Na sestanku šolnikov pri ministrstvu za zdravje predvsem informacije o trenutnem stanju epidemije.

Predstavniki vzgoje in izobraževanja so na četrtkovem sestanku na ministrstvu za zdravje prejeli predvsem informacije o trenutnem epidemiološkem stanju v državi. Seznanili so jih tudi s PCT pogoji, dobili so določene informacije glede testiranj, niso pa izvedeli, kako bo potekal pouk jeseni.

Tudi v novem polskem letu prostovoljno samotestiranje

Po besedah Karmen Cunder iz Združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva so jih na sestanku seznanili, da se bo tudi v prihajajočem šolskem letu izvajalo prostovoljno samotestiranje dijakov in osnovnošolcev zadnje triade na okužbo z novim koronavirusom.

Potekalo bo podobno kot konec prejšnjega šolskega leta, le da je tokratni predlog, da bi teste za samotestiranje lahko prevzeli v lekarnah, je po sestanku za STA dejala Cundrova.

Ni jasno, kdo bo izvajal testiranje, niti kdo bo teste plačal

Govorili so tudi o testiranju tistih učiteljev in profesorjev, ki niso cepljeni proti covidu-19, pri čemer pa po njenih navedbah niso dobili podatka o tem, kdo bo izvajal testiranje, niti kdo bo teste plačal.

Opozorila je, da šole in vrtci nimajo sredstev, da bi lahko krili stroške testiranj svojih zaposlenih, zlasti če je v kolektivu 30 ali 40 odstotkov necepljenih.

Podatka, koliko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je cepljenih proti covidu-19, sicer nima.

Še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk

So pa predstavnike ministrstva pozvali, naj v prihodnjem šolskem letu zagotovijo, da bodo navodila natančna in naj pridejo pravočasno, »in ne v petek ob 15. uri za ponedeljek ob 6. uri«. Hkrati so jih pozvali, naj bodo ukrepi zakoniti in premišljeni. Starši namreč zaradi ukrepov potem vršijo pritisk na vodstva šol.

Po njenih besedah pa niso dobili informacije, kako bo potekal pouk v prihodnjem šolskem letu in kaj se glede tega zahteva od šol. Tako pričakujejo, da bodo dobili jasne informacije, kako bo 1. septembra stekel pouk, ne pa »modele A, B, C«.

Do začetka šolskega leta še nekaj sestankov

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj pa je po sestanku pozdravila odločitev ministrstva za zdravje, da so jih povabili na sestanek in jih seznanili s trenutno epidemiološko situacijo, ki ni rožnata.

»Gotovo bo do začetka šolskega leta še kar nekaj sestankov. V tem trenutku je najbolj pomembno to, da se vsi maksimalno pripravimo na začetek šolskega leta, da vsak pri sebi prevzame odgovornost za to, da zaščiti najprej sebe, pa tudi vse ostale,« je dejala in dodala, da verjame, da se je poleti precepljenost osebja v vrtcih povečala.

Potrebna namestitev ustreznih prezračevalnih naprav

Na sestanek so bili vabljeni tudi predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer pričakujejo od oblasti, da jih bo aktivno vključila v pogovore in dogovore o oblikovanju strategije za obvladovanje epidemije v vzgoji in izobraževanju.

»Sviz že več kot eno leto vztrajno ponavlja predloge za namestitev ustreznih prezračevalnih naprav in UV-čistilcev zraka v razredih, igralnicah, predavalnicah in drugih šolskih prostorih. Glede na oceno, da precepljenost splošne populacije do začetka šolskega leta ne bo zadostna, je namestitev ustreznih prezračevalnih naprav edini smiselni ukrep, ki bo omogočil, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi ostali odprti tudi ob morebitnem četrtem valu,«so pred sestankom sporočili iz sindikata.

Ob tem pozivajo ministrstvo za izobraževanje, naj z okrožnico vzgojno-izobraževalnim zavodom čim prej odpravi dvome in pojasni, da bo strošek testiranja plačal delodajalec, saj sta zmeda in nezadovoljstvo med zaposlenimi glede tega velika.

Sicer pa so v sindikatu prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja.

Komentarji (19)

OlajSmrad (ni preverjeno)

Deca do van prizadeta! Vas pa vse boli kurac. Glavno, ka de medalija v košarke.

študent jaka (ni preverjeno)

In te do palik necepljeni krivi ka do šole zapirali. Nesposobna stroka in vsi loleki na šolskon ministrstvi pa ponovno nič. Že vse vidin kak de lažov Kacin palik s prston kazo na deco kera je žurala v Zrčaj. Ges mislin ka je zadnji čas ka narod san red napravi v toj našoj zavoženoj državi in vse tej nesposobnjakoviče natira nekan v tri krasne.

ja rejsan je

Ja ka be pa tij napravo? Drüjgo kak puntate lekar ne vejš! Narod je nikdar nej bar v začejtke napravo rejd po nerejde. Sigdar je se uspešlo slonelo na demokraciji, nej na nasilje. Pa prinas nerejda nega, bar tak mijslen. Nerejd delajo neceplene, pa puntarđe, v glavnon takšne, ka mijslejo, ka se znajo!

In reply to by študent jaka (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

A to ka je napravo Maršal Twitko iz Slovenije je za tebe demokracija? Te san ges angleška kraljica.

In reply to by ja rejsan je

jaresanjenafci… (ni preverjeno)

Nafči se pisat, ošpica.

In reply to by ja rejsan je

Lovela (ni preverjeno)

Vi novinarji sploh preberete kaj napišete, preden javno objavite? Od vas se pa ja pričakuje malo več znanja iz slavistike.

napaka (ni preverjeno)

Slovnična : Slab mesec pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni znano, KAKO bo potekal pouk

Pendrek (ni preverjeno)

Pa ja. In kljub temu, da tu napišemo v komentar, kar tudi chekirajo, ne bodo popravili, raje si pustijo sramoto.

In reply to by napaka (ni preverjeno)

Peresce (ni preverjeno)

Kaj pa je s tem narobe? KAKO pomeni, na kakšen način ...

In reply to by napaka (ni preverjeno)

Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

SLOVENČKI SAMI JAMRAČI......SLUZAVCI....SLINAVCI.....ŠTENKAČI.....PIČKICE..

IŠČITE IN PREDLAGAJTE REŠITVE..... ISKANJE REŠITEV JE RAZLIKA MED USPEŠNIMI IN LUZERJI.....

LEP DAN

Beliizdajatelj (ni preverjeno)

Tij si lekar v životi še nej najšo dosti rešitev.

In reply to by Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

Lp Beliizdajatelj

Plaćipičkica se že oglaša. Predlagaj rešitve. Verjetno Ti mamica zvečer segreje kozarec mleka, ter Ti obljublja, da se Ti odsoten "oče" vrne do jutra.

Ldan

In reply to by Beliizdajatelj (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ta cirkus in neprestano spreminjanje ukrepov, načina šolanja je osnova psihološke vojne, ki jo izdajalci vodijo proti poštenim Slovencem.

Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

Sami nedojebanci , pač ne morete prenesti , da imate premierja mačota , očitno pri vas oče ni opravil svoje vloge , zato pa taki komentarji , ste pravi dokaz za trditev , da ko mlad poludi tome život u sreči i veselju prolazi , ajde loleki , pokažite malo izvirnosti , da vidim vaše komentarje , samo ne non stop ene in iste levojajčne floskule , ole.

elpaver (ni preverjeno)

Na keri drogaj si tij, majster?

In reply to by Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

bugavuga (ni preverjeno)

Mačo prej :D

Ti si preporsto homič keri si želi kvazi močnoga moškoga, ka te dominera, pa zatau tiraš drkalico na sliko partijca JJ, te smo pa zdaj mi problem..gvušno,ja..hihi

In reply to by Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

Cvicek (ni preverjeno)

Malo menje gay fantazij, pa malo več realnosti človek baugi.

In reply to by Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

Đe je ba zapelo (ni preverjeno)

To je vse ka ste skupaj spravili , eh mentalna sirotinja.

. (ni preverjeno)

Nemci,ki zdravnikom ne dajejo tak velke dodatke kot slo venci, subvencionirajo prezračevalne naprave v šolah.

Starejše novice