Vlada sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT.

Vlada je na sredini dopisni seji sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT) v zvezi z nalezljivo boleznijo covid-19.

Če bo izpolnjevanje pogojev potekalo z odčitavanjem kode QR v aplikaciji, bosta uporabniku na vpogled osebno ime in letnica rojstva preverjane osebe.

Z aplikacijo bo upravljal Nacionalni inštitut za javno zdravje

Potem ko je direktor NIJZ Milan Krek v torek za STA povedal, da je v pripravi pravna podlaga za aplikacijo, namenjeno preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev, je vlada na dopisni seji sprejela omenjeni odlok. V skladu z njim se bo v primerih, ko se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži digitalno covidno potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, izpolnjevanje pogoja ugotovilo z aplikacijo, ki jo bo zagotavljal in z njo upravljal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Če se bo kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predložilo drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu z navedenimi odloki, se bo izpolnjevanje pogoja preverilo z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo, so po dopisni seji vlade sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Ne sme biti razvidno, kateri pogoj je izpolnjen

Odlok, objavljen v uradnem listu, ob tem navaja, da oseba, določena z vladnim odlokom, preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT opravi, kadar je iz dejanja oziroma ravnanja osebe, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, mogoče zanesljivo sklepati, da je privolila v vpogled v svoje osebne podatke. Oseba, za katero se preverja izpolnjevanje pogoja PCT, dokazuje svojo istovetnost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb.

Aplikacija bo z odčitavanjem kode QR uporabniku posredovala podatek o izpolnjevanju pogoja PCT, pri čemer iz podatka ne sme biti razvidno, katerega od pogojev PCT izpolnjuje oseba, za katero se preverja izpolnjevanje pogojev. Odčitalo se bo tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila.

Aplikacija ne sme omogočati hrambe ali obdelave osebnih podatkov

Aplikacija pa ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov, po navedbah vladnega urada še določa odlok.

Kot so še pojasnili v sporočilu za javnost urada za komuniciranje, je odlok potreben za izvajanje odlokov, v katerih je določeno izpolnjevanje pogoja PCT. Izpostavili so tudi prvi odstavek 4. člena zakona o nalezljivih boleznih, v katerem je določeno, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi; odlok se izdaja tudi za izvrševanje te določbe.

Po opozorilih strokovnjakov aplikacija odpira možnost zlorab

Odlok je bil včeraj objavljen v uradnem listu in bo v veljavo stopil danes. Ker je vsebinsko vezan na druge veljavne odloke, ki določajo ukrepe, povezane s covidom-19, njegovo trajanje ni določeno oziroma se bo prenehanje njegove veljavnosti določilo s prenehanjem veljavnosti navedenih odlokov.

Na NIJZ so 23. julija predstavili aplikacijo za preverjanje izpolnjevanja PCT, a so jo še isti dan umaknili s spletne strani. Čeprav sta tako minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar zatrjevala, da aplikacija ne bo razkrivala nobenih osebnih podatkov, pač pa le dejstvo, ali posameznik izpolnjuje PCT pogoj, se je namreč izkazalo, da se pri branju kode QR evropskega digitalnega covidnega potrdila prikaže ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19, bila proti njemu cepljena, ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus.

Na NIJZ so nato razvili novo aplikacijo, ki je anonimizirana in pokaže le, ali posameznik izpolnjuje PCT pogoje ali ne. Na voljo je od minulega petka. A po opozorilih strokovnjakov takšna aplikacija odpira možnost zlorab.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Slovenija nema vlade. Nan vlada skorumpejrana drhal na čeli z vrhovnin kriminalcon. V normalnoj državi bi bilou 99 odstotkov slovesnke vlade v zatvori.

Bojtrzi (nepreverjen)

Ka do kontrolejrare prehlad nateg? Proti čemu se naj cepim da zbolim ali umrem odgovarja pa noben zelo smrdi ali so pa podkupljeni da pobijajo ljudi to bo to

Proizvodnja (nepreverjen)

Slovenija ima vlado taksno ali drugacno. Vsaki vladi mora biti skrb za dobrobit državljanov. Ta vlada sprejema ukrepe, kot ostale drzave. Tako, da bi bilo manj zrtev. Bom zakljucil z mislijo bolnika, ki je nihal med zivlenjem in smrtjo. Ni dileme ali bi se cepil, ce bi imel priložnost. Srecno in ostanite zdravi.

necenzurirano (nepreverjen)

Idi pa se še malo jajčjegčlavomi vrit potejgni. Tak ka boš samo petej vö držo. BTW, v Avstriji nega nikšnih ukrepov, nega nikšnoga pogoja PCT, lejko ideš v restavracijo, v kino, gledališče, v trgovski center brez maske, nišče te ne pijta če si cepleni ali nej.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

Mimi123 (nepreverjen)

To za Avstrijo sicer ne drži, v restavracijah kontrolirajo

In reply to by necenzurirano (nepreverjen)

necenzurirano (nepreverjen)

Lažeš, bil san na pici. Nega nikšne kontrole, za vstop v restavracijo nej trbej biti cepleni niti nej trbej izpolnjvati pogoja PCT. Ne lažite narodi, rajši se malo odpelajte v Avstrijo pa te vidli.

In reply to by Mimi123 (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

aha...bi pravo ja...cepi se...tou ti je garancija...za koj že?
man znanko kera je prebolela Covid, 2x bila cepljena, isto njeni sin prebolo, 2x bil cepljeni. Ma PCT pogoj pa odi okouli nej ka bi ga testejrale. Pa ji je prineso korono in je ponovno betežna s covid-om. Nej nika milejši potek kak je bilo prvič gda nej bila cepljena. Torej cepite se, glavno ka izpolnjujete pogoj, lejko okouli odite, nišče vas ne preverja, širite covid pa van nišče nika nemre.

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

slvkoso (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

je zelo enostavno, če se ne cepiš PRAV a če zboliš za covidom ni bolniške in sam nosiš stroške zdravljenja pa bodi naprej pameten

NekadilecX (nepreverjen)

Verjetno to isto trdiš za kadilce in alkoholike. Je tak?
Zakoj že plačujemo osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje?

In reply to by slvkoso (nepreverjen)

Adijo123 (nepreverjen)

Adijo gostilne, se vidimo enkrat v normlanih časih, če se bodo ti še sploh kdaj vrnili.
Dokler se ne postavite za sebe in svoje stranke, mene v gostilnah in kafičih več ne viditi.
Od zdaj naprej redno kuhan in žuram s prijatelji samo še doma!

. (nepreverjen)

Otrokom so v šoli letos dali reševati anketo anonimno kao. Mogli so biti po abecedi na določenih računalnikih, tak da so točno znali kdo je kajnapiso. Otroci so jih vprašali sami zakaj ni anonimno. Vprašanja pa delno politična, če bi šli na volitve če bi imeli možnost, ali podpirajo vlado. Sem vprašo maloga ča je napiso po pravici, je reko si nor, zakaj bi morali znati kaj jaz mislim, deca smo nej nori.

Sosososos (nepreverjen)

Izjave Purgara te kaj komenterali na Sobotainfo? Klero-fašista komunjara JJ tau ne moti...ka pa vas?

Gost30 (nepreverjen)

GDPR se ne more izničit z enim ODLOKOM!

vkm (nepreverjen)

kak lejko preverjajo, če sploj ne razglašena epidemija?
tau je kršenje svobodnega gibanja, kršenje gdpr..
ka čaka ustavno, ka ne presodi toga blesavoga ptc? generali se po vojni vsi svetijo...

ja rejsan je

v Afstrije je tou nej nikše problem! Mij smo čednejši od cejloga svejta. Še najbole kafč, šank komentatore.

In reply to by vkm (nepreverjen)

gustavolima (nepreverjen)

Zakoj se moremo zgledovati po Avstrijcih? Zakoj se ne zgledujemo po tistih keri to nemajo?
Naprimer na Mađarskon ge šefuje šef našoga šefa nega nikših omejitev. Bil par dni nazaj v Budimpešti pa je tan kak da bi prišo na nekši drugi planet. Nihče te ne posiljuje z maskami, nišče z razdaljo, nihče te nigi ne pita za kakšen test ali drugo potrdilo. In tak je še v veliko drugih državah po sveti, v bistvi po večini državah po sveti in v Evropi. Samo van to ne povejo, vi pa ka doma sidite že leto pa pou pa toga ne vidite. Eni potujemo celi čas pa vidimo kakšne so situacije v drugih državah. Avstrija je osamljeni primer takšne represije in mi se moremo glih po njih zgledovati.

In reply to by ja rejsan je

necenzurirano (nepreverjen)

Janšov ritoliznik, ne laži narodi, ka san bil v Avstriji v restavraciji (zaprejtoj) na pici. V Avstriji nega več nikšnih ukrepov. Nega PCT pogoja, nega nikšnih kontrol, ne nosijo več mask. Avstrijci so ukinoli vse ukrepe, lejko ideš brez potrdil PCT v kino, gledališče, na tekmo, na koncert, kama koli. Nega mask, nega covida. Naši pa še vedno ustvarjajo psihozo zatou ka tou jajčjeglavomi pa njegovin kriminalcon na oblasi paše.

In reply to by ja rejsan je

joza1234 (nepreverjen)

Zakonodaja oz uradni list EU pravi:
- PCT se uporablja samo med pandemijo (trenutno v sloveniji ni pandemije)
- vsak drzavljan ima temeljno pravico do prostega gibanja
- PCT ni pogoj za vstop, ce posameznik tega ne zeli oz po domace povedano nima
- PCT ni pogoj za prosto gibanje znotraj EU
- potrdilo PCT se izda brezplacno (Slovenija nima pravice zahtevati placljivih testov)
- zadnji odstavek se pravi "Ta udredba je v celoti zavezujoca in se neposredno uporablja v vseh drzavah clanicah."

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=OJ%3AL%3A2021%3…

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice