Foto: Bobo
Od srečanja predsednikov slovenske in madžarske vlade imata veliko pričakovanj predvsem manjšini na obeh straneh meje.

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes na uradnem obisku na Madžarskem. Povabilo za obisk je prišlo od predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana, to pa je tudi prvo uradno srečanje zdajšnjih predsednikov vlad. Na mizi bodo aktualne teme, od gospodarskega sodelovanja, migracij, dvostranskih odnosov do dogajanja v Evropski uniji. 

Manjšine z velikimi pričakovanji

Šarec se bo srečal tudi s Slovenci, ki živijo na Madžarskem. Teh je približno 5000, od tega jih okoli 3000 živi v Porabju. Od srečanja predsednikov vlad imajo velika pričakovanja.

Erika Köleš Kiss, zagovornica Slovencev na Madžarskem pravi, da sta sodelovanje in spoštovanje med državama bistvena.
 

“Za nas je pomembno, da matična domovina poskrbi za zamejske Slovence, in to s politiko in gospodarskim življenjem, kar pa ni mogoče brez sodelovanja druge države.” 

Kdo naredi več za svoje manjšine?

Köleš Kisseva pričakuje, da bo razvojni program, ki so ga sestavili lansko jesen in je pred madražarsko vlado, zdaj dobil nov pogon. Upa tudi, da bo obisk Šarca na Madžarskem pripomogel k boljšemu gospodarskemu razvoju v Porabju, saj si želijo, da bi mladi ostali v Porabju, za kar so pa potrebna delovna mesta in dobre možnosti za življenje.  

Katera država naredi več za svoje manjšine, je po besedah Köleš Kisseve težko povedati, a dodaja, da Madžarska v zadnjih letih zelo dobro skrbi za vse.

“Mi smo v primerjavi s prekmurskimi Madžari zaostali, upam, da bo tudi ta obisk spremenil tudi to.” 

Čeprav Slovenija skrbi za svoje zamejce pa so Slovenci na Madžarskem po besedah Köleš Kisseve vedno čutili, da dobijo manj pozornosti kot zamejci v Avstriji ali Italiji.

Spoznavanje sosede prek turizma

Od obiska pa si ne obetajo samo Slovenci na Madžarskem, ampak tudi madžarska manjšina pri nas. Narodnostni poslanec Ferenc Horvath upa, da bo srečanje potekalo v pozitivnem vzdušju za obe državi in bo za obe narodni skupnosti prineselo veliko pozitivnega.

Po besedah Horvatha je bilo sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko v preteklih letih zelo dobro, a zaradi volitev v obeh državah ni več tako intenzivno. 

“Upam, da se bo tempo po tem obisku povečal, da bo čim več meddržavnih srečanj na najvišji ravni, saj imata Slovenija in Madžarska veliko skupnih interesov.” 

Madžarska je sicer šesti največji zunanjetrgovinski partner Slovenije. Vrednost blagovne menjave med državama je lani presegla dve milijardi evrov, kar pomeni več kot 9-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Slovenija je lani iz Madžarske uvozila za 1,141 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 877 milijonov.

PREBERITE ŠE:

Šarec bo Madžarsko obiskal v družbi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, s katerim se bosta udeležila posebne prireditve za promocijo slovenskega turizma v organizaciji Slovenske turistične organizacije. In ravno turizem je po mnenju narodnostnega poslanca Horvatha priložnost, da bi Slovenci bolje spoznali Madžarsko in obratno. 

“Opažam, da se je v zadnjih letih v turizmu zgodil premik. Upam, da se bo to nadaljevalo, saj imata državi veliko turističnega potenciala.”

Stiki med najvišjimi predstavniki obeh držav niso redkost. Februarja sta predsednika obeh parlamentov Dejan Židan in Laszlo Köver skupaj obiskala Slovence v Porabju in Madžare v Prekmurju. 

“Vsi ti obiski nam nekaj prinesejo,” sklene Köleš Kisseva.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost8 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka pa ma iskati pri ton fašisti Orbani. Fašiste trbej zatirati, nej se njin pa dobrikati.

čarni vrag (nepreverjen)

Fašist je bil tvoj oča.

In reply to by gost8 (nepreverjen)

wao (nepreverjen)

Za vse desničarske loleke.... »zanimivo, da ljudje, ki prejšnjemu sistemu očitajo pomanjkanje svobode in demokracije, ploskajo - Orbánu.«

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

df (nepreverjen)

napačno
njegov oča je bil smrdljivi komunajzer

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

olimpija sampion (nepreverjen)

Treba gojiti dobre medsosedske odnose
tudi z ekstrimnimi desnjaki

In reply to by gost8 (nepreverjen)

za gost 8 (nepreverjen)

Šarec v nobeni od sosednjih držav nima prijateljev, zdaj da je vrag zel šalo, pa se je mogel ponižati in Orbana iti prosit za denar in mu iti rit lizat, takšen je za mene kaj hujšega kot fašist ker je izdajalec.

In reply to by gost8 (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

JANŠA, ORBAN ŠAREC, ORBAN......politika je večna pesem......

KARMA (nepreverjen)

Gost 8.Tebi bom rekel tako. Tvoji rdeči so fašisti, ki so pobili in stirali lasten narod, na tisoče drugače mislečih.
Gospod Orban še do zdaj ni ubil nobenega. Tudi jaz mislim, da nima kaj iskati pri Orbanu, ker je istega mišljenja kot si ti, zdaj pa je uvidel, da je naredil veliko napako in obrača ploščo, ker mu gori pod petami!! Toda, Gospod Orban ni komik kot Šarac. Med njima je taka razlika, kot šarac na zemlji, g. Orban v nebesih kamor ti nikoli ne boš prišel ker si hudoben in če nekoga skoz zmerjaš, nisi naredil nič od tega, o čemer govoriš, potem vedi, da so to samo tvoji demoni, to je samo tema, ki govori iz tebe in to sploh nima zveze z ničemer. Vse, kar govoriš, kako je zloben, kako laže, kako dela zdrahe, (fašist) itd, vse to govori samo o tebi, sebi. KARMA VSE VIDI; VSE ZNA

Viktor = Zmago (nepreverjen)

Šarec je internacionalni luzer. Matična država, se pravi Slovenija naj poskrbi za svoje zunaj meja. Skratka Slovenija naj investira v porabske Slovence, v porabske vasi, šole, stavbe in hotele! Če hoče... Zakaj pa Šarec noče vlagati v Lendavo in Slovence na Madžarskem? Verjetno meni o nas isto, kot večina Slovencev zahodno od Mure, in sicer, da smo mi kmetavzarji in se je na nas treba posrati, oz. - ko nas jebe! Koga pa briga, kaj bo z nami? Zakaj pa se potem tuli v ljubljansko luno, da Orban kupuje nepremičnine v Lendavi? On vsaj kupuje in skrbi za svoje zunaj meja. Kaj pa je doslej Šarec napravil za Prekmurce in Porabce na Madžarskem? Nič, nič, nič!!! On očitno misli, da smo mi blatne živali, ki pasejo po Goričken in je to dovolj... Živel Orban, ki nas brani pred muslimani in skrbi za Prekmurje!

Slovenecpravi (nepreverjen)

Zaradi takih komentarjev kot je tvoj nas imajo vsi ostali za zaostale.... Ce menis, da je Orban tako dober drzavnik se preseli preko meje... A to pa ne bi ne? Lazje je srati po svojih ljudeh pa njega hvaliti. Ce bo zivel preko pa taksne pisal o njemu bi se hitro znasel nekje pa bi spoznal pravo demokracijo v kaki luknji....

In reply to by Viktor = Zmago (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Orban je btw bil član madžarske komunistične partije od svojo ga 18 leta dalw.

cirkusanti. (nepreverjen)

Tak kak naš narodni heroj Janša. Zato pa se tak razmita pa sta pajdaša. Enkrat komunist vedno komunist. Orban vlada po načelih koministične partije, in naš Janči ma svojo stranko glih tak organizejrano po vzoru komunistične pratije.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Hi hi hi, ma kje bo pa pajac kaj dosegel.

cirkusanti. (nepreverjen)

Pajac je na obisku pri pajacu, fali samo še janša pa je cirkus kompleten.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Očitno vam je ljubše francosko vojno stanje.

čarni vrag (nepreverjen)

Orbana podpira dve tretjini Madžarov. Zakaj? Zato ker dela v njihovem interesu, ne pa v interesu Šoroša in njemu podobnih.

Viktor (nepreverjen)

Orban "vozi" z veliko večinsko izvolitvijo že 4. mandat, Šarec bo pa neslavno zaključil prvega v globokem
prepadu. Tla pod nogami se mu iz dneva v dan vse bolj vdirajo. Nekateri tega pač ne uvidijo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice