Slika je simbolična.
Podpisana pogodba za nov policijski helikopter v višini dobrih 14,4 milijona evrov.

Na ministrstvu za notranje zadeve so danes podpisali pogodbo za dobavo tretjega večnamenskega transportnega helikopterja Leonardo AW169.

Skupna vrednost pogodbe znaša 14.408.532 evrov z davkom na dodano vrednost, kar zajema vrednost helikopterja z usposabljanjem osebja in vzdrževanjem, so zapisali.

Pogodbo sta ob navzočnosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar slovesno podpisala v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav in predstavnik italijanskega podjetja Leonardo Andrea Mirteto.

Boljša operativnost in zmanjšanje stroškov

Policija bo helikopter uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog. Z nakupom uresničuje strategijo razvoja letalske policijske enote s posodobitvijo in poenotenjem flote za večjo varnost letalskih operacij, večjo učinkovitost, boljšo operativnost in zmanjšanje stroškov.

Posadke v letalski policijski enoti že zelo dobro poznajo sposobnosti tega tipa helikopterja, zato posebnih usposabljanj ne bodo potrebovale in ga bodo lahko uporabljale kmalu po dobavi.

Večja varnost

Helikopter predstavlja novo generacijo helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde glede letalske varnosti in hrupa. V praksi to pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, občutno večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi veliko hitreje, so zapisali na ministrstvu.

En rezervoar zdrži preko 850 kilometrov 

Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so po njihovih navedbah velika potovalna hitrost, ki je 260 kilometrov na uro, zelo velika zaloga moči, helikopter lahko lebdi s polno vzletno maso do višine 3500 metrov.

Z enim rezervoarjem goriva lahko opravi prek 850 kilometrov, pri čemer zagotavlja fleksibilnost opreme za različne naloge.

Omogoča varno letenje v skoraj vseh vremenskih pogojih podnevi in ponoči, ima zmogljiv zunanji vitel, močan reflektor, opremo za spust vpadnih skupin, tovorno kljuko in povsem prilagodljivo kabino, ki omogoča namestitev do deset potniških sedežev, so našteli na ministrstvu.

Poleg novega še šest drugih helikopterjev

Novi AW169 se bo naslednje leto pridružil floti še šestih drugih helikopterjev, ki jih policija uporablja za opravljanje policijskih, humanitarnih in drugih nalog.

Z letalsko policijsko enoto je po navedbah ministrstva zelo zadovoljen tudi dobavitelj, ki pravi, da enota z raznovrstno uporabo helikopterja in uspešnim delom veliko prispeva k nadaljnjemu razvoju tega tipa helikopterja.

Komentarji (7)

Opazovalka (ni preverjeno)

14,4 milijona evrov. Je ta cena realna, postena?

Me zanima stevilka posrednikov, ki si bo od podpisa pogodbe do koncnega prevzema helikoptercka napolnila zepe. Smesno je, ko si drzava za svoje nakupe obracuna ddv. Tok denarja, ki v proracunu ne spremeni nic 😝

Fujd (ni preverjeno)

Denar mečejo za nekaj brezveznega ne rečem za kako gašenje ali pomoč
Jaz pa od bolečin malo ne umiram in zdravstvo me sploh ne posluša pa vsak mesec moram klicat pa prositi da mi tisto eno škatlico zdravil napiše

Eff (ni preverjeno)

Za obrambo nimamo imamo pa za helikopter......

begaa (ni preverjeno)

tako vam mediji predstaviijo, da za obrambo nimamo, dejansko in resnično da imamo, ampak ne damo, tako kot za varovanje južne meje, imamo lahjko bi, samo nočemo. ima že kdo velike koristi zakaj je tako. sploh pred lti če se spomniš so članica in bivša kandidatak za eu poslanko iz SD bili udeležni v tihotapljanju ilegalcev, še ne dolgo nazaj so odkrili med njimi nekaj pokvarjenih policistov, itd.
Mediji so tisti, ki imajo moč in vam kažejo mesec v vodi.

In reply to by Eff (ni preverjeno)

Gost24482 (ni preverjeno)

Kak nemamo za obrambo. Saj mo plačali za prekinitev pogodbe z oklepniki 70mio te še sledi kazen ka ne dosegamo standardov Natoja in mo opet plačali milijone. Na konce do se pejnezi dali za slabšo opremo kazen mo pa dale plačüvale

In reply to by begaa (ni preverjeno)

223343a (ni preverjeno)

na avtocesti pa kaos, tovornjaki se prehitevajo non stope, koone nenormalne, kot da nisi na avtocesti, ampak golobisti so morali ukiniti avtocestno policiji, ker kao nimajo dovolj policije na prometnih enotah, in vsi so podplačani.

čarni vrag (ni preverjeno)

Izgleda da so na deli isti majstri kak so kupili slavni policajski čun P 111. Za osnovno verzijo toga helikopterja piše, da je cena 8,5 mio. USD (2020). Naša cena je skoro dupla, tak ka ostane neka drobiža tudi za naše.

Starejše novice