FOTO: GOV.SI (RTV Slovenija)
Saša Šavel Burkart je prevzela vodenje Slovenskega kulturnega centra Berlin.

Ministrstvo za kulturo sporoča, da je z 9. januarjem vodenje Slovenskega kulturnega centra Berlin (SKC Berlin) prevzela Saša Šavel Burkart. 

Novoimenovana kulturna atašejka v Berlinu, diplomirana novinarka in magistrica antropologije vsakdanjega življenja, je bila dolgoletna novinarka in urednica različnih oddaj s področja kulture in umetnosti na Televiziji Slovenija, prav tako je avtorica številnih dokumentarnih oddaj s področja vizualne umetnosti in kulture.

Nova vodja SKC Berlin izvira sicer iz Prekmurja, njen oče je Jože Šavel, znan po zastopništvu takratnega pohištvenega mogotca Slovenijalesa v Avstraliji in po tem, da je v Slovenijo pripeljal trgovino Harvey Norman. Njena mama pa je Irena Šavel, upokojena kustosinja, arheologinja in nekdanja direktorica Pomurskega muzeja. 

FOTO: GOV.SI (RTV Slovenija)

Dobre reference nove kulturne atašejke

Saša Šavel Burkart je bila z nemško govorečim prostorom sicer močno povezana tudi kot novinarka, vrsto let je med drugim spremljala in poročala z linškega festivala za tehnologijo, družbo in umetnost Ars Electronica, baselskega sejma umetnosti Art Basel, z Documente v Kasslu in Berlinala.

Med drugim je avtorica dokumentarne oddaje o Fundaciji Helmuta Newtona, ob berlinskem bienalu o Berlinu kot novi svetovni prestolnici kulture in umetnost ter dokumentarne oddaje o medijski arheologiji, ki je nastala prav tako v Berlinu.

Je izjemna poznavalka slovenske in nemške sodobne umetniške produkcije s širokim kulturnozgodovinskim razgledom, so zapisali na kulturnem ministrstvu. 

Kaj dela SKC Berlin?

SKC Berlin, katerega vodenje je prevzela, je bil odprt leta 2016 kot druga kulturna ustanova Republike Slovenije v tujini po Slovenskem kulturnoinformacijskem centru v Avstriji, ki je bil ustanovljen leta 2011 na Dunaju. Gre za skupni projekt Ministrstva za kulturo in Zunanjega ministrstva Republike Slovenije, ki deluje v okviru Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu.

V središču njegovega delovanja je kulturna diplomacija, promocija slovenske kulture in umetnosti, seznanjanje novih občinstev o sodobnih smernicah s področja kulture in umetnosti, o dosežkih ter o slovenski kulturni dediščini v Zvezni republiki Nemčiji, sodelovanje in povezovanje slovenskega in nemškega kulturnega prostora, ustvarjalk in ustvarjalcev.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

ojojojojoj:(

J.P.Damijanovič (nepreverjen)

Ka je pa te tu spornoga? Cestitke Saša, zasluzis si.

Trubarjeva Slovenka (nepreverjen)

Čestitam, Saša.

llll... (nepreverjen)

ko sredinsko desna vlada imenuje tudi levo liberalne na polozaj. Tega obratno ne boste videli. .....Zal, je prevec nestrpnosti na drugi strani.

soboški dečkec (nepreverjen)

Bravo Saša, super si. Nevoščljivci primitivni se pa pogejte.

Drrtzz (nepreverjen)

Če ti je všeč, to še ne pove nič o sposobnosti.

In reply to by soboški dečkec (nepreverjen)

. (nepreverjen)

čestitke Saška.

Starejše novice