Sindikat delavcev migrantov Slovenije pozdravlja potezo Evropske komisije, ki je na Sodišče Evropske unije vložila tožbo proti Avstriji zaradi otroških dodatkov.

Republika Avstrija se je že leta 2019 odločila, da prilagodi prejemanje otroškega dodatka glede na življenjski standard države, v kateri otrok prebiva. V sindikatu so že takrat nameri ostro nasprotovali, obvestili so pristojne organe v Sloveniji, evropske poslance ter Evropsko komisijo, saj gre po njihovem mnenju za diskriminacijo.

Kaj to pomeni za slovenske delavce migrante? 

Mnogi državljani Evropske unije, ki delajo v Avstriji, tam plačujejo prispevke za socialno varnost in davke, vendar so kljub temu deležni manj ugodnosti, ker njihovi otroci živijo v drugi državi. 

Glede na trenutno indeksacijo Avstrija izplača za otroke delavcev, ki živijo v Avstriji, 114 evrov. Za otroke, ki živijo v Sloveniji, pa izplačajo 90,06 evra. Nemški in skandinavski delavci prejmejo višji dodatek.

»Zakaj bi mi kot delavci v tujini plačevali za otroške dodatke recimo nemških ali skandinavskih otrok, ki zdaj po tem avstrijskem ukrepu prejmejo mnogo višje otroške dodatke,« je za STA povedal predsednik sindikata Mario Fekonja.

V sindikatu so prepričani, da bo tožba uspela

Fekonja je prepričan, da bo tožba na Sodišču EU uspešna, saj Avstrija na tem področju izvaja diskriminacijo: »Podoben primer so imeli v Avstriji že pred leti in je Evropska unija to blokirala. Tudi Nemčija je že poskušala s takšnim zakonom in je bil zavrnjen.«

Da gre za diskriminacijo opozarja tudi Evropska komisija, saj država članica ne more znižati dodatkov, samo ker oseba ali njeni družinski člani živijo zunaj te države članice. Glede na načelo enakopravne obravnave na področju socialne varnosti je treba osebe obravnavati enakopravno, ne glede na njihovo nacionalnost.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
history ch (nepreverjen)

šuti i trpi budala gasterbajterska
še nazaj bi govoril in svojega delodajalca tožil
MRŠ

....... (nepreverjen)

Te peče..... fovšija je grda navada.

In reply to by history ch (nepreverjen)

Sosedadanica (nepreverjen)

Tele jedno. Si verjetno na socialnen celi zivot. Mi ki gori delamo zaprovimo vse peneze duma. Polek tega pa stonemo sred noci ka gremo delat. Ti vmajuh pa spis do kekih?. Bojse ja bi ga stori vun potegna te gdo te je dela.

In reply to by history ch (nepreverjen)

H2O4 (nepreverjen)

poleg tega tožite tudi zaradi prevelikega deleža dohodnine, ki vam ga avstrija pobere, glede na to, da vaši otroci hodijo v sloveniji v šolo in vaše družine uporabljajo slovensko infrastrukturo, naj avstrija del dohodnine odstopi sloveniji, namesto, da se prepirate s slovenijo, da vam nabija dohodnino, vsi, ki delamo jo plačamo, samo soacialci je ne plačajo, pa saj niste na socialni podpori mar ne

troll (nepreverjen)

Te pa se čudimo zakoj je Avstrija edino s Slovenijo nej odprla meje. Mogoče zaradi toga, samo verjetno bole zato ka se bojijo ka jih naša vlada ne oropa.

Zemla nuca gnoj (nepreverjen)

Df svinja šuti i ne pevaj!!! Maš svojih 2 jurja penzije navidezne pa nevem ka še vse za bogatije torej ka te to vse boli? No

Amigo (nepreverjen)

Ka zaj, de van ukino Janez obdavčitev v Sloveniji, ki jo je on uvedel?

Gastarbajter (nepreverjen)

Uspeli bomo in še več zaslužili vi pa delajte za minimalce...

Komedijant (nepreverjen)

Debeli fukić nima razrešenega Ojdipovega kompleksa , zato pa piše take nebuloze in izjave na stopnji idiota , VI delavci v At. pa se borite za svoje pravice in upam , da boste uspeli in ne ozirajte se na te socialne podpirance in popišance , ki so vam nevoščljivi.

Nnnnnn (nepreverjen)

Potem pa bojo vsi tujci v Sloveniji lahko tozoli Slovenijo. Slovenija ne placa nic otroskega ce nisi v Slov,a Avstrijce tuzijo za razliko.

Sam doma (nepreverjen)

Naj se spravijo živet v Avstrijo pa do meli tisti otroški dodatek. Z druge strani če bi delal v slo. Nebi dobo niti 30e.

Janez Komunist (nepreverjen)

Avstrija naj ukine popolnoma otroški dodatek za gastarbajtarje,ker jim ne pripada saj ne živijo v Avstriji,pa tudi davkov tam ne plačujejo v celoti ampak samo delno,tak naj lepo Fekonja zapre kljun,malo žene svoj gobec,da bi se bolje dopadel svojim članom,ki plačujejo brezvezno članarino od katere on lepo živi zdaj,ko je profesionalni precednik nekega jebi sindikata.

Babn (nepreverjen)

Ne razmin vaših komentarov. Delan v Avstriji pa moj otrok dobi menje otroških kak eden otrok iz Avstrijske druzine, pa ceglij placan cist VSE davke v AUT isto kak Avstrijec. Zakoj bi te zaj ge naj menje dobo? Resan vas ne razmin.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice