Foto: Jure Banfi
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bodo s 14. aprilom omilili nekatere ukrepe, ki so jih sprejeli zaradi koronavirusa.

Pri naših severnih sosedih bodo s 14. aprilom dovolili obratovanje manjših trgovin, vrtnarij in trgovin z gradbenim materialom, od prvega maja bi začele delovati vse trgovine in frizerji, za hotele in gastronomijo pa bi se ponoven zagon pričel nekje v sredini meseca maja. Omejitve gibanja bi veljale do konca meseca, prepoved prireditev pa še do konca junija, medtem ko bi šole bile zaprte do sredine maja. 

»Hiter in omejevalen odziv nam daje možnost, da hitreje pridemo ven iz te krize,« je poudaril Kurz in še opozoril, da bo to mogoče samo, če bo strogo upoštevanje ukrepov še naprej na takšni ravni kot je bilo doslej. Pred velikonočnimi prazniki je posvaril državljane, naj se izognejo osebnih stikov z drugimi in držijo razdaljo, piše STA.

Avstrijci obrnili trend

V Avstriji so sicer po uradnih podatkih do danes zjutraj potrdili 12.008 primerov okužb, umrlo pa je 220 ljudi. Od sobote dnevno ozdravi več ljudi, kot pa potrdijo novih primerov. Avstrija je tako ena izmed prvih evropskih držav, ki je napovedala omilitev ukrepov po veliki noči, takšno napoved pa so podali tudi na Danskem

Podobno tudi v Sloveniji?

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je sicer ob včerajšnjem obisku UKC Ljubljana dejal, da se bo tudi v Sloveniji lahko še pred koncem maja ali koncem meseca aprila začelo življenje vračati v normalo.

»In sicer po tem, ko bo dovolj zaščitne opreme in ko se bomo navadili na pravilno uporabo zaščitne opreme in po tem, ko se bodo tudi službe, servisi, navadili obratovati v razmerah, ki postajajo nova normalnost in bo ta nova normalnost v državi trajala toliko časa, dokler ne bo novega učinkovitega cepiva ali učinkovitega zdravila za to bolezen,« je napovedal slovenski premier.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Čisto enostavno vse sprostiti,obvezno pa narediti da se nosijo maske v zaprtih prostorih in razdalja zunaj 2 metra.

kasparov
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ma jok, Janša de nas mel v zatvori še dvej leti. Boji se demonstracij. Ampak, vseeno mo ga nagnalli, lejko dela ka ščej, nega njemi spasa. Većijna lüjdi ga sovraži, tou je jasno. Janša ma tistih 15 do 20 procentov svojih zaslepljenih vernikov, pa zafrustrejranih luzerov, vseh ostalih 80 posto je pa prouti njemi. Domobrancov pač Slovenci nemamo radi.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Seveda, Katolicani (nepreverjen)

bodo izkoristili katoliski praznik za prehod ... vprasanje pa je ali bodo z katolicanskimu zakramenti premagal covid-19

železobaker (nepreverjen)

idi pri kučanu

In reply to by Seveda, Katolicani (nepreverjen)

ateistkult (nepreverjen)

odgovor enak prejsnjemu.

In reply to by Seveda, Katolicani (nepreverjen)

Frizeraj (nepreverjen)

Evo jansa je ze napovedo ka de nas se naprej jebo v glavo. Ostali idejo v normalo nan pa kriminalec se naprej grozi in zuga s prtston.

mklkmlo (nepreverjen)

za vas ovce prihaja nov obraz, odgovor enak prejsnjemu stranka Cefurin. SNV- stranka nategnjenih volivcev

In reply to by Frizeraj (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Evo Kurz je potegno rep med noge. Gospodarstveniki so mu fejst kluko tirali.

rosenkrantz (nepreverjen)

Da ne bi slučajno Slovenija kdaj kaj naredila prej od Avstrije, človek se vpraša, v čem je smisel te države, če tako vedno čaka samo na to, da Avstrija ali Nemčija prdne, pa potem si Slovenija takoj briše rit, pa če se je že posrala ali ne

Starejše novice