Kupec lendavske Nafte Petrochem naj bi načrtoval nadaljevanje proizvodnje v Pomurju, kjer že iščejo kader med nekdanjimi zaposlenimi.

Podjetje Tehnobell tako rekoč nima več ovir za nakup lendavske Nafte Petrochem. Predkupni upravičenec je namreč sporočil, da svoje pravice ne bo uveljavljal.

Le našli kupca za sedem milijonov in pol težek kompleks

Po stečaju Nafte Petrochem septembra 2014 je stečajni upravitelj premoženje podjetja neuspešno skušal prodati že petkrat. 

Kompleks, ki ga tvorijo zemljišča, tovarniški objekti ter infrastruktura in rezervoarji v poslovni coni Nafte Lendava, predstavlja najpomembnejši del premoženja in je ocenjen na približno 7,5 milijona evrov. Tam so se nahajali obrati formalina, sintetičnih mas in fenolnih smol, ter podporne enote s spremljevalnimi dejavnostmi. Ob tem premoženje zajema še 51-odstotni delež v odvisni družbi Industrijske storitve.

Potencialni kupci so zanimanje kazali predvsem za nakup po delih oziroma demontažo objektov in strojev, ki bi jih preselili, ni pa bilo želje po zagonu obrata v Lendavi. 

Novega lastnika so nepremičnine končno le našle 23. decembra lani, ko je pogodbo s stečajnim upraviteljem Nafte Petrochem Silvom Zorcem sklenilo podjetje Tehnobell iz Kopra.

Nadaljevanje proizvodnje v Lendavi?

Kot je za STA povedal Zorec, bo prihodnji teden sodišču predlagal, da z nakupom soglaša, saj se je predkupni upravičenec svoji pravici odpovedal. 

Gre za zadnji večji korak tega stečajnega postopka. Ugovori so teoretično resda še možni, vendar pa upravitelj zapletov ne pričakuje, s prodajo se namreč strinja tudi največji upnik, ki je bil v komisiji.

Kupec naj bi sicer nadaljeval s proizvodnjo na tem mestu, po besedah stečajnega upravitelja je tako sam zatrdil.

Kader že iščejo med nekdanjimi zaposlenimi

Ker formalni postopek še teče, nakupa v podjetju Tehnobell, ki se ukvarja s projektiranjem petrokemičnih procesov in poliestrskih tehnologij, ne želijo komentirati. 

V lendavski občini so medtem že pred časom bili obveščeni o nameri Technobella ter se o tem pogovarjali tudi z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in državnim sekretarjem Alešem Cantaruttijem.

Župan Janez Magyar, ki prav veliko ne more izdati, je prepričan, da bo podjetje zagnalo proizvodnjo v Lendavi, saj tudi že išče kader med nekdanjimi zaposlenimi.

Bo pa v vsakem primeru v skladu z zahtevami občine, da okolje ne sme biti dodatno obremenjeno, potrebna še presoja vplivov na okolje.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ojgdxsfhhbf (nepreverjen)

Čista pušiona!

slvkos (nepreverjen)

jaz se prijavim za direktorja
Imam vse reference
in zadovoljujem kriterije
Ne kradem
ne lažem
ne varam
sem priden in ubogljiv delavec
in nimam rad Janše

juuja (nepreverjen)

sem slišala da baje tudi smrdiš

in to cipresema

jooj a je to res

In reply to by slvkos (nepreverjen)

... ... (nepreverjen)

dnevno hr/7dnevno/vatikanska-banka-bozanicu-blokirala-racun-sa-100-milijuna-eura-kardinal-na-sifriranom-racunu-drzi-ogromnu-svotu-novca-1422821/

In reply to by slvkos (nepreverjen)

. (nepreverjen)

5 miljovov jim naj da počivalšek pa si naj pelajo robo domov.

Pocivalsek … (nepreverjen)

pociva ...

In reply to by . (nepreverjen)

Starejše novice