Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je predstavil novosti glede uporabe mobilne aplikacije, ki je namenjena obveščanju o stiku z okuženimi osebami.

Kot je poudaril Koritnik, pri uporabi aplikacije ne gre za sledenje, saj ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov. Ob tem je dejal, da bo aplikacija prostovoljna za vse, tudi za tiste, ki jim je bila odrejana karantena ali so pozitivni na koronavirus.

Strošek do 40 tisočakov

Aplikacija sicer temelji na nemški odprtokodni rešitvi, zdaj jo je potrebno prilagoditi slovenskim standardom varovanja podatkov, zagotoviti prevod in preoblikovati grafični slog.

"Nemčija je za razvoj porabila več milijonov evrov, mi bomo za prilagoditev potrebovali maksimalno 40.000 evrov," je pojasnil minister in zagotovil, da bodo o vsem seznanili tudi informacijsko pooblaščenko, ki bo lahko podala mnenje in morebitne predloge.  

Hrvati z isto aplikacijo

Ker gre za evidenčno naročilo, pa zakonodaja ministrstva ne zavezuje k objavi na portalu enaročanje, niti ne na spletnih straneh, a so na ministrstvu to vseeno naredili, po besedah Koritnika na njegovo željo in z namenom zagotavljanja maksimalne transparentnosti.  

Minister je dejal, da je edini namen aplikacije, da državljani izvedo, ali so bili v stiku s kom, ki je okužen: "Ne vidim smisla, da tehnologije ne bi uporabljali za boj proti covid-19, tovrstno aplikacijo danes uporablja že 10 evropskih držav in Slovenija bo zgolj ena v vrsti, enako prilagoditev pa pripravlja tudi Hrvaška," je še povedal Koritnik in spomnil, da je v Nemčiji zgolj v dveh tednih aplikacijo naložilo 15 milijonov ljudi. 

Opozoril je sicer, da bi lahko jeseni in pozimi, v primeru drastičnega slabšanja števila okužb, pripravili tehnično rešitev tudi za tiste, ki so v karanteni oziroma pozitivni.

"Upam, da bosta tako epidemiološko stanje kot uporaba aplikacije tako dobra, da drugih ukrepov ne bo potrebnih," je še dejal minister za javno upravo. 
 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zvodnik milan (nepreverjen)

sumim da ima moja stara pijana baba korona virus
težko diha, kašlja smrči in prdi ko konj
kje bi lahko dobil že kak stari uporabljen tester
da izprobamo ali ima korono
ali pa je nima
nekak tako bi rekel naš vladni klovn
ki je vrgel puško v koruzo
pa tak lepo sem mu rekel
da naj kaj takega ne počne
baraba glumačka s 6 popravci

.wamen. (nepreverjen)

samo ce dobijo iphone jo bodo skrajni levicarji nalozili. Iphone, ki je iz bratske venezuele, kdo pa si zeli takega iz izkoriscevalske in sovrazne zda. sarkazem off.

fonzekk (nepreverjen)

Za tiste, ki so v obvezni karanteni bi morala biti obvezna.

Starejše novice