Visokošolski sindikat Slovenije je danes stavkal na vseh treh javnih univerzah, med drugim v Mariboru, Ljubljani in na Primorskem. Odpadel je pedagoški proces, vključno z napovedanimi izpiti. Kaj pa zahtevajo v sindikatu?

Osrednja stavkovna zahteva Visokošolskega sindikata Slovenije je odprava plačnih nesorazmerij v visokem šolstvu, s stavko pa želijo opozoriti tudi na škodljivost novele zakona o visokem šolstvu.

V visokošolskem sindikatu ocenjujejo, da vlada ni pripravljena odpraviti plačnih krivic v visokem šolstvu. Po mnenju sindikata so podplačani strokovni ter visokošolski delavci, lektorji, predavatelji, bibliotekarji in informatiki, krivično pa naj bi bilo tudi plačno razmerje do zdravnikov specialistov. 

Opozorili so, da se bo rok za reformo plačnega sistema iztekel čez dober mesec, predloga za odpravo plačnih nesorazmerij pa še vedno ni.

Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič poudarja, da je bilo nespoštljivega odnosa vlade in ministrstva za visoko šolstvo do visokega šolstva dovolj in da bo akademska skupnost s stavko vladi izrekla nezaupnico

Stavko podpirata rektorja univerz v Ljubljani in Mariboru, dekani, Študentska organizacija Slovenije in študentje.

Študenti prosti zaradi stavke

Zaradi stavke je odpadel ves pedagoški proces. Odpovedani so bili izpiti, kolokviji in zagovori zaključnih del. Strokovne službe danes nimajo uradnih ur, zaprte so knjižnice, tudi informacijskih sistemov se v času stavke ne vzdržuje.

V Ljubljani je osrednji shod potekal na Filozofski fakulteti, na katerem so različni govorci predstavili posamezne tematike, na katere se navezujejo stavkovne zahteve. V Mariboru pa je na rektoratu univerze ob 11.55 potekala novinarska konferenca.

V visokošolskem sindikatu so že napovedali možno nadaljevanje stavke, in sicer 13. in 14. junija. Če bo treba, bodo s stavko nadaljevali tudi v naslednjem študijskem letu.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
tuncika

Učiteljem plače na minimum. Če le imajo dinar viška ga bodo zapravili za "štrajk". Učijo pa le LGBT in ostale neumne ideologije o šolstvu pa imajo toliko pojma več kot rdeči polž.

Plantave (ni preverjeno)

Škoda, da nisi prilezla dlje od kuhinjske metle; imaš namreč neprenicljiv dar opazovanja...

In reply to by tuncika

Plantave (ni preverjeno)

"neprecenljiv"

In reply to by Plantave (ni preverjeno)

=== (ni preverjeno)

Kakše večje plače .Zdaj bodo skoro dva meseca doma in bo plača kot bi delali .Še preveč velke imajo .

hhmm (ni preverjeno)

misliš joške

In reply to by === (ni preverjeno)

Starejše novice