupin, kot so pešci in kolesarji ter osebe z omejeno mobilnostjo. 

Zato se vsako križišče obravnava posebej in posamezna rešitev se lahko implementira šele, ko prestane prometno varnostno presojo, pojasnjujejo na direkciji.

To pomeni, da bo direkcija pristopila k tovrstni ureditvi križišč postopno na podlagi testnih območij, z upoštevanjem prej navedenih dejavnikov.

Sicer pa spomnimo, da so od včeraj kazni za telefoniranje višje in nižje za hitrost.

Prav tako pa veljajo tudi nova pravila za udeležbo električnih skirojev v cestnem prometu. Vozniki električnih skirojev se morajo tako voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro.

Komentarji (9)

FYI (ni preverjeno)

Tista glavca ka je urejala križišče pri Živexi, tomi bi trbelo dati diplomo. Živi kaos.

Djsusjdjs (ni preverjeno)

Zatau se ges tan ne vozin,iden rajsi okauli ker tan je norhaus

In reply to by FYI (ni preverjeno)

wegfregerg (ni preverjeno)

tako cejle život san leto mijmo kopališča do černelavec. Zaj pa neven če naj ivce gibin na lendavskoj ale pa na tun križišče 30 minut čakan ka lejko lejvo zavinen.

In reply to by Djsusjdjs (ni preverjeno)

03030e (ni preverjeno)

drugi pod Alenko Bratušek SAb so se veselili ko so porračunski denar zagonili, da so namesto fanta na semaforju narisali punčko. sedaj boolj varno hodijo čez cesto. Bolano do konca. To je dosežek takratne prometne ministrice.

čarni vrag (ni preverjeno)

Ste se veselili zavijanja v desno pri rdeči luči? To je razlog, da bo treba na to počakati še kar nekaj časa
Jaz se veslim, ko vsak dan berem te vaše bedaste članke o nekem veselju.
Se veselite, ker so se cene pogrebov znižale?

Kolona. (ni preverjeno)

KORONAINFO, KA STE GNES POZABILI NA KORONO ??? PREVERITE....

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Aero1 (ni preverjeno)

Ka ste tak napaljeni na to zavijanje pri rdeči? Vsaki članek kak če de to v vsakon križišči. Še v tistih ka de, de kaos glede na povprečno prometno kulturo.

Krokodil11 (ni preverjeno)

V Nemčiji je takšna ureditev prometa že dolgo

HojSS PRESS (ni preverjeno)

Hmmm in, če poznamo, kako delajo držvni organi in pri dejstvu, da imamo 380 takih križišč pa trajalo kar nekaj let, da vse to obdelajo.
Medtem se bodo že nekajkrat vlade menjale in še kakšen predpis tudi.
Tak, da eno je pač teorija in nekaj povsem drugega praksa.

Starejše novice