Foto: Bobo
Danes bo padla odločitev o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko. Kako bodo glasovali pomurski poslanci?

Poslanci državnega zbora bodo na popoldanski izredni seji odločali o imenovanju kandidatke za ministrico za zdravje Valentine Prevolnik Rupel ter o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko.

Predlog je po izgubi zaupanja v državni zbor poslal premier Robert Golob, ki ga je zmotil ministričin odziv in branjenje uprave za varno hrano tudi po tistem, ko se je izkazalo, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov.

Ministrica sama ni želela odstopiti, saj da naj o njeni razrešitvi odloča državni zbor, ki jo je tudi imenoval. Pri tem bo vztrajala, je zatrdila ob vprašanju, ali bo morda sledila nekaterim ministrom, ki so v preteklosti odstopili tik preden bi o tem odločal državni zbor.

V primeru razrešitve bo vodenje kmetijskega resorja začasno prevzel Marjan Šarec

Šinko bo razrešena, če bo za tak predlog glasovala večina tistih, ki bodo oddali glas. 

Premier Golob je že napovedal, da bo vodenje kmetijskega resorja v primeru razrešitve kmetijske ministrice začasno zaupal obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

Kako bodo glasovali pomurski poslanci?

Glasovanje bo potekalo na današnji izredni seji, ki se bo začela ob 13. uri, mi pa smo pri pomurskih poslancih preverili, kako bodo glasovali o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko.

Dejan Süč, novopečeni poslanec stranke Gibanja Svoboda ni želel razkriti: »Glasoval bom po vesti. Izredna seja je ob 13. uri in čisto malo pa bo vse znano«.

Jožef Horvat, poslanec stranke Nova Slovenija bo glasoval proti razrešitvi: »Jaz izključno iz zdravih lokal patriotskih vzgibov ne bom podprl Golobovega predloga za razrešitev ministrice Irene Šinko, ker Goloba ne podpiram. Bo pa zanimivo poslušati, kaj bo danes sama v obrambo povedala. Ampak jaz ne bom glasoval za njeno razrešitev«.

Damijan Zrim, poslanec Socialnih demokratov skeptičen do razrešitve, a bo glasoval za: »Sam osebno ostajam skeptičen do razrešitve kmetijske ministrice, a sem po tehtnem premisleku in razpravi znotraj poslanske skupine Socialnih demokratov presodil, da bom za Prekmurje lahko storil mnogo več, če imam podporo poslanskih kolegov. Njeno neomajnost, tudi v dobrobit Prekmurja, v poslanski skupini krepimo tudi z enotnostjo, zato bomo danes složni. Od predsednika vlade pričakujem ustrezno in strokovno menjavo na kmetijskem resorju, usmerjeno v trajnosti in dobrobit slovenskih kmetov«.

Tudi Sara Žibrat, poslanka stranke Gibanje Svoboda bo podprla Goloba: »Jaz bom spoštovala odločitev premiera, namreč on je prvi izmed ministrov in mislim, da ima vso pravico, da odloča o svoji ekipi, kar pa ne pomeni, da imam kakršno koli zamero do obstoječe ministrice in ji želim vse dobro naprej«.

Tine Novak, poslanec stranke Gibanje Svoboda je za Sobotainfo pojasnil, da je do ponedeljka odsoten in pri glasovanju ne bo prisoten.

Poklicali smo tudi Vero Granfol, poslanko stranke Gibanje Svoboda, odziva pa še nismo dobili.

Komentarji (37)

. (ni preverjeno)

ne daj se

220 u volitvama (ni preverjeno)

normalno da se jo odstavi, če nima podpore premiera.
Kako naj minister sploh funkcionira in služi ljudstvu, če pri tem nima zaupanja vodstva?

Poceni populistične puhlice, da se glasuje v podporo Šinkojevi, je pač edini domet praznih politikantov, kot je naš markasti Joško

PGD (ni preverjeno)

Tocno tako. Zelo prozorno. Ne nasedat Josku.

In reply to by 220 u volitvama (ni preverjeno)

trg zmage

@220 u volitvama: Da, to drži. Seveda pa bo opozicija glasovala proti, proti bi glasovala tudi leva opcija, če bi bili na vladi desni. Mi pač iz svoje kože ne moremo!
Glede podpore pa tako: "to je en smrdejče drek vrejdno!" En dan premier izjavi, da ima ministrica vso njegovo zaupanje (primer Hovnik), drugi dan jo prisili, da odstopi. A ni bilo enako z Loredanom?
Golob ne bo odstopil, ampak ga bodo v kratkem določene leve interesne skupnosti spodnesle. Da sem bolj domač: "fejst je pouleg škliskoga terejna!"

In reply to by 220 u volitvama (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Volilci ji zaupamo, njemi ne več.

In reply to by 220 u volitvama (ni preverjeno)

!!! (ni preverjeno)

Najbokse za vse bi bilo ka Golob odstopi!

. (ni preverjeno)

Nabavimo si maske.

In reply to by !!! (ni preverjeno)

434 (ni preverjeno)

hvala pomurskim poslancem za pomurske glasove, da glasujete po volji drugih. za ostael stranek iz prejšnje vlade smo to že vedeli, sedaj ste pokazali da ste iz istega gnezda.

299Porše (ni preverjeno)

Baje Židan za novega ministra za kmetsijstvo čeprav je iz SD, Šinkova pa iz gibanja Svoboda. Židan naj bi bil neuradno tudi izbira pomurskega kmetijskega lobija, ki – smo izvedeli iz dobro obveščenih virov, na politiko aktualne vlade nezanemarljiv vpliv.
pomurskega kmetijskega lobija...hm,..... kdo so pa tile....

glost (ni preverjeno)

Šinkojova je bila Svodoba le na papirju! Židanova nastavljenka.

No mogoče pa res golob razreši Sdjevega župan-ministra in naredi ministersko rušado.

In reply to by 299Porše (ni preverjeno)

zacvikala.aa (ni preverjeno)

Glasoval bom po vesti. , ber nočem povedati, da bom glasoval kot mi bodo povedali. še to ga je sram priznati.
osebno ostajam skeptičen, ampak bom spustil atomsko bombo.

Gost55 (ni preverjeno)

Tole kmetijstvo in njegovo upravljanje je ena samo komedija, tako da niti ni tako slabo, da vodenje prevzame komedijant Šarec.
Drugače se je pa gospa zamerila golobici in zato mora iti. Gospa golobica je velika zaščitnica živali in črnih.

mynynyb (ni preverjeno)

samo še Židana manjka in potem smo samooskrbni totalno. On se je že pokazal, kaj je, male kmetije lahko zaprejo, kulaki pa juhej.

Gost55 (ni preverjeno)

Židan - grobar slovenskega kmetijstva, grobar malega kmeta. velik podpornik Panvite in podobnih. Sramota od sramote.

In reply to by mynynyb (ni preverjeno)

!!! (ni preverjeno)

Komedijant de kmetijski minister???

Onaaa (ni preverjeno)

Te je lejko Jure Godler kmetijski, Sarec pa naj ostane obrambni, pa te den pun drzavni zbor pun komediantov. Irena, strokovnjakinja iz podrocja pa naj doma iz naslanjaca gleda komedijante

In reply to by !!! (ni preverjeno)

Tumpek (ni preverjeno)

Seveda, on je stručko za puško pa cimprese ...

In reply to by !!! (ni preverjeno)

vodka (ni preverjeno)

san že negda pravo minister za kmetijstvo naj prevzeme G. ČOBA

. (ni preverjeno)

Ta dela pa sramoto Pomurcan, či je nej zaželena bi mogla odstopiti z zdignjenof glavou, zdaj do jo pa brsnoli kak zadnjo smejt.

29202020 (ni preverjeno)

niti ne. Z zdignejo glavo bi sama odstopila, pod pogojem, če bi jih Golob povedal strokovne argumente zakaj naj odstopi, samo tako ker je on tako rekel, oz. mu je prišepnila starleta, pa je boljše da ostani, in ohrani lasten ponos, naj jo potem raje razrešijo, kot nekoga ki ni vedel zakaj bi naj moral odstopiti. zadnja smet je tisti, ki odstopi in ne ve zakaj, še več kot smet je človek brez kohones.

In reply to by . (ni preverjeno)

elita.koo (ni preverjeno)

Minister, ki mora po nareku delat proti kmetom, žal nemore bit... skrbi me kdo bo zasedel ta stolček, saj koliko poznam kmete, imajo močno potrplenje, ampak vse skupaj ima neke meje...

In reply to by . (ni preverjeno)

volitve.so nateg (ni preverjeno)

ostaja pa Alenka (ki niti v parlament ni prišla) in ostaja Marjan (ki niti v parlament ni prišel).

In reply to by . (ni preverjeno)

pőcek k.... (ni preverjeno)

Če bi ta teta Šinkova odstopila sama ne bi dobila nič .Sedaj ,če jo odstavijo ji seveda pripada odpravnina in verjetno nekaj lepih plač .Dobro premišljeno .Saj delo pa spet dobi na MOMS tako da ne bo nič prikrajšana

. (ni preverjeno)

Ločitev od poslanske plače je zares stresna in težka! Zato je popolnoma razumeti, da se je uprla z vsemi štirimi.

In reply to by pőcek k.... (ni preverjeno)

moečep (ni preverjeno)

Nekako se mi zdi, da je MO tele vlade in Goloba čisto enostaven:
če misliš s svojo glavo, letiš iz vlade.
Bobnarjeva je šla na tak način, zdaj gre še Šinkova, ostaja pa Alenka (ki niti v parlament ni prišla) in ostaja Marjan (ki niti v parlament ni prišel). Vsakemu še eno ministrstvo, ker onadva itak nimata druge izbire kot da poslušno ubogata vsako povelje. Preživetje najbolj upogljivih.

Čakamo, da bo za kmetijsko ministrstvo potrjen še tisti, za katerega itak vsi vemo, da bo ubogal kar se mu reče, ker spet nima nobene druge možnosti.

Pohorčan (ni preverjeno)

Tine Novak prek proklet kurbin sin.

. (ni preverjeno)

ve pa un majmun,banda z drevesa

In reply to by Pohorčan (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

Legitimno izvoljena vlada ima vso našo podporo.

franček75 (ni preverjeno)

Hlapci!!!!!

Urkos (ni preverjeno)

Zrim se vsral in bo za

.... ..... (ni preverjeno)

Kar nekaj ministrov se je v preteklosti že moralo posloviti od svojih dobro plačanih sedežev, ne po svoji krivdi. Biti minister, je nekaj nepojmljivega in vsi v domačem kraju ti pojejo čast in slavo! Potem pa naenkrat nekaj takega. Težko si je predstavljati jutranje vstajenje prvega dne, ko nisi več minister! Je že tako, če je taka Božja volja.

. (ni preverjeno)

Škoda ka nega korla, ka bi pomagal.

. (ni preverjeno)

Pomali de slovencof sfalilo za politike.

. (ni preverjeno)

Za bumefekt so tudi glasovali ka de se dale šprico, pa narod vozo na onkološkega, bravo vam, ne vem zakaj vas volimo.

onkoloski (ni preverjeno)

a samo bumefekt je kriv za raka? tele butasto

In reply to by . (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

Preverili smo, da je ministrantka pobrala košarico in se umaknila v hladovino beri na "UE" !

030523 (ni preverjeno)

krava

Starejše novice