Slika je simbolična (foto: Bobo).
Odbor Državnega zbora za finance znova o noveli zakona o finančni upravi.

Odbor Državnega zbora za finance bo po vetu državnega sveta danes ponovno obravnaval predlog novele zakona o finančni upravi, ki je sprožil številne polemike.

Kritike je zmotila predvsem možnost uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika finančne uprave in brez zunanjega nadzora, kar je izpostavil tudi državni svet.

Nezakonito in neustavno?

Takšno tajno sledenje je po mnenju kritikov vsaj vprašljivo, morda pa celo nezakonito in neustavno. Nekateri pravniki so opozorili, da bi Finančna uprava Republike Slovenije s tem dobila več pooblastil kot tožilstvo.

Na Finančni upravi Republike Slovenije očitke o pretiranih pooblastilih ves čas zavračajo. Kot so poudarili, bi bila uporaba sledilne naprave dovoljena samo na zunanjem delu prevoznega sredstva, inšpektorji pa bi lahko nadzirali samo blago in ne ljudi.

Novela je bila v Državnem zboru potrjena le z glasovi poslancev Svobode, ob ponovnem odločanju pa bo potrebovala vsaj 46 glasov. Premier Robert Golob je ta teden za Odmeve Televizije Slovenija izrazil prepričanje, da bo novela potrjena. Bodo pa iz nje umaknili predlog o tajnem sledenju brez sodne odredbe, je napovedal.

Pričakovali bi torej lahko, da zdajšnja vladna novela zakona ne bo vnovič potrjena, bo pa vlada vložila predlog nove, ki ne bo vsebovala določbe o možnosti tajnega sledenja brez sodne odredbe.

Odbor bo obravnaval tudi predlog zakona o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom države za zagotavljanje izredne makrofinančne pomoči Ukrajini.

Komentarji (6)

Tecumseh (ni preverjeno)

Pošten človek se nima česa bati. Torej tudi ne sledenja oz. nekoga, kateri ni sumljiv glede plačevanja davkov, pranja denarja... itak ne bo zasledovan.
Je pa zanimivo in za to trditev mi lahko oni zgoraj "posuši roko", če nimam prav, da če bi to predlagala Janševa vlada, bi vsi levi skočili v zrak do stropa!
A ni Bratušekova rekla, da se ona ne da zasledovati (glede aplikacije, če si cepljen ali ne)? Seveda je rekla in lahko stavimo, da sedaj podpira to novelo zakona. Dvoličnost! Sicer pa so ji volilci itak rekli, kam spada!

TheNarrator (ni preverjeno)

"Pošten človek se nima česa bati. Torej tudi ne sledenja oz. nekoga, kateri ni sumljiv glede plačevanja davkov, pranja denarja... itak ne bo zasledovan."

In oni, ki se lahko poslužijo teh ukrepov so vedno anglečki in res ni možno, da bi sledili nekomu, ki je "zanimiv" na drugačen način? Če se dovoli tako sledenje, je samo vprašanje časa, kdaj bo zlorabljeno.

Glede Janše pa... Jaz bi nasplošno nekemu bivšemu zaporniku vsaj malo manj zaupal, kot nekomu, ki ni bil v zaporu.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Bob Rock, (ni preverjeno)

Seveda protiustavno in popolnoma nepotrebno, janezi pač.

Lili1 (ni preverjeno)

Vse druge države imajo to že urejeni zdavnaj, naši pa bodo se rajši vozili za njimi pa jih čakali na parkiriščih, bodo nočne in nedeljske ure plačevali, namesto da bi samo v GSM sledenje imeli, ki je zastonj

In reply to by Bob Rock, (ni preverjeno)

asdasad (ni preverjeno)

zadeva ima politicno ozadje in ne financno!
malo tak so vsega zmozni

.. (ni preverjeno)

Lopovi majo straj ka jin posel propadne.

Starejše novice