Premier Janša je na novinarski konferenci predstavil razloge za visoko smrtnost s covidom v Sloveniji in napovedal podrobnejši načrt cepljenja, ki ga bodo predstavili v naslednjem tednu.

Po besedah predsednika vlade, je bilo do sedaj razdeljenih več kot 33.000 odmerkov cepiva, Slovenija pa je v dogovorih za naročilo še milijona odmerkov Pfizerjevega cepiva.

Načrt cepljenja bo temeljil na regionalnih prednostih

Prihodnji teden prihaja nova pošiljka 16.500 odmerkov in takrat se bo začelo tudi cepljenje rizičnih skupin v zdravstvenih domovih. 

Za torek je napovedana posebna novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili nov, podrobnejši načrt glede cepljenja. Poleg regijskega pristopa pri sproščanju ukrepov, tako Janša, bo tudi načrt cepljenja temeljil na regionalnih prednostih. Načrt bo veljal vsaj za januar in februar, okvirno tudi za vse do konca junija, na vladi pa računajo, da se bo od sredine marca stanje glede dobav cepiva bistveno popravilo.

Problematika dobave cepiv

Politico.eu je danes poročal, da si je Slovenija zagotovila zgolj 26.000 odmerkov cepiva od skupnega EU naročila, lahko bi si jih pa 600.000 in več. Tudi druge evropske države naj bi zaostajale pri zagotovitvi pripadajočega deleža, ki je bil dogovorjen na evropski ravni.

Nemčija pa med tem izvaja še ločena naročila cepiv zgolj za svoje potrebe in to ravno, kot piše Politico, na račun odmerkov, ki si jih ostale EU države niso zagotovile iz skupnega evropskega naročila. Tudi Janša je deloma izpostavil navedeno problematiko in dejal, da je Evropska komisija tarča kritik zaradi naročil večjih količin cepiva, ki nato ni bilo prvo odobreno in zato prihaja do težav z dobavo. V obrambo komisije je povedal, da se takrat tega ni vedelo, saj je obstajalo še veliko neznank. Glede poročanja portala Politico, pa je dejal, da s tem ni bil seznanjen in bodo stvar preučili.

Učinek cepljenja že februarja

Po napovedih Janše naj bi cepljenje bistveno vplivalo na potek epidemije od začetka pomladi naprej, vpliv pri zaustavitvi naraščanja umrlih pa bi se moral čutiti že v prvi polovici februarja.  "Če se obnašamo nonšalantno in čakamo, da bo precepljenost ustavila epidemijo, bomo v situaciji, kakršni smo sedaj, najmanj do aprila," je opozoril.

Kot je še izpostavil, je po ugotovitvah vlade pripravljenost na cepljenje daleč nad tem, kar odražajo nekatere ankete, še posebej v populaciji starih 60 in nad 65 let. "Kolikor se nas bo cepilo, tolikšen je delež solidarnosti v Sloveniji," je poudaril premier.

Janša razloge za visoko umrljivosti vidi v treh ključnih razlogih (FOTO:BOBO).

Lansko leto najbolj črno po letu 1945

Janša se je dotaknil tudi visoke umrljivosti s covidom v Sloveniji, saj so številke v primerjavi s pomladnim obdobjem drastično višje.

Državni statistični urad je danes objavil oceno, da je v času od 1. do 20. decembra 2020 umrlo 2097 prebivalcev in da bo končno število vseh umrlih v Sloveniji v letu 2020 najvišje letno število umrlih po koncu 2. svetovne vojne.

Analiza umrljivosti

Vlada je po besedah Janše Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje naročila, da se naredi primerjava med smrtnostjo v Sloveniji s preteklim petletnim obdobjem. Kot je dejal premier, bo ta primerjava pokazala realno stanje, že sedaj pa je izpostavil tri glavne vzroke:

  • visoko število okužb,
  • osmo nastarejše prebivalstvo na svetu,
  • niti ene nove negovalne bolnišnice ali doma za ostarele v zadnjih petnajstih letih.

V Sloveniji je sicer s covidom umrlo že 2947 oseb. Podrobnejšo analizo pa bo tako predstavil NIJZ v naslednjih tednih. 

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nevtralno (nepreverjen)

Dobro sedaj Janša, zakaj pa se ne nabavlja več? Sicer vidim da mogoče ne bomo rabili, da se noče raja cepit. Mi bomo rajši naravno preboleli in obdržimo ukrepe do prekuženosti.

čarni vrag (nepreverjen)

kako se meni dopade ko Janša komunajzerje jebe

In reply to by Nevtralno (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

U BOJ U BOJ ZA NAROD SVOJ!
SPREMNI ZA DOM!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Najbolj me jezi ko kapitalisti pišejo
kako so komunisti pobili v Rusiji vse cesarske otroke vključno s Carjem in Carico
baje je preživela samo Anastazija
ki pa je imela kup problemov z dokazovanjem identitete
Ne vem kaj imajo kapitalisti od tega ko vsepovsod natolcujejo
kakšni morilci smo komunisti
Veste če hočemo priti komunisti na oblast
moramo ubijati

In reply to by Himmler (nepreverjen)

Parsifal (nepreverjen)

himmler...bolnik do amena...skoda ka so nej takso zalego po konci vojne leta 1945 cejlo iztrebili

In reply to by Himmler (nepreverjen)

KORONČKA (nepreverjen)

Človek si nebi mislil da se zapakirana megla tak dobro prodaja .

Proizvodnja (nepreverjen)

Nevem zakaj zavajanja? Ali naklade ali delanje skode ali cisto tretje. Vidim, da je pisec gledal tiskovno, ali le prepisal nekaj kje. Na tiskovni je Jansa rekel, da se slovenija kakor je njemu znano nikjer ni odreka nobenemu cepuvu. Piste kaj je bilo na tiskovni rečeno. Ne pa rekla kazala.
Ostanite zdravi!

viler123 (nepreverjen)
Hmmmmm (nepreverjen)

San pogledno. Pogrešam dokaze... Nešče povej, ka vsi mediji lažejo, ampak to nemre podkrepiti z enin dokazon... Žalostno, na kaj eni onanejrate...

In reply to by viler123 (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

"niti ene nove negovalne bolnišnice ali doma za ostarele v zadnjih petnajstih letih."

Palik se ščej krivdo dati levin, ker so bili kao na oblasti (čeprav je bil tretjino toga časa na vladi SDS). Sicer pa, ka ma tej argument veze z visoko smrtnostjo? Glede na super ukrepe, štere so sprejeli za preprečevanje vdora okužb v domove za ostarele, so lejko srečni, ka se jih je nej zgradilo nič. Menje domov za ostarele, menje lidij, šteri se okužbi praktično nemrejo ognoti...

1F1 (nepreverjen)

Bedasti ukrepi nesposobne vlade so najvekši vzrok.

OČV (nepreverjen)

Ukrepi so dobri - ENAKI KOT POVSOD V EVROPI, samo ljudje pri nas se jih ne držijo. Drugje pa že lezejo na zeleno vejo in to z enakimi ukrepi... Sicer pa vlada bravo, ker se še ukvarjaš z nami in nisi obupala.

In reply to by 1F1 (nepreverjen)

Prekmu (nepreverjen)

Nikoli se nebom cepil!!!

majkemi (nepreverjen)

Moje logicno mislenje je ka mi sploj nemamo tak slaboga zdravstvenoga sistema polek toga glede na to ka spadamo med 8 drzav z najstarejsen prebivlastvon kaze na to ka gledamo in znamo kvalitetno zivete, in tu je nej nobena vlada mela prste polek ampak vsake posameznik za sebe. Aja pa man zaneslive podatek glede okuzb kak zgledajo vrednosti PCR testov in to od zdravnice kera jih podpisavle v Maribore. vse ka je mejna vrednost in je malenkost pod mejo morejo zaokroziti na pozitivno, zakaj je bilo moje vprasanje. In odgovor je bil saj pa ti je verjetno jasno ka nesce placa za tej teste in ce so pozitivne jih placa (to nebi rad piso malo googlajte sto) ce so negativni strosek prevzeme drzava. Aha pa se telko ce bi se odile testerat pred korono gda je toga tak smrtnonosnoga virusa nej bilo bi bilo isto..... tude to je bila izjava doktorce.... samo telko k van poven nemo je izpostavlo, vrvle pa naj sto kaj scej. ge osebno ji 110% zavupan ;)

OČV (nepreverjen)

Žalostno, če to v takšni obliki izjavi zdravnik - VSE TESTE PLAČA DRŽAVA. Zaokroževanje navzgor ( če je sploh tako), je pa verjetno za to, da ne bi ev. pozitivni hodili okrog in širili virus. LOGIČNO, ne?

In reply to by majkemi (nepreverjen)

www (nepreverjen)

Tipični Janšizem. Z rokava potegnemo vzroke, keri ustrezajo našoj agendi. Tau dela že od marca in kama nas je tau pripelalo? V sam vrh po okužbaj in smrtnosti. Ampak ne se bat, tovariš Twito bo ta voz porinil do prepada in naredil še korak naprej.

OČV (nepreverjen)

Ne pozabiti - SPOMLADI , KO SMO BILI RES DOMA SMO BILI NAJBOLJŠI V EVROPI. TOREJ UKREPI DELUJEJO, ČE SE JIH DRŽIMO, NE? LOGIČNO, brez teorij zarote. DISTANCA NA PRVEM MESTU!!!!!

In reply to by www (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Pa kaj ta človek oz. vsi trije govorijo... pa to ne moreš verjet. Janša koliko govoričenja za nič! Zgleda v tej naši državici nimamo niti par sposobnih ljudi, ki bi nas mirno pripeljali skozi to zdravstveno krizo, no prinas je že veliko bolj politična pa psihološka!

micikaaa (nepreverjen)

VSE vlade na svetu so v krizi........še 2 leti pa bo konec te bolezni....čas prinese vse.....POTRPITE....

lažeš kradeš (nepreverjen)

"niti ene nove negovalne bolnišnice ali doma za ostarele v zadnjih petnajstih letih."
.
Kak lejko tak laže. V Soboti na Ggregorčičovoj so pred 10.leti odprli čisto novi dom za starejše. V Brežicaj so novi dom za starejše odprli pred 6.leti. V Idriji so ga odprli pred 9.leti. Pa še nekaj jih je bilo. Več ali menje vsi v javno-zasebnon partnerstvi. Torej je sodelovala tudi država.
In janša je zdaj že skoraj eno leto pri koriti pa je v ton enon leti nej nič napravo glede toga, niti glede zdravstva. Zdaj de nekaj palamudo pa po svoji stari navadi lago pa zavajo, to ka je pa skoraj leto dni nej s prston mrdno ka bi situacijo izboljšo pa ga niti nišče ne vupa pitati od novinarov. Eno leto se je ukvarjo s kreganjon, z medijami, s kadrovanji, s krajo javnoga denarja, z lažmi..... lidje so njemi pa mejrali. In zdaj njemi je vse drugo krivo. Ka je to za enoga pokvarjenoga psihopata?

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem če to ma kakšen smisel? Janša nas s svojimi ukrepi pela v bankrot. Jeli bomo travo. Tak mo zdravi, ka mo okoli kazali rebra kak ovi v Aušvici. Če so samo v UKC Maribor zaradi korone opravili 95.000 menje pregledov v lanskon leti, si lejko mislite kelko bolnikov je umrlo in de še umrlo zaradi prekesno odkritega raka in srčno žilnih bolezni. De što zato odgovarjo?

čarni vrag (nepreverjen)

https://www.youtube.com/watch?v=FGIi0nljW_A BillGates govori o uporabi cepiv za zmanjšanje svetovne populacije za 10 do 15%. Res lepo!

Hmmmmm (nepreverjen)

Eto pa ozadje in kontekst toga, ka je Gates pravo:
https://correctiv.org/faktencheck/2017/04/18/bill-gates-soll-gesagt-hab…

Po domače povedano: Če je umrljivost otrok in mladih odraslih velika (kar v Afriki na žalost je), majo starši več otrok. Ker več otrok pomeni, ka s ten povečajo šanso, ka do na stara leta meli koga, šteri de skrbo za njih. S cepivi, štera deco ščitijo pred mnogimi virusi, je verjenost za to, ka deca dočakajo višjo starost večja, starši nemajo več takšne potrebe po razmnoževanji in število lidij se ne povečuje tak hitro. Pač, en članek z 3 stavki je ležje prešteti kak dodaten članek z 15 stavki, v šterih zadevo razloži.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Verjami ti samo staromi lažnivci. Njegovi cepilci so že sterilizirali mlade ženske v Afriki z dodajanjem hormonov v cepiva proti tetanusi. Pa tudi iz Indije so jih izgnali zaradi cepljenja z zanič HPV cepivi.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Že stotič pitan na takšno in podobne teme: Vir? Resno bi rad vido vsaj uradno analizo laboratorija, ge je razvidno, ka ma Gatesovo cepivo v sebi takšen hormon, šteri dejansko povzroča neplodnost... Oprosti za to, ampak delan na področji, ge so viri zelo važni...
Aja, pa vupan, ka ne nucaš računalnika, šteri je kak koli povezan z Gateson. Pa seveda operacijski sistem, šteri se ne imenuvle Windows. Ker ovaček je malo groteskno: pozivati proti Gatesi, a ga finančno podpejrati....

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Nemreš voervati. Če ti hočem poslati link kjer se opisuje kriminal Billa Gatesa se pojavi napis, ka je to spam.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

In to san te pred par dnevami v enon koemntari že razložo. Ampak če šlo v eni vüji notri in na drugi vüji ven. Ali pa nejsi ščel razmiti...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Fujd (nepreverjen)

Vlada nesposobna največ okužb je v službi enostavno se v maskah med sabo ne razumo pa še hrup jaz pa ziher ne bom kričal da me gdo sliši

Doktor123 (nepreverjen)

V Murski je bila visoka smrtnost ze pred Covidom

Fritz (nepreverjen)

Mi ne nucamo ministre pa epidemiologe
Janša je za vse san

Parsifal (nepreverjen)

jansa naklada..kak skouz..svojo krivdo prelaga na nekoga drugoga...znani njegov manever..ko ga jebe

Lipa3 (nepreverjen)

No zdaj pa se minister za zdravstvo dr.Janshari iz Pristine dr.so mu verjetno ze podarili ko se je izmecek privlekel na svet v Siptariji in so mu ga prilozili k rojstnemu listu.Na njegovem mestu boljse ,da skoci v wc skoljko in potegne za sabo vodo 3x ker drek mora odplavat cim dalj stran oz.se razgradit.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice