Slika je simbolična.
Podražitvam ni videti konca. Osnovni živilski izdelki so čedalje dražji, v nakupovalno košarico pa zložimo vedno manj stvari za enako vsoto denarja kot prej. Kmalu se bo podražilo še meso, za koliko odstotkov? Preverili smo.

Poročali smo že o podražitvi goriv, katerih cene so pred kratkim poletele v nebo, dražita se elektrika in zemeljski plin ter večina osnovnih živilskih izdelkov, med katere spada tudi meso.

O razmerah na trgu in o kolikšni odstotni podražitvi bomo kmalu govorili, smo preverili pri okoljskih ponudnikih in predelovalcih mesa in ostalih mesnih izdelkov.

Razmere se ne umirjajo, primorani zvišati cene

Čeprav so, kot pravijo v Skupini Panvita, v veliki meri uspeli cene še držati na enaki ravni, to v prihodnje žal ne bo več mogoče. 

»Primorani smo se prilagoditi razmeram na trgu in dvigniti cene tako na svinjskem, piščančjem in govejem mesu ter tudi na mesnih izdelkih,« pravijo v Skupini Panvita.

Ob tem pravijo, da se razmere na svetovnem trgu hrane ne umirjajo in se še vedno drastično spreminjajo. 
 
Dodajajo, da so glavni dejavniki dviga cen mesa in mesnih izdelkov dvig cen surovin krme za živali in repromateriala, dvig cen embalažnih materialov, transportnih in logističnih storitev, dvig cene energentov ter tudi dvig stroškov dela in storitev.

»O višini dviga pa še ne moremo podati odgovora, saj se s trgovci o stopnji dviga še dogovarjamo,« še pravijo v Skupini Panvita.

Kolikšne podražitve lahko pričakujemo in kaj vpliva na cene?

V Šunkarni Kodili pravijo, da so se podražile predvsem energije stroškov pomožnega materiala, embalaže in storitev, ki so vezani na logistiko. Napovedane pa so podražitve mesa. 

Na vprašanje, kako to vpliva na obratovanje podjetje, odgovarjajo, da bo vse skupaj seveda vplivalo na razliko v ceni, na nabavi so namreč dvigi že realizirani, na prodajni strani pa se cene dvigajo s časovnim zamikom.

Pri Kodili za Sobotainfo odgovarjajo, da se bo cena zvišala od pet do deset odstotkov, v primeru, da se bo cena surovine bistveno podražila pa še za več.

Ob tem dodajajo, da so dvigi cen enaki za domači in tuji trg, pogajanja o dvigu cen s trgovci pa po njihovih besedah že potekajo.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Locker (nepreverjen)

No lockdownaši pa korona histeriki, idemo se še eno zaprtje države zaradi prehlada, ka mo te lejko travo žrli?

.... ..... (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Debeli fuknjenec tij boš beton pa asvalt lijzal.

In reply to by Locker (nepreverjen)

Debeli fuknjenec (nepreverjen)

Tij pa moj kar!

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

Marta87 (nepreverjen)

Bi me zmasiral?

In reply to by Debeli fuknjenec (nepreverjen)

kloki (nepreverjen)

MIslin ka je bole v tebi problem, kak v histerikih...malo premisli.

In reply to by Locker (nepreverjen)

Thinki Thinker (nepreverjen)

Ti ocitno ne premislavles nic.

In reply to by kloki (nepreverjen)

ffran

Saj Lojzek z orglicami je že napovedal, ka mo te lejko travo žrli, saj je pravi prerok ?

In reply to by Locker (nepreverjen)

Muraa pfuj (nepreverjen)

Ajmo ajmo placat benzin,mleko,melo,meso,elektriko,vodo, vseee,ajmo ce cepit 10x da bo za zihr,maske se na rit gor saj ce se sprdnes okuzia nekoga

HjajaAJ (nepreverjen)

Cene bodo povišali, me pa prav zanima ali bodo več plačali tudi kmetu, ki uporablja te dražje surovine. In prevzema višje stroške za ceno, ki jo mora sprejeti. Ali pa bodo spet samo izkoristili situacijo.

. (nepreverjen)

Nedo, saj se je samo prevoz podražo z romunije.

In reply to by HjajaAJ (nepreverjen)

A (nepreverjen)

Me zanijma ka de Špar napravo že zdaj majo cejne mesa kak da bi zlatou odavali v obliki mesa.

Kere je tu se polek (nepreverjen)

Naj be uvažale obreznine z vzodne evrope z državne zalog za en evro. Te pa jaučejo. Mij be mogle.

JJJJ1 (nepreverjen)

Še dobro da imamo eurospin. Dokeč so baute polne ob vikendih ni predrago. Počasi bodo veseli svetki in nede problem.

Tako je (nepreverjen)

Če prav razumem Polaniča in Kodila se bodo naše plače v Panviti tudi dvignile za 1 do 2% ali še za več če sta navedla da bo dvig za 5 do 10% tudi zaradi večjega stroşka dela.
ŽALOSTNO PA DA SE SAMO TRGOVCI DOGOVARJAJO MED SABO O DVIGU

BANDA POKVARJENA (nepreverjen)

Napišite po kako nizki ceni kupujete vse to od kmeta, da bo narod videl in vedel koliko pospravite v svoj žep. Napišite tudi po kakšni ceni uvozite nekaj let zamrznjeno meso 3. klase iz vzhodnoevropskih držav pa ga v Sloveniji prodajate kot 1 klasno robo ali pa vse zmeljete v vaše prvovrstne izdelke in to take da bokibogme domači pes beži vstran od tega. NA TA RAČUN BI VI SUPER KAPITALISTI ZVIŠEVALI CENO ? RES MORA V SLOVENIJI VSTATI LJUDSTVO IN TO VSE NAGNATI, KAR JE PREVEČ JE PREVEČ.

Vestni_opazovalec

Žal ugotavljate pravilno kar nekaj dejstev: najboljše meso se prodaja v tujino (in delno uvaža nazaj), na borzi se kupuje poceni meso in se ga predeluje v pol/-trajne mesnine, sumljive kvalitete, od vseh podražitev pa bo le malo šlo kmetu-proizvajalcu in delavcu, večino dodane vrednosti v tej vertikali odpade na trgovce. Pred časom se je GZS hvalila o urejanju razmerij v tej vertikali (ne pri vseh izdelkih) ampak očitno se umetno narejena kriza (sicer globalna energetska vojna med ZDA in Kitajsko) kaže v prikritih špekulacijah in vgrajevanju pričakovanj v cene že danes, predvsem preko energentov, kar pa je zlorabljeno, saj cene slednjih vseeno ne vplivajo toliko na proizvodnjo / transport. Seveda bo kupec poplačal vse, ampak, ta elastičnost pa ima tudi svoje meje. Pričakujem, da se bo zmanjšala poraba vseh "podraženih" živil, ampak to bo z zamikom, ker kot nekdo pravilno ugotavlja, pred vrati so prazniki, ampak po novem letu pa bi lahko to bilo bolj očitno. Me zanima kako bo tržna prožnost proizvajalcev odreagirala na to, glede na to, da trgovci ne odstopajo od svojega. Pričakujem kar nekaj več nabav direkt pri kmetih, kar ni nujno slabo, tako za njih kot potrošnika, vsi ostali v verigi, pa bodo morali preveriti svoje kalkulacije in poslovni model.

In reply to by BANDA POKVARJENA (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

lani so politiki bili glasni, ko smo imeli "poceni" gorivo... kje so zdaj, ko se vse podraži? pri koritu....

. (nepreverjen)

Te pa bo zdaj čas, ka porabimo lastne rezerve - korina kile.

hhmmm (nepreverjen)

trgovski centri pa trgovine pa pune, vozički se šibijo, te pa o siromaštvu nabijajo, trgovci pa kot kaki vojni dobičkari, cene gor

afta he (nepreverjen)

Glavni zaslužkarji v vsem tem so trgovci. Oni so sposobni znižati ceno mesa za 30,40,50 % pa še vedno zaslužijo. Se pravi, da imajo pri osnovnih živilih, upam, da med nje spada tudi meso astronomske marže. Tako je pri mesu, kruhu, mleku, sadju, zelenjavi. Poceni kupijo pri proizvajalcih, kmetih nabijejo 100 in več % marže potrem pa akcije. Kdo je sedaj tu nor. Mi potrošniki smo njihove ovce, ki se damo voditi. Naš poslanec Židan, se je hvalil ob podpisu sporazuma o pošteni praksi v trgovini v nabavni verigi, kjer si pridelovalec, predelovalec in trgovec pošteno razdelijo zaslužek. Od tega je sporazuma je ostalo vse za trgovca za ostale pa nič, toliko o pošteni praksi. Te ni več.

svasta123 (nepreverjen)

na deželi se lahko gremo te trgovske fore mimo trgovin. kupujmo direkt pri kmetu. sicer bo to vrli sosed hitro obvestil inšpekcijo, zato bi kmetje naj ustvarili svojo zadrugo, trgovino kjer bo vse ceneje kot po trgovinah. ker če kmet proda šparu, proda za 10% tržne cene. torej lahko kmet vsaj 5x dražje proda na svojem trgu., domačih stalnih, zvestih kupcev, pa še splača se mu direkt domov razvozit tedensko košarico do stalnih strank. ajde, ka se čaka... :-)

Kontra Admiral (nepreverjen)

Nepremičninski trg bo počil

Vestni_opazovalec

Nič novega. Kar naj-ne bo prvič. Večina itak ne zmore 2.000€+/m2, v bistvu se bojim,da bo počilo prej na tistih, ki so že zdaj na meji revščine (ne samo energetske, pač pa tudi preživetvene) in kjer igrajo večjo vlogo cene živil, kot nepremičnin. Je pa res, da se tudi neprofitne najemnine višajo, kot posledica tržnih nepremičninskih gibanj. Se približujemo pozivu "Le vkup, le vkup, uboga gmajna!"?

In reply to by Kontra Admiral (nepreverjen)

magyar bacsi (nepreverjen)

Butcher kudila se je ukozil in zato se bo podražilo usrano meso.

HojSS PRESS (nepreverjen)

Panvita in Kodila naj kar imajo to svoje meso in ga dražijo, če ga bo kdo hotel imeti !
Pa kaj mislijo, da je njihovo zlato ????
Kot, da drugo meso ne bi bilo dobro ?
Malo morgen !
Tudi od trgovin je zelo odvisna cena.
Pri Mercatorju je AVE 2X cena, kot meso ali čevapčiči s Hrvaške !
Pa kaj si mislijo, da so res toliko boljši ?
Kodila pa itak ime prodaja in nabija cene.
Pa še oba Kodila in Ave imata tudi v svojih lastnih trgovinah cene, da te kap !!!!!
No, saj že star pregovor pravi, da pametni tržijo, če imajo norci denar.
Nekateri ljudje so to že ugotovili in kupujejo v trgovinah, kjer je ceneje in izdelke, ki so v akciji.
Mimogrede. Kmet dobi okrog 3,30 EUR za kilogram govejega mesa !!!!!!
Za koliko pa oni potem prodajajo razne goveje zrezke in podobne stvari pa vemo !!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice