Sprejeli sklep o ustanovitvi častnega odbora za obeleževanje 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Soboški občini dobrih 190 tisočakov za počastitev zgodovinskih dogodkov in osebnosti.

Vlada je danes imenovala častni odbor za počastitev združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in Mestni občini Murska Sobota namenila dodatna sredstva ob stoletnici pomembne zgodovinske prelomnice. 

Na čelu odbora premier Šarec

Častnemu 26-članskemu odboru predseduje premier Marjan Šarec, medtem ko je predsedstvo iniciativnega odbora za obeležitev stoletnice pripadlo nekdanjemu predsedniku Republike Slovenije Milanu Kučanu.
Ob kulturnem ministru Zoranu Pozniču, šolskem ministru Jerneju Pikalu in zunanjem ministru Miru Cerarju v odboru sedijo še rektor ljubljanske univerze Igor Papič, predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in častni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Soboški občini dobrih 190 tisočakov

Kot piše STA, je vlada v javnem interesu države sklenila v okviru sistema financiranja občin v tem letu Murski Soboti dodeliti dodatna finančna sredstva za izvajanje javnega kulturnega programa širšega pomena. 

Občina naj bi za počastitev dogodkov in osebnosti izpred sto let tako prejela sredstva v višini 191.828 evrov.

Dogodki in aktivnosti skozi vse leto

Za priključitev Slovenske krajine ali Okrogline matičnemu narodu so si od Mikloša in Štefana Kuzmiča v 18. stoletju prizadevali mnogi narodni buditelji in rodoljubi.

Dokončno so usodo Prekmurja določili pred sto leti na pariški mirovni konferenci, katere sklepi so Prekmurje priključili Sloveniji. Jubilej je tako posebnega pomena ne le za Prekmurce, temveč za vse državljane.

Prav zato se je vlada po pojasnilih urada za komuniciranje odločila za ustanovitev častnega odbora, ki bo bdel nad dogodki v počastitev stoletnici. Ti se bodo sicer odvijali skozi vse leto, med ljudmi pa naj bi utrdili zavedanje pomembnosti sklepov mirovne konference in izpostavili Prekmurje kot območje, kjer vlada vzajemno razumevanje in spoštovanje med pripadniki večinskega naroda ter pripadniki Madžarov, Hrvatov in Romov, v preteklosti pa tudi Judov in Nemcev. 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BÖLTINČAR (nepreverjen)

Zakaj denar soboški občini, ali mi v Beltincih nimamo občine ne vem kakšno pravico ima do tega denarja soboška občina ???. Tako pred 100 leti kot sedaj se je glavno dejanje odvijalo v Beltincih in v Beltinci imamo svojo občino ki koliko vem ni pod soboško občino. Gre za čisto prisvajanje - krajo denarja soboških oblastnikov. V Beltinci imamo ravno tako kot v Soboti dosti sposobnih ljudi ki so to sposobni organizirati. TO JE ČISTO NORČEVANJE IZ PREBIVALCEV BELTINSKE OBČINE. Sprašujem kako to zraven gleda beltinska občinska oblast - kratko malo sramota
po takem ne rabimo v Beltincih občine - ukinite jo in vse skupaj prenesite v M. Soboto skupaj z proslavo ob 100 letnici mi si pa bomo organizirali svojo proslavo kot vedno brez veliko denarja ali iz srca in zadovoljstva.

butalec (nepreverjen)

Evo, znova morete napraviti reberijo!

In reply to by BÖLTINČAR (nepreverjen)

gost-t (nepreverjen)

Pravi Prekmurci bodo bi morali bojkotirati tak partijski sestanek, včasih imam občutek, da bi jim oz. bilo bolje pod madžarsko krono.
Kakšno je bilo dejansko stanje v tistem času v obe cerkvah v Prekmurju je drugo vprašanje!

In reply to by BÖLTINČAR (nepreverjen)

milan222 (nepreverjen)

zakaj je v odbore mariborski nadškof nej pa naš debele štumpf. valda bi se šikalo sploj če ide za združitev prekmurja! mogoče pa ide komunjaran v nos bole kak vüzenski hren?

butalec (nepreverjen)

Nega tak velkoga mesta, ka bi štrunfek

In reply to by milan222 (nepreverjen)

ubojica (nepreverjen)

100000 ???? bravo drzava , sramota

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

Pa ka de te tou ka so poleg samo komunisti SD Kučan, Poznič, Pikalu, Židan, Jevšek, Muc in njihov sluga Šarec itd pa ka te v Sloveniji imamo enopartijski sistem, od kda pa te to, moglo je priti do neke tihe revolucije ali ka ? Prekmurcov nega, ge je Štumf vej pa on je Prekmurec ka de te mariborski nadškof, aha Štumf se je Kučani in Jevški zamero pa so ga zato nej pozvali. PREKMURCI SMO BILI IN VEČNO BOMO HLAPCI.

DiseciMarko (nepreverjen)

191 tisočakov, ki jih bo porabila Ljubljana in izvajalci po Kučanovem navodilu.

Prekmurci od vsega tega nebomo imeli nič, zapomni si.

helmut (nepreverjen)

ja pa ka be te ti rad ka ti na bančni račun nakažejo neka od toga zneska ?

In reply to by DiseciMarko (nepreverjen)

Gost888 (nepreverjen)

Naj me koklja v jajca brsne ka je of zgüjbo kompas.

Pepec (nepreverjen)

Sramota, ta drobiz si naj serpetnske nekam vtakne. Orban je nasim madzarom naklonil 2 milijona evrov, vse kar je manj kot to je podcenjevanje prekmurcev.

Lol lol (nepreverjen)

KLOŠARSKI ODBOR. POSEREMO SE NA KOMUNISTIČNO PROSLAVO ! FUJ GNILOBE

prekmurec12345 (nepreverjen)

V Beltincaj se naj ne prikažejo. Naj njin Kreslin v soboti zaspejvle. Naj si obejsijo zastave z rdečo zvezdo, Jezeršek naj ji bograč pa pripela in tou je tou.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice