Potem ko so kmetje v petek z opozorilnimi protesti zahtevali spodbudno okolje za kmetovanje, bodo prihodnji teden s predstavniki vlade sedli za skupno mizo.

Sestanek kmetijske ministrice Irene Šinko s predstavniki kmetov bo v ponedeljek popoldan pri predsedniku vlade Robertu Golobu, so za STA povedali na kmetijskem ministrstvu.

Proteste je v petek na več lokacijah po državi organiziral Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu.

Povod so bile predvsem okoljske zahteve do kmetov. »Tisoč let smo kmetovali na teh zemljiščih in varovali naravo, sedaj pa imamo samo omejitve. Okoljevarstvene organizacije postavljajo režim na naših zemljiščih, ni pa rešitev. Kmetje smo zgroženi ob teh zahtevah,« je prejšnji teden za STA dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Opozoril je, da kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, saj njihova populacija narašča.

30 lokacij, 5000 kmetov

Protestov na približno 30 lokacijah se je po oceni sindikata udeležilo najmanj 5000 kmetov, ki so s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in dali politiki jasen signal, da jim je treba prisluhniti.

Vladi so dali deset dni časa, da se sestane z njimi, sicer bodo proteste stopnjevali.

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v osem točk. Med njimi so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se ponovno preuči in zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Komentarji (13)

integracija (ni preverjeno)

kmetje zmagovalci, zdaj še samo o zmanjšanji ravni znanja Slo jezika:
"Govorilna ura s kosovarskimi starši. Prva vrsta očetje, v zadnji vrsti mame otrok. V pogovoru z učiteljico sodelujejo samo očetje, učiteljica zaprosi očete naj zapustijo razred, da se pomeni še z mami, ti odvrnejo, da so že vse slišali in da ni potrebe. Toliko o Integraciji."

to, gremo (ni preverjeno)

31.marca OB 15.URI ZAPRIMO VSE LJUBLJANSKE ULICE IN USTAVIMO NOROSTI GOLOBOVE VLADE!! Podprite upokojence, pričakujemo študente, gasilce, medicinsko osebje, borce za pitno vodo, preganjane kmete, delavce in vas, ki vas je ob takem delu vlade upravičeno STRAH JUTRIŠNJEGA DNE!!!

In reply to by integracija (ni preverjeno)

paver (ni preverjeno)

Gremo janšisti ! Samo da pade Golobova vlada, nič drugega ni važno. Pavrom pa še enkrat večje subvencije ! Imajo premale traktorje za nepovratna sredstva. Mladim prevzemnikom pa vikend v Portorožu da ga bo lahko izdajal in dodatno služil.

In reply to by to, gremo (ni preverjeno)

Amigo (ni preverjeno)

Odlicen predsednik vlade! Vsem dvigne place, celavi bi jih poskropil s topom in bi bili vsi zadovoljni!

In reply to by paver (ni preverjeno)

pav er (ni preverjeno)

delovnen pavron bi vzel in dal vprašljivim nevladnikom, tudi penzioniston nebi dal, bi pa dal raznim postopačem in delomrznežem.........te pa tij pa o janšistih, kratkovidnež

In reply to by paver (ni preverjeno)

fg (ni preverjeno)

Kmeti največji odiralci proračuna in lenuhi. Tudi drugi delajo in ne dobijo takšen denar subvencije.

In reply to by paver (ni preverjeno)

lejpi (ni preverjeno)

fg............. Idi tij tűdi za kmeta in boš dobil subvencije velike traktore in kombanje vse to dobiš brezi problema

In reply to by fg (ni preverjeno)

Eerttyyy (ni preverjeno)

Ne kmetje, ne meci vseh v isti kos, Kulaki so odiralci proracuna.

In reply to by fg (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Protest obrodil sadove, saj v Evropi že obratuje med 10 in 15 tovarn za proizvodnjo mesa, torej kaj bi sploh radi "kmetje" , ki jih dejansko ni več ?! glede na rezultate je potrebno le povečati število takih tovarn.

In reply to by Eerttyyy (ni preverjeno)

Amigo (ni preverjeno)

Vceraj sta pa tesanovska tajkuna bila po medijih! Hoceta zasmradit celo vas! To bi jih vse morali z vodnim topom.

kuma (ni preverjeno)

Iz tega njihovega dogovora ne bo nič .Še naprej bodo hoteli kmete izigrati .No kje je sedaj ministrica iz Pomurja Šinkojeva ?

R4334yy (ni preverjeno)

Kdo so TI predstavniki kmetov?? Imena. Predvidevam da ljudje iz kgzs, sindikata in zadruzne zveze, ki ze itak vsak dan sodelujejo z vlado. V bistvu so si samo pokrili hrbet ker so kmete pustili na cedilu pri poganjajih lansko leto..

Gruß fujjj (ni preverjeno)

Izdajalci na kupu,kateri de zaj še bole izkoriščevala državo in da vidiš,za nekaj lejt vsaki ta izdajalski seljak šteri več zaj dela za globaliste, de se vozil v raznih Porschejih vašo in mojo Naravo pa de uničili z njihovimi kemikalijami...Ljudje, vse ide u kur.c !

Starejše novice