Šarec na sobotni proslavi obljubil finančno pomoč podjetjem, ki bi svojo dejavnost opravljala čez mejo.

Prekmurski Slovenci so v soboto slavili 100-letnico združitve z matičnim narodom. Za slabih 5000 Slovencev, ki še živi v Porabju, pa ta zgodovinski dogodek ni razlog za slavje, saj so takrat ostali na madžarski strani meje, ki je več desetletij bila tudi železna zavesa. A na sobotnem slavju so se jih vendarle spomnili. 

Slovenščina mora biti prednost

Še več, predsednik vlade Marjan Šarec je celo obljubil finančno pomoč slovenskim podjetjem, ki bi čez mejo odpirala nova delovna mesta. Zdaj jih namreč tam primanjkuje, takšnih, kjer bi bila zaželena slovenščina praktično sploh ni. Mladi Slovenci se tako iz Porabja na veliko izseljujejo.

Mladi porabski Slovenci te dni na taboru ohranjajo svoj materni slovenski jezik ali kot mu sami pravijo ‘domanja rejč’. Govorijo ga namreč doma ali v šoli, a ko jo bodo zaključili, jih njihovi bodoči delodajalci od njih ne bodo zahtevali.

Predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovač pravi, da bo slovenščina v Porabju bolj prisotna takrat, ko bo jezik postal ekonomski dejavnik. To pomeni, da bo za mlade prednost, če govorijo slovensko. Saj zdaj se mlade, ko gredo na razgovor vedno vpraša, ali govorijo angleško oziroma nemško, nihče pa jih ne vpraša, ali govorite slovensko.”

Iskanje investitorjev in denarna pomoč

Vsa večja podjetja v monošterski industrijski coni, z nemškim avtomobilskim gigantom Oplom, namreč zahtevajo predvsem nemščino, za slovenščino jim je vseeno. Študentka Regina Labricz iz Gornjega Senika jo bo lahko uporabljala v službi, ker želi postati učiteljica v dvojezični šoli. Njeni vrstniki pa bodo prihodnost po vsej verjetnosti našli drugje.

Zato so Porabci pozorno poslušali Marjana Šarca ob proslavi združitve prekmurskih Slovencev, ko je na Madžarskem živečim Slovencem obljubil finančno pomoč, ki bi prinesla nova delovna mesta.

“Seveda pa ne smemo pozabiti na Slovence, ki živijo onkraj meje v Porabju. Projekte, pomembne za slovensko manjšino na Madžarskem, vlada v čim večji meri izvaja oziroma podpira v sklopu programa sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska. Za slovenska podjetja v Porabju si bomo prizadevali najti potencialne investitorje, ki bodo prispevali k njihovemu nadaljnjemu razvoju. Poleg tega se bomo trudili najti tudi pravno podlago, s katero bi lahko tudi finančno podprli investicije slovenskih podjetij v Porabju,” je na proslavi dejal Šarec.

Pogoji naj bodo življenjski

S čezmejnimi projekti projekti je do zdaj Slovenija financirala predvsem šolstvo in društva, pomagala je zgraditi tudi vzorčno kmetijo, slovenskih delodajalcev, ki bi spodbujali slovenščino pa v Porabju za zdaj ni. Koliko denarja bo Šarčeva vlada namenila Porabcem za zdaj, ni znano, a predsednica Zveze Slovencev opozarja, naj bodo pogoji za podporo čim bolj življenjski.

“Povsod so določeni parametri. Moraš, ne vem, postaviti podjetje z več sto delavci. To vemo, da prvi korak ne bo taki. Mi si prizadevamo, da tudi mogoče kakšno manjše podjetje lahko pride do te podpore,” še pravi Kovačeva. 

Podpora za delovna mesta v slovenskem Porabju bo namreč tudi podpora slovenskemu jeziku, da ga bodo slovenski otroci lahko čim večkrat uporabljali tudi ko se bodo že izšolali.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
feri11 (nepreverjen)

No, te pa rejsan bou.... Boli njega za Porabje, Prejkmurje pa Pomurje....

ŠAREC - BUM (nepreverjen)

OBEČANJE, LUDOM RADOVANJE !

Obcinar (nepreverjen)

Dobra poteza Šarec ali se bojin ka je za porabje že kesno...

tehloop (nepreverjen)

Obečanje, ludom radovanje.

tuncika

Menim, da zadeva zelo spominja na izgradnjo drugega tunela Karavank. Eni že delajo (vlagajo), drugi bi pa samo, da ne "uđe" neko drugi.

ThomasStanley (nepreverjen)

The program proposes the improvement of a typical interface, to be specific the classification of European skills, abilities and occupations, which would further bring business, assignment writing help education and training nearer.

Zakaj delovna mesta (nepreverjen)

... a bomo zdej spet delavski narod?

Alex Jacob (nepreverjen)
Jessica Jones (nepreverjen)

I really don’t know about this company website content. thanks for the sharing admin this type info :)
thesis editing services uk -
dissertation writers for hire -
how to write a dissertation proposal -
nursing dissertation -
dissertation statistics help

yisoo (nepreverjen)

The glitter dew drops like a few words that have not been thought of yet.
Wait for the other spring to love and stop by. happy wheels run 3

Adam Thomas (nepreverjen)

AllAssignmentHelp.com is a web portal where students are helped to create assignments for all subjects with the help of our experts. You will get 100% plagiarism free assignment. Expert counselling is also available for students. If they have any question, they can contact our experts anytime.
Click https://www.allassignmenthelp.com/us/
https://www.allassignmenthelp.com/us/losangeles-essay-assignment-help.h…

Alex Jacob (nepreverjen)
Alia Susan (nepreverjen)

Remarkable Article it its genuinely illuminating and inventive update us as regularly as conceivable with new redesigns. its was genuinely significant. thankful. Do you need Dissertation administrations and Dissertation altering ? We are here to help you for Dissertation - pursue the connections for more helpDissertation

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice