*Fotografija je simbolična
Vladni govorec je na današnji tiskovni konferenci predstavil epidemiološko stanje pri naših sosedih.

Podatki o številu pozitivnih za konec tedna so sicer zanihali navzdol, v petek je bilo odkritih okužb 34, v soboto 14 in včeraj zgolj 8. Kacin sicer opozarja, da bo za prepoznavanje pravih trendov treba počakati do jutri, ker bo danes opravljenih veliko več testov.

"Analize Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da so poleg vnosa virusa iz tujine, glavni vir okužb tudi različne oblike druženja," je poudaril vladni govorec.

Ob tem se virus ponovno širi tudi v domove za starejše občane, nazadnje so okužbo potrdili v domu Hrastnik, en stanovalec je bil premeščen v UKC Maribor, kamor bo napotena tudi druga stanovalka, če se bo potrdila okužba. Dom bo vsaj 14 dni na predlog epidemiologa zaprt. 

Kacin je vnovič pozval k samozaščitnemu obnašanju in opozoril, da se širjenje okužb lahko obravnava tudi kot malomarno ravnanje, za katero so predvidene sankcije. Pozval je še k premisleku o morebitni preložitvi večjih dogodkov, obletnic in piknikov.

VIR: NIJZ

Kakšne barve je Jadran?

Vladni govorec je dejal, da dobivajo veliko vprašanj glede letovanja na Hrvaškem, zato je NIJZ pripravil grafični prikaz razširjenosti virusa v 21 županijah na Hrvaškem. Največ okužb je sicer v Zagrebu, najmanj pa v Medžimurju

"Iz grafov je razvidno, da je varnih 8 hrvaških županij in nevarne so 3 županije. Vmes pa so manj varne županije. Med varne (jadranske županije) trenutno sodita Istrska in primorsko Goranska županija. Ves ostali del jadrana pa sodi v rumeno cono," je pojasnil. 

Hrvaška je sicer 4. julija izpadla s slovenskega seznama zelenih držav, ki so varne glede covida-19, in je zdaj med rumenimi državami. V soboto so pri naših južnih sosedih zabeležili rekordnih 140 okužb, od danes pa je obvezna uporaba zaščitnih mask v gostinskih lokalih za zaposlene in za vse v nakupovalnih centrih ter trgovinah.

Poleg tega je Hrvaška konec tedna tudi poostrila ukrepe za vstop v državo za določene kategorije potnikov iz tretjih držav, med njimi BiH in Srbije, ki morajo po prihodu v obvezno 14-dnevno samoizolacijo.
 

VIR: NIJZ

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice