foto: Bobo
Predsednik republike Borut Pahor bo danes v Zagrebu sklenil svoj zadnji uradni obisk v tujini pred koncem mandata.

Borut Pahor se bo skupaj z gostiteljem, hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, udeležil poslovnega dogodka s slovenskimi in hrvaškimi gospodarstveniki.

Na dogodku Business Meets Politics - Srečanje s predsednikoma - Energetika danes in jutri bodo v ospredju aktualne teme, povezane z energetsko krizo, in priložnosti za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja.

Udeležili se ga bodo tudi slovenski gospodarski minister Matjaž Han ter predstavniki nekaterih vodilnih podjetij iz obeh držav, kot so Gen energija, Petrol, Indeloop, Siemens Energy in Orbico.

Hrvaška naj bi sicer kmalu sklenila solidarnostni sporazum s Slovenijo o oskrbi s plinom, ki sta ga potrdili že obe vladi.

Pahor bo Zagrebu simbolično izročil slovenski čebelnjak

Poslovni dogodek bo potekal v organizaciji poslovnega kluba slovensko-hrvaških gospodarstvenikov SLO CRO, slovenskega veleposlaništva v Zagrebu in urada hrvaškega predsednika.

Ob koncu dvodnevnega državniškega obiska na Hrvaškem bo Pahor v zagrebškemu živalskemu vrtu izročil panjsko končnico direktorju živalskega vrta Damirju Skoku in s tem mestu Zagreb simbolično predal slovenski čebelnjak.

Ob predaji tega darila bodo navzoči tudi predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem.

Pahor je v ponedeljek po pogovorih z Milanovićem kot najbolj pomembno zapuščino v odnosih s Hrvaško izpostavil ustvarjeno zaupanje med državama in arbitražni sporazum, za katerega je prepričan, da bo slej ko prej začel veljati.

V Zagrebu se je srečal tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Pajac Pahor naj mi razloži na kakšen način de arbitražni sporazum sprejeti z Hrvaške strani. Schengen je bila edijna možnost toga več nega.

realnooo (nepreverjen)

sereš

In reply to by . (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Mogoče "sere", mogoče ne?
Kaj pa vemo o dogajanjih v "ozadju"? Zgodovinsko priložnost smo zamudili oz. je vse "zajebal" Pahor s tem, da je z referendumom (z minimalno večino) dosegel, da smo dali Hrvaški zeleno luč za vstop v unijo. In so nas nategnili za bizarni razlog, torej, da se je Erjavec pač dogovarjal z našo arbitko. Kaj bi spremenilo, če se ne bi? Seveda bi naša ne glede na vse glasovala za nas, Hrvat pa za njih. Glede glasovanja nista čisto nič škodila odločitvi arbitražnega sodišča. Ampak Hrvati so dobili "svoj" razlog, da odstopijo, čeprav mi ni jasno, kaj sploh hočejo? Izgubili so nekako milo rečeno 25% Piranskega zaliva, marsikje drugod pa pridobili. Še naša politika pravi, da je sporazum neugoden za nas. Ker pa na vse kriplje hočemo več tiste "banje vode" v zalivu smo sporazum priznali. Za nas Prekmurce ni prinesel neke spremembe, samo spomnimo se, kako čudno poteka meja pri Razkrižju, da ne bi pisal na dolgo in široko.
Pred nekaj leti pride na oblast Šarec in prekine nekaj stikov s Hrvati. Dal sem mu prav. Pa ni nič pomagalo, Hrvati zavračajo sporazum še naprej, Janševa vlada je nekako "navijala" za nadaljnji dogovor in morebitni novi sporazum. Kaj se more, spremenil sem mnenje in dal vladi prav, kajti Hrvati so nenormalno trmasti in vprašanje je, če bodo sedanji sporazum sprejeli?
Nova vlada nekako nadaljuje v smislu, da sporazum velja in na to opozarja Hrvate. Ampak, bo to kaj hasnilo? Mogoče bi bilo res potrebno, čeprav je to v interesu Slovenije, da prepreči vstop Hrvaške v šengen?
Včerajšnja poteza Pahorja mi je všeč, čeprav je generalno gledano največ kriv, da je opozoril hrvaško stran v smislu, da je sporazum za nas veljaven!

In reply to by realnooo (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Pahor prepričan, da bo še naprej prepričan v pravljice !

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

duhh (nepreverjen)

Če več 1000 lejt nede več nej Pahora, nej mejne, nej tejbe Truplo pa nikoga od vpletenih, niti nede več nej Slovenije in nej Hrvaške.... nišče se nede več spoumno na nekši arbitražni sporazum. O naših državah do se v šoli fčili, če se sploj še do.... mi se pa zdaj trgamo in zapravlamo čas v ednon življenji kero nan je dano za par litrov vode in par centi zemle. Vsaka čast tistin ka se s ten obremenjujete tak na naši ka na njihovi strani. Samo eno življenje nan je dano, izkoristite ga maksimalno in se mejte radi, nej pa ka ga zapravlate za sovraštvo in kreganje.... in modruvanje.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Če bi se ljudje zavedali tega kar ste napisali, bi bilo življenje veliko lepše in manj konfliktno kot je. Realno razmišljate.

In reply to by duhh (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Se lahko podpišem pod to pisanje, vendar je tudi težava, ker na teh obmejnih prostorih živijo ljudje, katerim pa je arbitražni sporazum tudi zagrenil življenje. A veš, da poteka meja tu in tam tudi preko dvorišč, da deli neko cesto na pol in še... Tam pri Šprincu je hiša na hiši in naenkrat meja in samo opozorilo... ljudje se sicer razumejo, ne rabijo neke carine in to je za pohvaliti. Vsepovsod pa ni temu tako, so težave (Joras)...
In enkrat si že dajte dopovedati: Trupla ni več! Tako se je zablokiral, da tega imena več ni mogoče aktivirati.

In reply to by duhh (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Bole staro bole noro.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Bole staro bole noro.

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Sereš

In reply to by Tecumseh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Srteš ti bumbar Hrvati nedo priznali sporazuma že zaradi piranskoga zaliva ostalo je itak nej problem.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

slo (nepreverjen)

Po vsej verjetnosti se je nekaj v pahorjevi glavo zgodilo. Zato pravim, ka je izjavil, ka je ponosen ka je un uredil mejo z Tuđmanovci. Pa zaj se vidi , ka je dugo skrival tou v sebi. Edino bi lahko bil pop, ali predsednik v staračkem domi.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Bedak.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Bole staro bole noro.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Romski Mačo (nepreverjen)

Nas rome boli za arbitražo.Na nedelskih volitvah smo zmagali ka nam ne bodo zmanšali socialnih podpor hihihihihihi kak so nam janševci šteli.Je pa tak pravilno ka upokojenci majo tak prevelke penzije šterih ne trebajo saj so tak skoz duma.Delavci pa nej bolj delajo pa bodo meli vekše plače ne pa ka hmajuhi zabušavlejo na deli.Ka bi si ges začel z menšo podporo kak jo dobim 780 evrov pa še za to sen se mogu na zdravniški komisiji napraviti fuknjenega ka so mi vsaj to dali.
Romi zahtevlemo ka nam podpore zdignejo ka lejko upokojencem znižajo penzije pa delavci majo prevelke plače pa se jim naj odbija davek za romsko skupnost ka so romom bolj potrebni pejnezi zato ka niso v službah socialne podpore pa so za njihovo preživetje premale.Ka pa je 780 evrov za tiste šteri nimajo dece????????
Tisti šteri pa majo kup fačokov pa dobijo za deco več kak 2300 evrov dodatkov za kajire peneze pa nosijo v kazino.Takše tudi mi romi glejamo po strani in se z tem ne strinjamo sej pa fačokom itak ne dajo jesti taka hodijo po našen naselji kajiri fehtat za jesti.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

KOMUNISTA PAHOR (nepreverjen)

Pahor je zdaj na koncu mandata dokazal da komunist je večno komunist, to mu ni bilo potrebno in v zgodovino bo odšel kot komunist. Ka se pa tiče arbitraže je vse zajebal Erjavec in njegova dva špijuna, ki sta se res potrudila, da so Hrvati vse lepo posneli. TO JE BILA VELEIZDAJA SLOVENSKE POLITIKE, ZA KATERO NIKOLI NI NIHČE ODGOVARJAL ŠE VEČ IZDAJALCI SLOVENSKI SO BILI CELO NAGRAJENI.

gru (nepreverjen)

ka pa lehko pricakojes od erjavca pahorja cerarja sarca ,bole staro bole noro

. (nepreverjen)

Si pravi norec in brezveznik.

In reply to by gru (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Hrvati nikoli nebojo priznali arbitraže, edino ko nas orban prevzame.

gru (nepreverjen)

Naj ostaja upanje za obojestransko dobro rešitev, predvsem pa na miren način.

STEFA1969 (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice