Slika je simbolična.
Bolniki s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah večinoma starejši, nekaj tudi cepljenih.

Bolniki s covidom-19, ki so trenutno nameščeni v slovenskih bolnišnicah, so različnih starosti, večinoma gre za starejše ljudi. Najmlajši je star 29 let in najstarejši 87 let. Med njimi je tudi oseba, ki je polno cepljena proti covidu-19.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so imeli doslej po besedah Mateje Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja hospitalizirane skupno tri osebe, ki so kljub cepljenju proti covidu-19 zbolele za to boleznijo. 

V vseh teh primerih je šlo za blažji potek bolezni in osebe s pridruženimi boleznimi, ki vplivajo na imunski sistem.

»Trenutno je hospitalizirana ena oseba, ki je polno cepljena proti covidu-19, vendar so njene temeljne bolezni takšne, ki vplivajo na imunski sistem in s tem tudi na odgovor na cepljenje,« je danes za STA povedala Logarjeva.

Pojasnila je, da je bila omenjena oseba cepljena proti covidu-19 aprila. Tudi pri ostalih dveh primerih je šlo za osebi z imunskimi pomanjkljivostmi. 

»Pri obeh je potekala bolezen bistveno blažje kot pri ostalih bolnikih s podobno diagnozo, ki niso bili cepljeni,« je povedala.

Koliko v povprečju traja hospitalizacija?

Povprečno trajanje hospitalizacije bolnikov s covidom-19 je odvisno od tega, ali gre za zdravljenje na navadnem oddelku ali v enotah za intenzivno terapijo.

»Večinoma hospitalizacija na navadnih oddelkih traja od sedem do devet dni, seveda je pa bistveno daljša, če gre za zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo,« je pojasnila Logarjeva.

Bolniki s covidom-19 so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana nameščeni v prostorih klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter diagnostično-terapevtskega servisa. Trenutno jih je po najnovejših podatkih 21, od tega trije potrebujejo intenzivno terapijo.

Stari so od 29 do 87 let. »Na začetku so bili bolniki pretežno res samo starejši od 50 let, v zadnjega pol leta pa videvamo tudi mlajše od 40 let. Imeli smo tudi že 17-letno osebo, a ti primeri so redki,« je dejala Logarjeva.

UKC Maribor: Nihče izmed hospitaliziranih ni bil predhodno cepljen

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor imajo v zadnjem mesecu hospitaliziranih manj kot deset covidnih bolnikov na dan, trenutno osem, od tega pet v intenzivni negi. Nameščeni so v prostorih klinike za kirurgijo, na oddelku za nevrokirurgijo.

Njihova povprečna starost je med 60 in 65 let - najmlajši bolnik je star 44 in najstarejši 78 let. Stanje bolnikov je stabilno. 

»Posebnih razlik v poteku bolezni sedaj, v primerjavi z bolniki v tretjem valu, ne ugotavljamo,« so za STA povedali v tem kliničnem centru.

Nihče izmed hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor ni bil predhodno cepljen proti tej bolezni in prav tako nihče ni predhodno že prebolel covida-19.

Podatki o številu bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se sicer zaradi novih sprejemov in odpustov čez dan spreminjajo.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dtjmater (nepreverjen)

Nateg in prehlad nateg laži svinjo podkupleno pohabljeno!!!

Humanist (nepreverjen)

Pridite na cepljenje v SBMS, naša uprava je vse organizirala.

TBF (nepreverjen)

Seveda da bomo prišli

Teletina soboska (nepreverjen)

Cepite seeee pasniki so na siroko odprte...cepite seeee samo sepivo pomaga😂😂😂😂

Lepec (nepreverjen)

Po cepljenju so se pojavili prvi primerki vodenih bikov.

2098 (nepreverjen)

Kako to .Saj pa že cepljeni so pa ja zaštiteni

Hjkknbv (nepreverjen)

Prehlad nateeeg bolnice prazne

Hshsh (nepreverjen)

Hospitalizerane 3 osebw, ki so ceplene, lazji potek bolezni. Pridruzene bolezni. Zakoj pa sohospitalizerane, ce ide za lazjo obliko? Verjetno zaradi tistih PRIDRUZENIH betegov. Samo so jih lipou pod korono pisali. Kaksi cigani. Hjooj...

Starejše novice