S skoraj 20 milijoni evrov prihodkov od prodaje je bilo lansko leto za podjetje Varis Lendava rekordno.

Izdelali so kar 1983 kopalnic več kot leto poprej in izvozili skoraj 3500 gotovih kopalnic. Ob 75 odstotkov višjih celotnih prihodkih tako ne preseneča, da v podjetju načrtujejo kar 80 novih zaposlitev.

Pomurske kopalnice v najprestižnejših hotelih

V podjetju so kopalnic, za katere se odločajo tudi prestižne hotelske verige, kot so SheratonHampton by HiltonNovotelin Holiday Inn, doslej izdelali že več kot 80.000.

V Evropi se tako glede na število izdelanih gotovih kopalnic uvrščajo na tretje mesto.

Kot je za STA povedala direktorica podjetja Varis Sabina Sobočan, pa o prodaji na domačem trgu sploh ne razmišljajo, saj jih je izučila finančna nedisciplina, s katero so se srečevali v preteklosti. Dodala pa je tudi, da je slovensko poslovno okolje neprijazno in z obremenitvami dela precej nekonkurenčno.

Obetajo se nove zaposlitve

Zaposleni v podjetju so sicer v lanskem letu prejemali 1450 evrov bruto plače, dobili pa so tudi 200 evrov božičnice ter letni bonus v višini od 200 do 1000 evrov.

Njihova skupina šteje 240 zaposlenih in 40 kooperantov, letos pa načrtujejo kar 80 dodatnih zaposlitev. Osredotočili se bodo predvsem na tehnični kader, torej na keramičarje, vodovodarje in pleskarje, ki pa jih v lendavskem okolju močno primanjkuje.

Nove priložnosti

V prihodnosti v podjetju načrtujejo razvoj kopalnic za lesene hiše, že letos pa je predvidena tudi razširitev ponudbe s tipskimi kopalnicami za stanovanja.

Gradnja v Nemčiji, kjer prodajo približno 76 odstotkov kopalnic in imajo 14-odstotni tržni delež, naj bi se namreč – predvsem zaradi migrantske krize – povečala.

Uradna preiskava eksplozije in požara v podjetju, o katerem smo poročali novembra lani, je medtem še vedno v teku.

Komentarji (39)

Tujec 2

Dobro. To se v tej naši sivini res lepo čuje. Upam, da bo do novih zaposlitev res prišlo. Ksaj bomo mi v Soboti imeli nekaj takšnih tovarn ? Bo to kdaj cilj župana in občine ali bojo to nova krožišča pa lesene utice, ..... da dalje ne bom našteval ?

joj kakši butec (ni preverjeno)

Si pa rejsan butec. Ka te v Varis je lendavski župan ustanovo pa zrihto posle? Jao jao jao jao....

Tujec 2

joj kakši butec, ja, čisto pravi vzdevek si si dal. V resnici si pravi butec ! Si ti kdaj slišal, da mora mesto ( torej župan in ostali, ki odločajo ) znati pritegniti investitorja, ne pa čakati, da bo investitor sam prišel. To znajo v Radgoni, Mariboru, Ljubljani, ......... samo v Soboti tega ne znamo. Od trgovin, gostiln, lesenih utic, električnih avtekov, in podobnih čudežev Sobota oz. njeni prebivalci ne bodo živeli. Kdaj bo tebi in tebi podobnim to jasno ? Nikoli ?

tarantela

Tiho bodite, sobočani. Leta 70 ste bili v primerjavi z Lendavo neko malo selo. Poglejte se sedaj. Sedaj smo v Lendavi malo selo proti vam, In si še upate rečti, da se pri vas ne pojavljajo investitorji

Tujec 2

tarantela, Sobota se je do leta 1990 resnično razvijalo in z njo industrija in gospodarstvo. Potem je pa vsa industrija s pomočjo stričkov začela propadati in na koncu jo je vrag vzel , s tem pa tudi na tisoče in tisoče delovnih mest. In potem ? Trgovine, gostilne, ......... Gospodarstva ni veliko in velika je nezaposlenost. Še dobro, da je Avstrija blizu, a ko bojo tam začeli odpuščati, in slej ko prej se bo to zgodilo, smo v dreku.

Gost (ni preverjeno)

Tujec, od trgovin pa gostiln teoreticno lejko zivimo, ker PRINASAJO DELOVNA MESTA!!!

Gost (ni preverjeno)

Fala bouge, ka se Maribor predstavo kak mesto, stero zna privabiti investitora... Ce bi malo stel novice kak Maribor v zadnjih letih na ton podrocji deluvle in malo menje žalo lidij, steri so nej enakoga mnenja kak tij, na ton forumi, bi znal, ka je Maribor najslabsi primer prakticno v celi sloveniji...

Tujcu 2 (ni preverjeno)

Kar se tiče novih delovnih mest jih je v Mariboru Frištavec zrihtal 27 - toliko rodbine in povezanih jo je potrebovalo.

Ostalo pa je Maribor v temi!

Celo slivniški projekt za avstrijece še ni 100%.

Glasbenik Kreslin je Vlado

Tujec 2

Gost, trgovine in gostilne niti teoretično ne morejo prinesti toliko delovnih mest, da bi rešili nezaposlenost v Soboti, praktično pa sploh ne.

Tujec 2

Tujcu 2, če bo slivniški projekt uspel, boš verjetno drugega mnenja. Je pa res, da desničarji temu projektu nagajajo, kolikor se le da. Upam, da bo vseeno uspel. Kaj pa Radgona (še celo brez avtoceste in železniške povezave ) ? Ljubljana ?

Gost (ni preverjeno)

@ Tujec

"Gost, trgovine in gostilne niti teoretično ne morejo prinesti toliko delovnih mest, da bi rešili nezaposlenost v Soboti, praktično pa sploh ne."

Praktično tudi tovarne nemrejo...

Tujec 2

Koliko gostiln moraš odpreti, da zaposliš 500 nezaposlenih ? Je to v Soboti mogoče ? Ni ! Koliko tovarn moraš odpreti, da zaposliš 500 nezaposlenih ? Je to v Soboti mogoče ? Je ! Kot primer samo.

butalec (ni preverjeno)

Tujec 2,
te pa odpri firmo, pa mo vsi odili k tebi delat, pa ker si dobričina, mo lejko delali tak, kak si tij nekda delo (malice, kave, čik-pavze pa to)!
Če ne, pa zapri kljun.

Gost (ni preverjeno)

"Tujec 2 24 minut nazaj #12
Koliko gostiln moraš odpreti, da zaposliš 500 nezaposlenih ? Je to v Soboti mogoče ? Ni ! Koliko tovarn moraš odpreti, da zaposliš 500 nezaposlenih ? Je to v Soboti mogoče ? Je ! Kot primer samo."

Javi gda maš otvoritev tvoje prve tovarne ka pridemo malo na pijačo pa poglednit vseh tistih 1000 lidij kere boš zaposlo.

(ni preverjeno)

Super, da ne bo tak kot z muro:
http://siol.net/novice/gospodarstvo/nekdanji-lastnik-mure-v-stecaj-4331…
pobrali denar, še koga nahranili, da so tiho,potem pa nikomu nič zadeva gotova

Olosh (ni preverjeno)

Gost nad meno. Pa nevejš ka je on v penziji, ge dobiva 1260€ pokojnine?:) Ka de se mantral. Pač saki den malo štenka kak je vse v k in to je to. Samo navaditi se trbej na takše nergače in jih dati na ignor :)

Gost (ni preverjeno)

Vej pa če si je lejko vse tou zmislo, fküper s vsemi ljubicami pa ne ven kelko dece, te si lejko na brzino zmisli tüdi eno tovarno pa zaposli 1000 delavcov kerin de davo minimalno 1000€ plače neto + vse ostale ugodnosti z dvema vörama za malico. :)

Tujec 2

butalec, Gost, mislim, da sta že toliko stara, da sta plenice z riti dol dala, zato bi nekatere stvari že morala razumeti. V Soboti imamo ljudi, ki so za to, da bi v mesto pripeljali investitorje, zelo dobro plačani. Vidva oz. ti se obrnita ne te ljudi in jih kaj povprašata. Če si pa ti slučajno eden izmed njih, mi je pa tako vse jasno. delal sem 42 let, tako, da nimam nobene potrebe, da bi odpiral kakšno tovarno oz. podjetje. Sam sem preskrbljen, vidva sepa borita za delovna mesta in svoj kruhek. In, butalec, lepo je bilo v socializmu, čisto drugače kot je danes! Vem, da te to boli in ne moreš preboleti. Naj te malo spomnim, kako je bilo? Glej, za delo ni bilo problema. Delo je dobil vsak, ki je želel delati in to blizu doma . Ali si pa hitro dobil stanovanje res blizu podjetja, ker takrat so podjetja gradila stanovanja za svoje delavce. Danes se pa nekateri morate vsak dan voziti na delo in z dela tudi več kot 100 kilometrov. Delali smo 8 ur, sobote, nedelje in prazniki fraj. Na delu se nisi pretrgal, imel si čik pavze po 10 minut. Plače so bile dobre in niso zamujale niti en dan. Vsi prispevki za delavce takoj plačani ( nihče si ni upal niti pomisliti na to, da ne bi plačal, ker je vedel, kaj ga bo doletelo ).Podjetja so imela počitniške domove na morju in v planinah, kjer so lahko delavci z družinami poceni in lepo letovali. Dobivali smo dobičke na tri mesece, trinajsto plačo, božičnico. Je pa res, da je bilo v našem podjetju razmerje med najnižjo in najvišjo plačo 1 : 3,5. A vsi smo imeli dovolj. Tudi direktorji niso zahtevali več, ker jim je to zadostovalo za lepo življenje in niso bili požrešni kot so danes. tudi to je res, da se je takrat dalo z najnižjo plačo solidno živeti, danes pa z minimalno plačo komaj položnice plačaš ( za večje mesto je za položnice še ta minimalna plača premalo ). O, ti grdi socializem ! Kaj je vse delavcem delal ! In, vidiš, butalec, to je tisto, kar tebe žre, boli in peče, ker danes ni tako in si meni in moji generaciji favš, da smo mi to imeli, ti pa tega nimaš ! Samo za to nisem jaz kriv, zato ne zlivaj svoje frustracije na mene. Moraš pač živeti in se boriti v tem svetu, ki ste si ga sami izbrali.

(ni preverjeno)

Olosh samo bi poudaril, da so eni nedotakljivi, da bi trebalo mafijo uničiti.

A (ni preverjeno)

Občina, župan, ipd podobne institucije morajo samo primerno okolje pripraviti. Obrne cone, infrastruktura, ...

In kak je v MS? Obrtno cono bi morali dati že zdavno na trg, nej pa ka se je oklepajo, pa ponujajo po nemogočih pogojih.

realen (ni preverjeno)

tujec, lepo si opisal čase socializma, tak je bilo, vsaj približno, no tudi vplačevalo se ni za delavca vedno....in ker je tak bilo, ni moglo dolgo trajati, delalo se je malo in predvsem slabo, je moralo vse skupaj crknote....še dugo je trajalo, kak je bilo!
zato ostani pravljičar naprej, si imel pač srečo, da si živo v Jugi, ge se je malo delalo, pa dosti uživalo....realnost je pač drugačna! Mlajši pa še za te "prijateljske prevzeme" plačujemo in seveda za vse penzije, saj vi itak niste dovolj vplačali, ker ste delali samo 25-30 let, koristite pa, nekateri tudi 40 in še več let!
Pa živi naprej v svojem svejti, ti je pač naklonjen!

Gost (ni preverjeno)

realen, istine ne pijše....do te označili za Janšista

Tujec 2

realen, delal sem 42 let in sem veliko več vplačal v pokojninsko blagajno, kot bom iz nje izkoristil. Ko smo se odcepili od Juge, je bila pokojninska blagajna polna in v njej je bilo precej rezerve. Kaj misliš, kdo je delal zate in ostale , da ste se lahko brezplačno šolali, imeli brezplačno zdravniško oskrbo, ............ ? Jaz in moja generacija ! O dolgu Juge in Slovenje si poglej na Googlu, da boš videl resnico. S tem, da smo v Jugi vse to zgradili in napravili, kar je Slovenija v zadnjih 26 - tih letih prodala. In še je veliko ostalo za prodajo. Torej v Jugi le nismo bili tako slabo. Juga je pa razpadla zato, ker so največje velesile tako hotele. Da lahko zdaj vse po zelo nizki ceni pokupijo, da so zaprle konkurenčne tovarne, da ste jim poceni delovna sila. In, da dobro živijo na obrestih posojil. S posojili so nas pa napravile odvisne od njih. Kaj ti Janezek to ni povedal ? Jaz sem na srečo živel v takšnem svetu, kjer sem malo delal in veliko užival. Da pa ti " jebeš ježa " ti pa jaz nisem kriv. Mogoče sistem, v katerem ti živiš ? Pitaj se, zakaj tako ! Naj vam Janezek in njegovi kompanjoni lažejo, kolikor hočejo, mi smo v Jugi dobro živeli in uživali, vsaj do leta 1986, potem se je pa počasi začelo sranje, ki še danes traja. Kaj misliš, so politiki, ki so tebi idoli, kaj krivi za to sranje ? Malo razmisli o tem . Sam sem v Jugi resnično užival, pa nisem imel rdeče knjižice, kar janšisti tako radi izpostavljate. Vaš idol, vodja, bog in pastir jo je pa dolga leta imel, se plazil po Jajcu in malikoval Tita in socializem. Ko so mu pa vzeli rdečo knjižico in ga vrgli iz svojih vrst, ker je bil " prevelik " komunist, je obrnil ploščo in postal zagrizen desničar. In on je " spregledal ", kot desničarji temu pravite. Da je pa pokojninska blagajna precej prazna, ima pa velike zasluge tvoj pastir Janezek, ki je v času svoje prve vlade zmanjšal prispevek delodajalcev s 16 % na 8 % ! Če ne verjameš, boš na Googlu tudi to našel. In namesto, da bi ta procent šel za investicije, je šel delodajalcem v žep ! Krivo je pa tudi to, da se je v novi državi začelo zapiranje tovarn po tekočem traku in ni dovolj zaposlenih delavcev, da bi vplačevali v pokojninski sklad. Ne vem, zakaj ste nekateri tako veselo pojavljate pri komentiranju, ko pa niti malo ne poznate zgodovine. In kaj je krivo za to ? Verjetno pomankljiva izobrazba, zaslepljenost z Janševimi pravljicami, nesposobnost priznati resnico in še kaj. Realen, kakorkoli, lepo nam je bilo v Jugi do leta 1986 pa še kakšno leto pozneje. Kako, da smo imeli svetovno znane tovarne, in da smo sestavili prvi računalnik v Evropi, če smo tako slabo delali ? Je pa res, da nismo bili sužnji kot danes, ko marsikdo dela 200 ur mesečno za minimalno plačo, pa še to nekateri dobijo po treh mesecih ali je pa sploh ne dobijo. Vidiš, v Jugi tega ni bilo ! Bil je red ! Je to v tvojem idealnem svetu in sistemu v redu to, kar se dogaja delavcem ? Ali je pa to stranska škoda pri polnitni žepov kapitalistov ???!!! Joj, kak je ta tvoj svet dober in pošten !!!

berem (ni preverjeno)

to, ka ti pišeš, niti san sebi ne verješ....60/70 let pranja možganof napravi svoje...
Če pa toga tvojega Janeza, keri se ti prikazuje vsepovsodi nebi bilo, bi ti imel gnes 200 eur plače ale pa 100 eur penzije kak v Srbiji, Makedoniji...tak ka idi pa ga za zahvalo kušni na njegovo čelavo glavo...predvsem pa uživaj v penziji in snegu, z malo več pozitivnosti, ker ta tvoja črnogledosti in sovraštvo lahko vodi tudi v depresijo.
Prijazen pozdrav!

Gost (ni preverjeno)

berem koliko si ti star ?

Olosh (ni preverjeno)

Daj Tujec 2 tak nakladaš ka sam sebi že vrvleš :)

Gost (ni preverjeno)

berem, in ta " raj ", ki ga imamo danes v Sloveniji nam je tvoj Janezek čelavi priboril ? Sam, čisto samcat ?

Tujec 2

Olosh, nič ne nakladam. Tako je bilo in jaz sem v tistih časih tako živel. To je resnica, ne nakladanje. Če bi ti takrat živel, bi videl, da nič ne lažem. Vsi ostali podatki, o katerih sem pisal, so dostopni na Googlu, tako, da se lahko kdajkoli prepričaš o tem. Ne verjemi vsega, kar ti Janezek čelavi naklada ! On pa resnično naklada !

dade (ni preverjeno)

Tujec 2, kak zgleda nemaš nikšega privat živlenja, razen toga nabijanja!
Takšnome, ka se san s sebo stüka, mij na Goričkon pravimo DADE!

Tujec 2

En človek pod desetimi vzdevki. Kako se ti da ? Važno je, da smo mi malo delali in uživali, vi pa " jebete ježa " .

Tujec 2

dade, viš, kak je ta svet zajeban. Ta čas, ko moraš ti najmanj 8 ur delati in švicati in še eno uro za pot na delo in z dela, lahko jaz počnem, kar hočem. 9 ur imam časa za bilo šta, medtem, ko ti delaš in švicaš. In po teh devetih urah mi ostane ravno toliko časa za družino kot tebi. Tak, da ne ti meni o mojem privat življenju. Imam časa na pretek, medtem, ko ti nimaš. Hodiš kaj v gostilne ? Na Goričkem imate lepe kelnarce, to moram priznati. Lepe kot rožice. Nekaj jih osebno poznam in vesel sem, da je tako.

Tujcu 2 (ni preverjeno)

Zdravo Tujec 2
vidim, da si vse na tekočem, celo veš več kot jaz, ki sem v prejšnjem sistemu le opravil brezplačno šolanje ...

Kaj pa misliš o tem ko so preoblikovali SDK?

Sem slišal marsikaj vendar ne verjamem vsega, ti boš verjetno bolj poznal kaj okoli te organizacije, ali?

Hvala!

butalec (ni preverjeno)

Zgornjemu:
- izčrpal si ga, ne lada več!

Tujec 2

Tujcu 2, vidim, da redno spremljaš moje komentarje, zato bi moral vedeti, da sem že pisal o SDK. Poišči in preberi ! Ne bom ponavljal.

Dummy (ni preverjeno)

Tujci 2:

Tujec, ne seri ga no s ten tvojin delon in tekovinami socializma.

Plače ste lejko doubili na den točno, samo tou je biu paper za rit zbrisati.

Dosta ste meli ja, si po eno stoenko ali fičoja. Rdeče barve.

Direktori pa nej požrejšni, ge pa. Kravice so pasli in na frulico fujčkali. Propad Mure se je začo, da so "direktori" v žepko dejvali.

Sin od enoga, kundravec čaren, je telko nakradno prek Westmura oziroma firme, ka jo e

Tujcu 2 (ni preverjeno)

"redno spremljanje", ko sem cca. 1x mesečno na portalu vedno zasledim kakšen tvoj komentar, vmes so tudi čudni, se mi pa žal ne ljubi upoštevati "ukaza" in nekaj iskati, pa sori, da sem se ti zahvalil pri moji prošnji. Videl sem tvoj komentar o prejšnjem času in mi je bil všeč, ampak s tvojo reakcijo mi ti nisi.

Da bi pa bil tvoj fan, da bi redno spremljal tvoje komentarje, pa ne bodi smešen :) imam dosti pametnejšega za delati in za prebrati.

Če bi ti imel ime, npr. kakšen Branko ali podobno, da bi vedel s kom se menim, bi ti tudi kaj pametnega napisal, zdaj pa le FO!

Pa že mama mi je davno nazaj rekla, naj se NE MENIM S TUJCI.

Tujec 2

Dummy, kdaj je Mura propadla ? V Jugi ali v Sloveniji ? Ni mi jasno, kako smo potem mi v Jugi živeli, izšolali svoje otroke, hodili na morje, gradili hiše, imeli tako veliko tovarn in podjetij, če je plača, po tvojem, bil papir za rit brisat. Kako je danes ? minimalna plača ne zadošča niti za plačilo položnic, če človek živi v mestu ( najemnina stanovanja in ostalo ). Normalno, da so danes na razpolago boljši avtomobili kot pred 50 - timi leti. Normalnemu človeku je to jasno, saj gre tehnika naprej in ne nazaj. In, takšni, ki se takrat še rodili niste, ste vedno najbolj pametni. Bolje od nas, ki smo takrat živeli, veste, kako je takrat bilo. Ja, danes je bolje, v četrtina ljudi brezposelnih, veliko ljudi , ki delajo, dobiva minimalno plačo, ki ne zadostuje za normalno življenje, nekateri dobijo plače z nekaj mesečno zamudo, nekateri pa sploh ne, ker gre podjetje v stečaj. Ja, danes je pri nas raj na zemlji !??!! Ne verjemi Janševim pravljicam in njegovim medijem. Uporabi svvojo glavo in kdaj verjemi tudi nam, ki smo takrat živeli. Da ti o tem, kako je bil delavec obravnavan v Jugi ( spoštovan in cenjen ) in koliko je moral delati in kako dolgo ( normalno, z desetminutnimi čik pavzami, 8 ur na dan, sobote, nedelje, prazniki fraj ) in kako je delavec cenjen danes ( številka, skoraj suženj, brez nekih pravic ) in koliko mora delati ( tudi po 16 ur, sobote, nedelje , praznike in to delati s polno " paro " in švicati ) ne omenjam. Razmisli, in boš videl, da imam prav. Ni bilo v Jugi vse zanič, kot hočejo danes prikazati desničarji. Preberi si v mojih prejšnjih komentarjih, kakšno je bilo razmerje med plačami v Jugi. In danes ? ponekod 1 : 100. In imeli smo SDK ? Vprašaj starejše ljudi kaj je to in zakaj so jo levi in desni v Sloveniji takoj ukinili.

Tujec 2

Tujcu 2, in kaj zdaj praviš za Maribor ( Magna ) ? In verjetno še Lidl in kdo pridejo ! V Soboti pa vse tmica. Edino neke agencije, zavodi za povezane, ki ne prinašajo dodane vrednosti, ampak so stroški v proračunu MOMS. In, prosim, realno glej na to. Brez navijaštva.

Stewen (ni preverjeno)

Podjetju Varis gre torej "kot je treba it'", česar smo lahko veseli vsi, saj
plače,božičnica in "bonusi" ostajajo doma. Seveda malo "na stran" za hude čase,več pa za sprotno porabo v gospodinjstvih.
Imam pa eno vprašanje: Kako se je končala (?) zgodba s kopalnicami, dobavljenimi pred leti menda grosupeljskemu gradbenemu podjetju, ki je šlo v stečaj? Je nekaj milijonov Varis pozabil, ali pa vsaj nekaj "iztržil"?
Pa delavci, ki jih Varis doma v Pomurju ne more dobiti? Seveda rabijo delavce v neposredni proizvodnji,kjer imaš opravka z betonom,lepil, ploščicami, raznimi cevmi... Je to tako "hudo", da so določeni "tipi" rajši na "zavodu", kot pa bišli delat?b

Starejše novice