Po vesti o zaprtju ormoške tovarne Safilo, ki je udarila kot strela z jasnega, zdaj sledi pogajanje za čim boljše pogoje ob napovedi izgube dela.

Ob zaprtju ormoškega Safila bo delo izgubilo kar 557 ljudi. Zdaj se je Sindikat kovinske in elektro industrije Slovenije začel pogajati z italijanskim Safilom o čim boljših pogojih za zaposlene, ki z junijem prenehajo z delom. 

Martin Dular, sekretar tega sindikata, je za STA povedal, da so se na sestanku pogovarjali predvsem o višjih odpravninah za zaposlene. 

Italijanski lastniki Safila naj bi bili pripravljeni delavcem izplačati nekaj več, kot jim sicer pripada, a v sindikatu upajo, da bodo pri tem oproščeni davka

Oproščenje davka za italijanski Safilo je sicer možno, saj je Dular poudaril, da se je to zgodilo tudi v primeru zaprtja podjetja TVT Maribor, poročajo STA

Nadalje pogovori med ministrstvi in sindikatom

Prav zaradi prošnje za oprostitev davka se pričakuje, da bo v naslednjih dneh Lidija Jerkič iz Sindikata kovinske in elektro industrije govorila s pristojnimi ministri. 

Po razglasitvi zaprtja se je sicer že oglasil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je Safilo tudi obiskal. 

»V tem času je kljub vsemu situacija v državi taka, da imamo stabilno finančno situacijo in bomo naredili vse in poskrbeli za zaposlene,« je Počivalšek obljubil ob svojem obisku Safila. 

Spregovorili pa so tudi že na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

»Vsaka izguba zaposlitev je nezaželena,« so zapisali na strani vlade. 

Takrat so na vladni strani zapisali tudi, da bo minister Janez Cigler Kralj v bližnji prihodnosti obiskal obe podjetji. Zaenkrat podjetij še ni obiskal. 

Svojo pomoč pa so obljubili tudi na ormoški občini, kjer se jim ob taki izgubi obeta prava socialna bomba. 

»Do tega je prišlo v najslabšem možnem času,« je za Ptujinfo ob novici zaprtja povedal župan Ormoža Danijel Vrbnjak ter dodal besedi »šok« in »katastrofa«.

Na občini so povedali tudi, da je ena od temeljnih nalog občine zagotavljanje socialnega varstva svojih občanov. Ob izgubi dohodka lahko občina upravičencem dodeli občinske socialne pomoči. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice