Na seznamu 12 občin, ki so se uvrstile v finale izbora za nagrado Zlati kamen 2019, tudi občina Grad.

Zlati kamen vsako leto podeli nagrado razvojno najbolj prodorni občini v državi. Čez nekaj dni bodo na svečani podelitvi razglasili letošnje zmagovalce, že zdaj pa so znani finalisti izbora. Preboj je, kot kaže uspel tudi pomurski občini. 

Organizatorji so v okviru izbora državo razdelili na štiri dele. Z območja vzhodne Slovenije, ki pokriva podravsko in pomursko statistično regijo, pa so se v finale prebile občine Grad, Ormož in Ptuj.

Med finalisti preostalih regij so se medtem znašle občine Črna na Koroškem, Šmarje pri Jelšah, Zreče, Črnomelj, Novo mesto, Trebnje, Pivka, Radovljica in Žiri.

Kultura kot razvojni vzvod kraja

Izbor ima tudi letos poseben poudarek, torej področje, ki mu bodo namenili več pozornosti. Tokrat je to kultura kot gibalo lokalnega razvoja. 

"Zanimalo bi nas, kako posamezne občine kulturo obravnavajo v ožjem pomenu, tj. kot področje spodbujanja in konzumacije umetniške ustvarjalnosti, in v širšem pomenu, kako je ta povezana z drugimi področji in predstavlja resnično gibalo lokalnega razvoja. S prvega vidika je pomembno, koliko pozornosti občine namenjajo strateškemu razvoju kulture, profesionalne in ljubiteljske kulture, z drugega vidika pa, ali kulturo razumejo tudi kot del gospodarske panoge, če torej pozornost usmerjajo v povezanost področij, kot so: kulturna infrastruktura, ohranjanje in trženje kulturne dediščine, kulturne industrije, kulturno-umetnostna vzgoja, digitalizacija kulture, javno-zasebno partnerstvo itd.," so rdečo nit letošnjega izbora opisali v Strokovnem svetu Zlatega kamna.

Seveda pa gre pri tem zgolj za poudarek, kot vedno bo izbor temeljil na celovitem pregledu razvojnega stanja v kraju. Metodologija je osnovana na:

  • kvalitativnem pretresu, ki temelji na pregledu razvojnih dokumentov vseh 212 občin v Sloveniji,
  • kvantitativni analizi s pomočjo kazalnikov sistema ISSO in 
  • oceni Strokovnega sveta

Zmagovalec bo znan že kmalu

Regijske zmagovalke in občino, ki bo prejela nagrado Zlati kamen 2019, bodo slovesno razglasili na letošnjem srečanju slovenskih županov in konferenci o razvoju na lokalni ravni Zlati kamen. Dogodek se bo v četrtek odvil v Kristalni palači v ljubljanskem centru BTC, kot častni govornik pa se bo podelitve udeležil tudi predsednik slovenske vlade Marjan Šarec.

Sicer pa spomnimo, da se je za nagrado lani potegovala tudi Mestna občina Murska Sobota, a je priznanje na koncu šlo Kočevje za razvojni preobrat iz »odročnega in razvojno travmatiziranega kraja v dinamično in v prihodnost usmerjeno lokalno skupnost.« 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice