Zveza potrošnikov Slovenije opozarja: Z glavo v praznične nakupe.

December je čas večjih izdatkov, saj bi vsi radi razveselili svoje bližnje in jim podarili kaj lepega. A na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da naj mislimo tudi na negativne posledice prekomernega nakupovanja. Zato so pripravili nekaj nasvetov, kako se pametno lotiti izbire daril in drugih prazničnih nakupov.

Naredimo si načrt

Kot na vseh področjih, je tudi za nakupovanje potreben dober načrt. Na Zvezi potrošnikov Slovenije zato priporočajo, da si naredite seznam obdarovancev in daril in si določite znesek, ki ga boste namenili za darila - za vse skupaj in vsakega posebej.

Največ denarja zapravimo takrat, ko nimamo načrta, ko kupujemo brezglavo, brez omejitev in beleženja. 

Na Zvezi potrošnikov Slovenije zato svetujejo, da:

  • Si določite vsoto, ki jo lahko porabite za celoten 'novoletni paket',
  • Naredite seznam bližnjih, ki bi jih res radi obdarili, in izberite preprosta darila, ki bodo obdarovancu nekaj pomenila,
  • Ste zmerni tudi pri kosilih in večerjah.

Previdno pri spletnem nakupovanju

Letošnje praznike še posebej zaznamuje nakupovanje preko spleta, zato na Zvezi potrošnikov Slovenije med drugim svetujejo, da izdelek naročite pravočasno im imate varnost plačil vedno v mislih.

Pri nakupu preko spleta je pomembno:

  • Kdaj boste izdelek naročili, saj bo spletnih nakupovalcev veliko, dostavljavci bodo imeli veliko dela. Darila naročite pravočasno. 
  • Varnost plačil imejte vedno v mislih. Kupujte na preverjenih spletnih mestih, pazite, kam vpisujete osebne podatke in podatke o plačilnih karticah. Goljufov je na spletu veliko.
  • Predobre ponudbe so običajno prevare. Ne nasedajte lažnim trgovinam in preverite, ali ima prodajalec objavljen kontakt, kako izgleda spletna stran, je kdo o njej na spletu že kaj napisal, kakšne so izkušnje drugih potrošnikov.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije odsvetujejo kakršnokoli zadolževanje za darila in druge decembrske izdatke odsvetujejo. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
real (nepreverjen)

zdaj že malo prekasno obveščajo o tem. in pozabili omeniti pošto slo, da imajo krizo in zamujajo z dostavo. sicer je absurd napraviti načrt glede tega. pa četud nakupiš kaj malo več takega, kar lahko stoji, ti bo še nasl. leto prav prišlo. ali pa kje ržaje prodaš, da niti ne boš na izgubi.

Starejše novice