V past Pandorinih dokumentov, ki razkrivajo finančne skrivnosti številnih svetovnih voditeljev in nečedne posle Slovencev, med njimi je tudi ljutomerski samostojni podjetnik, ki so prek davčnih oaz pred upniki umikali premoženje.

Več kot 600 novinarjev iz 150 medijev, tudi iz Slovenije, je v okviru projekta Pandorini dokumenti, ki obsega analizo 11,9 milijona datotek, začelo razkrivati finančne skrivnosti številnih, tudi svetovnih voditeljev, denimo češkega premierja Andreja Babiša.

Prav tako so v največji mednarodni novinarski preiskavi doslej odkrili skrivne posle Slovencev.

Dokumenti razkrivajo lastnike podjetij, med katerimi so tudi slovenski športniki, podjetniki, osumljenci za gospodarsko-finančni kriminal in ubežniki pred slovenskimi sodišči.

Nekatera podjetja so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja.

V projektu je sodeloval tudi slovenski portal Oštro, ki je že razkril novo zgodbo, ki tokrat vključuje skupino štajerskih podjetnikov, ki so prek podjetij iz davčnih oaz pred upniki umikali svoje premoženje. Glavni akter v zgodbi je Miran Hrženjak, tedanji direktor mariborskega podjetja Keter Organica.

Propad bioplinarniškega imperija

Keter Organica se je ukvarjal z načrtovanjem in gradnjo bioplinskih elektrarn, večinoma za vlagatelje iz vzhodne Slovenije. A se je izjemna zgodba skupine Keter kmalu porušila, saj so njeno rast večinoma poganjala bančna posojila. Ta pa so se izkazala za previsoka, da bi jih vlagatelji lahko odplačevali.

V sklepni fazi so banke na državo oziroma družbo za upravljanje terjatev bank prenesle 43,4 milijona evrov slabih terjatev do prezadolženih vlagateljev v Keterjeve bioplinarne, poroča Oštro. Tako je morala večina kmalu ključe svojih bioplinarn predati stečajnim upraviteljem, med njimi tudi ljutomerski samostojni podjetnik Domen Jurša

Keter je Jurši leta 2011 zgradil bioplinarno v Središču ob Dravi, tri leta kasneje pa je družba za upravljanje terjatev bank predlagala njegov stečaj. 

Skrivanje denarja pred upniki

»Finta je, da so me stisnili v kot,« je takrat pojasnjeval Jurša, a ni bilo znano, koga natančno je imel v mislih. Preiskovanje Oštrega pa je pokazalo, da je Jurša bioplinarno oddal v najem podjetju Pulverem, ki je del mreže podjetij, ki so v letih 2013 in 2016 pred upniki postopno umikala premoženje bioplinarn, ki so jih zgradila Keterjeva podjetja.

V tem času se je pojavilo tudi podjetje Solvus, ki je bilo takrat v lasti Milana Strnada, podjetnika iz Rač, ki je kar od štirih Keterjevih družb odkupilo terjatve in si posledično prilastilo za 413 tisoč evrov bioplinarišne opreme. Pri tem je bil vpleten tudi Roman Hübl, mariborski finančni svetovalec, ki je pri tem odkupilo preostanek terjatev Strnadovega podjetja, odkupilo je tudi 395 tisoč evrov vreden generator. 

»Pandorini dokumenti razkrivajo, da sta Strnad in Hübl poslovala prek istega podjetja z Britanskih Deviških otokov – RH International. Med letoma 2013 in 2016 so se njegovi dejanski lastniki dvakrat zamenjali, nazadnje pa je podjetje pristalo pri Strnadu. Oštrovo preiskovanje je pokazalo, da je bil RH International vpleten v stečaje vsaj treh bioplinarn,« piše Oštro.

Posli še vedno zaposlujejo organe pregona

Hübl je kmalu, in sicer leta 2014, prevzel še vodenje Strnadovega podjetja Solvus, a je že kmalu predlagalo svojo prisilno poravnavo. V omenjeno podjetje se je iz Keterja OrgaNice, njegove hčerinske družbe, steklo najmanj 2,2 milijona

»Keter Organica jih je vložil kot dokapitalizacijske vložke, v Solvus pa so prispeli kot posojilo, ki nikoli ni bilo vrnjeno,« piše Oštro. Pri tem je Keter Organica ostal brez povračila vložkov, tri leta pozneje pa je šel v stečaj. Stečajni upravitelj je upnikom sicer prinzal 12,9 milijona evrov terjatev, a jim ni mogel povrniti niti centa.

Podobno je poniknilo tudi krovno podjetje skupine, Keter Invest, kjer je stečajni upravitelj priznal kar za 73 milijonov evrov terjatev, kjer pa podjetje kljub takšnim dolgovom ni imelo nobenega premoženja. 

»Desetletje po vzponu skupine Keter njeni posojilni posli še vedno zaposlujejo organe pregona. Na specializiranem državnem tožilstvu so denimo Oštru pojasnili, da zaradi suma ponareditve ali uničenja poslovnih listin, goljufije in preslepitve pri pridobivanju posojil vodijo preiskavo zoper tri osebe, povezane z družbo Keter Invest,« razkriva Oštro.

Prav tako je proti dvema osebama, ki sta povezani s Keterjem Investom, vložena zahteva za preiskavo zaradi suma pranja denarja.

Strand trdi, da so vsa njegova podjetja poslovala zakonito

Oštro poroča, da je Strnad v Belizeju maja 2017 ustanovil podjetje Pro International. Podjetje je kmalu zatem prevzel Roman Stropnik, ki ga je takrat v Sloveniji zaradi neplačevanja DDV preiskovala davčna uprava. 

Milan Strnad sicer ni odgovoril na vprašanja Oštra o poslovanju Solvusa, RH Internationala in Pro Internationala, poudaril je le, da so vsa njegova podjetja poslovala korektno in zakonito.

»Na drugi strani je Hübl še vedno direktor hrvaškega podjetja Mutui, do konca leta 2019 pa je vodil tudi istoimensko slovensko podjetje, ki je od novembra lani v stečaju, pri čemer je s terjatvijo 55 tisoč evrov največja upnica država. Vsaj del premoženja se je najverjetneje 'izgubil' na britanskih Deviških otokih, saj je RH International podjetju Mutui ostal dolžan 126 tisoč evrov,« piše Oštro

Hübl se na navedbe ne odziva

Hübl je leta 2019 v dveh poslih pred upniki umaknil še 150 tisoč evrov premoženja. Med drugim je prodal zemljišče v bližini Ptuja, kupnino pa nakazal hrvaškemu podjetju Mutui, kjer je bil prav tako direktor. Povrhu je nekdanjemu poslovnemu partnerju prodal terjatev do hrvaškega Mutuia, ki je lastnik hiše v predmestju Maribora, kjer živi Hübl. 

Oštro je za odziv povprašal Hübla, ki pa se na vprašanja, ki so mu jih poslali, ni odzval. 

Kot zadnji pa je samostojni podjetnik Domen Jurša končal v osebnem stečaju. »Ker je za svoje dolgove jamčil z vsem svojim premoženjem, je moral do letošnjega februarja v stečajno maso vplačevati delež osebnih prihodkov nad zakonsko določenim minimumom. Stečajni upravitelj je prodal tudi njegovo stanovanje v Ljutomeru,« zaključuje Oštro. 

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SobotainfoŠundNateg (nepreverjen)

"Razkriti nečedni posli znanega pomurskega poslovneža, ki je z drugimi denar skrival po davčnih oazah"
.
No, šteri je te zdaj tej znani pomurski poslovnež? V članki nikaj ne piše?

realnoo (nepreverjen)

SOBOTAINFO, TA CLANEK SI V RIT VTAKNITE. KJE JE IME IN PRIIMEK POSLOVNEZA!!!????

PROKLETI VASI KLIK NASLOVI! UPAM, DA TE IMELI CIM MANJSO GLEDANOST IN POSLEDICNO MANJ PLACANIH OGLASOV!!!

BEDAKI!!!

Ka ste blesavi (nepreverjen)

se vidi kak je folk nepismeni tu gor. kaj dosti pač ne gre pričakovati od janšististov z osnovno šolo. Lepo vam še ekstra v izpostavljenemu okvirčku piše da gre za ljutomerskega biznismena Domna Juršo.

realnoo (nepreverjen)

sorry, spregledal...

In reply to by Ka ste blesavi (nepreverjen)

Komedija (nepreverjen)

Nepismeni te je napravo.

In reply to by Ka ste blesavi (nepreverjen)

Masaker (nepreverjen)

Očitno je tebe če si nepismen 🤣

In reply to by Komedija (nepreverjen)

Matej Zwitter (nepreverjen)

To je napaka v zgornjem članku. V originalnem članku nikjer ne piše, da bi Jurša skrival denar v davčnih oazah ali karkoli podobnega. Jurša po informacijah iz pandorinih dokumentov ni nikoli posloval v davčnih oazah. Prav tako ni nikakršnih indicov, da bi kakorkoli umikal premoženje iz dosega upnikov. Po dostopnih informacijah se s stečajem ni na noben način okoristil. Prek davčnih oaz so poslovali Roman Hübl, Urška Čuješ in Milan Strnad, ki so si z dolžniškimi manevri uspeli prilastiti del Jurševe bioplinarne in jo najeti za nizko najemnino.
Originalni članek je dostopen tukaj: https://www.ostro.si/si/zgodbe/karibski-pristan-za-premozenje-bioplinarn

In reply to by Ka ste blesavi (nepreverjen)

Sebastjan123 (nepreverjen)

To ne drzi, preberi si izjavo avtorja clanka

In reply to by Ka ste blesavi (nepreverjen)

Bogme si blesavi! (nepreverjen)

Če je što tu nepismeni si to edino ti. Si prešto sploj celi članek?

In reply to by Ka ste blesavi (nepreverjen)

Proizvodnja (nepreverjen)

Ha ha ha san mislo ka de pisalo o miljonih, pa samo nek drobiž. Pa ce je nej prepovedano, se pejnezi leko nakazejo v davcno oazo ali se motim?

Vaša vest (nepreverjen)

Ja članek je treba prebrati in razumeti!
Lepo piše😁

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Matjaž Kovačič iz NKBM pa ni bil zraven?

Eh (nepreverjen)

San mislo, ka piše od JJ, ka so mu odkrili miliarde v d. oazah, pa kliniko v Avstraliji, pa neven šče ka
na švedskon, pa šče PM vašo, ka blesavci ne razlagate naokouli. Betežniki gremo na polja, šče boukše na
Polje

Matej Zwitter (nepreverjen)

Kot avtor originalnega članka (https://www.ostro.si/si/zgodbe/karibski-pristan-za-premozenje-bioplinarn) opozarjam, da je avtor zgornjega članka na več mestih napačno povzel moj članek in prišel do netočnih trditev.

Prva je že v naslovu: »Razkriti nečedni posli znanega pomurskega poslovneža, ki je z drugimi denar skrival po davčnih oazah,« iz katerega se razume, da je Domen Jurša (pomurski poslovnež) skrival denar v davčnih oazah. In nadalje v podnaslovu: »... nečedne posle Slovencev, med njimi je tudi ljutomerski samostojni podjetnik [Jurša], ki so prek davčnih oaz pred upniki umikali premoženje«.
Česa takega v originalnem članku ne piše nikjer. Jurša po informacijah iz pandorinih dokumentov ni nikoli posloval v davčnih oazah. Prav tako ni nikakršnih indicov, da bi Jurša kakorkoli umikal premoženje iz dosega upnikov. Po dostopnih informacijah se s stečajem ni na noben način okoristil. Prek davčnih oaz so poslovali Roman Hübl, Urška Čuješ in Milan Strnad, ki so si z dolžniškimi manevri uspeli prilastiti del Jurševe bioplinarne in jo najeti za nizko najemnino.

Poleg tega piše, da je glavni akter zgodbe tedanji direktor Keter Organice Miran Hrženjak, kar iz članka ne izhaja, saj je Hrženjak omenjen le v uvodu.

Članek je sestavljen na način, da se razume, kot da sta si podjetji Solvus in podjetje Romana Hübla prilastili opremo in generator Jurševe bioplinarne, kar ne drži. V tem primeru je šlo za drugo bioplinarno in sicer bioplinarno v Zgornjih Pirničah.

Krotalo (nepreverjen)

Majster, to je pač Sobotainfo. Rumeni portal brez enega pravega novinarja. Samo neki luzeri, kateri informacij niti prepisati ne vedo. Žalost od žalosti so na tem portalu.
Najbolj jim gredo od rok odkrivanja tiktok luzerjev in ostalih degenov po spletu. Tu so svetovni prvaki. Ostalo katatsrofa.

In reply to by Matej Zwitter (nepreverjen)

drago25 (nepreverjen)

ja hudo je, sobota info je postal bolj rumen od Slovenskijh novic, obenem pa širi tudi lažne informacije. narod pa itak da je nepismeni, če bi si prešteli članek bi razmili zakaj se gre :)) ovce isto kak pri cepljenji :D

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice