Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je v oviru regijskega obiska z državnim sekretarjem Klemnom Ploštajnerjem sestal z murskosoboškim županom Damjanom Anželjem, kjer so razpravljali o stanovanjski problematiki.

V okviru današnjega regijskega obiska ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevaca v Murski Soboti je pogovor tekel predvsem o stanovanjski problematiki v Pomurju.

Tako minister Simon Maljevac kot župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj sta bila zadovoljna s sestankom, kot sta povedala, sta našla veliko skupnih izhodišč. 

Maljevac je izpostavil pomen terenskih obiskov, ki omogočajo boljši vpogled v situacijo za nadalnje delo.

Posebej ga je pritegnil sosvet: »Veliko sem spraševal o sosvetu, ki se mi zdi zelo dobra praksa, ki jo občina pelje, zagotovo ena točka, ki jo bomo predstavili tudi drugim občinam.«

Na območju stare ekonomske 12 stanovanj, gradnja se bo pričela že letos

Na območju stare ekonomske šole je predvidena izgradnja 12-ih stanovanj za mlade.

Anželj je pojasnil, da je upravna enota nedolgo nazaj izdala gradbeno dovoljenje. Gradnja stanovanj v vrednosti 1.700.000 evrov bruto se bo pričela že letošnje leto. 

Ob tem je poudaril pomen ustvarjanja stanovanj za mlade: »Smiselno in upravičeno je, da se stanovanja naredijo. S tem se mladim omogoči dodaten potencial.« 

Izpostavil je, da razmišljajo tudi o gradnji stanovanj na Lendavski ulici. 

Ministru za solidarno prihodnost je projekt všeč predvsem zaradi trajnostnega vidika:

»Mi govorimo o eni stavbi, ki bo dobila nov namen, ki je že kar nekaj let prazna in je to samo dobro, da bodo prišli mladi v center mesta oziroma zelo blizu njega.

Razmišljanje tako občine kot stanovanjskega sklada iz tega trajnostnega vidika je zelo v smeri, v kateri sami razmišljamo in hočemo podpirati stanovanjsko gradnjo.«

Sprejetih devet občinskih podrobnih prostorskih načrtov

Maljevac, ki se je sestal tudi z Javnim stanovanjskim skladom Mestne občine Murska Sobota, meni, da stanovanjski sklad dobro deluje, se pa zaveda, da je potrebno več stanovanj: »Stanovanj gotovo primanjkuje.« 

Tekom obiska je bilo tudi govora o bodočih investicijah kot tudi težavah, s katerimi se srečuje sklad. Te bodo tudi v prihodnji mesecih naslovili. 

Minister ob tem obljublja dogodek, kjer bodo predstavili analizo vseh obiskov in skupaj začrtali pot za naprej: »Pogledali bomo, katere so tiste prve ovire, ki jih moramo skupaj nasloviti.«

Murskosoboški župan je ob tem izpostavil težnjo po širitvi tudi primestnih naseljih:

»Že zdaj je sprejetih devet občinskih podrobnih prostorskih načrtovsedem jih omogoča individualno gradnjo, dva pa stanovanjske komplekse. Nekje 500 enot je po teh občinskih podrobnih prostorskih načrtov, kjer pa še gradnja ni v polnem teku.«

Prav tako obljublja ustvarjanje novih občinskih podrobnih prostorskih načrtov za primestna naselja, za obstoječe občinske podrobne prostorske načrte pa si želi, da se bodo gradnje že začele. 

Do leta 2026 pet tisoč stanovanj

Na ministrstvu so nedolgo nazaj napovedali vzpostavitev stroja, ki bo zgradil 3000 stanovanj na leto. Minister Maljevac je o napovedih gradnje stanovanj pojasnil, da bodo ta zgrajena razpršeno, po različnih krajih.

Podrobneje je razkril tudi cilje za prihodnja leta, do leta 2026 nameravajo zgraditi pet tisoč stanovanj, od leta 2026 naprej pa tri tisoč:

»Potreba po stanovanjih je čisto povsod. To ni problematika večjih mest, ni to problematika Ljubljane in Maribora. To je problematika Slovenije, kot tako jo tudi obravnavamo.

Stanovanje vidim kot neko osnovno človekovo pravico, pravico do doma, ki jo mora imeti vsak. Ne glede na to, kje želi živeti.«

Maljevac se je sestal tudi že s podeželsko mladino, s katero so razpravljali o tem, kako mladi nimajo možnosti, da ostanejo na podeželju.

Predvsem opaža, da je na podeželju moč opaziti ogromno hiš, ki pa so velikokrat prazne.

Na ministrstvu razmišljajo o ukrepih, kako bi lahko država omogočila delno obnovo teh in tako nudila v najem stanovanja mlajši družini. Minister za solidarno prihodnost meni, da igra medgeneracijsko sodelovanje posebno vlogo v družbi.  

Stanovanjska politika v ospredju politike trenutne vlade

Trenutna vlada, kot pravi, se zaveda stanovanjske problematike in tej pereči temi namenja veliko pozornosti: 

»Ena izmed glavnih reform v letošnjem in tudi v prihodnjih letih, do leta 2026 je zaveza vlade, da bomo podprli vse projekte, ki so mogoči. Od leta 2026 pa bomo vzpostavili sistemski vir financiranja preko povratnega posojilnega sklada preko stanovanjskega sklada, ki bo dokapitaliziral, govorimo o znesku 100 milijonov letno. Cilj je vzpostaviti robusten sistem, ki bo deloval.«

Kaj pa energetske sanacije?

Maljevac se zaveda tudi problema energetskih sanacij. V okviru kabineta predsednika vlade bodo tako ustanovili tudi medresorsko delovno skupino za področje stanovanjske politike: »Moramo medresorsko sodelovati kot celotna vlada.«

Tudi na področju dolgotrajna oskrbe bodo premiki, tako se na tem področju obeta osnutek zakona, ki naj bi bil pripravljen že do aprila. 

Ta bo nato šel v javno obravnavo, nakar si želijo vzeti nekoliko več časa, saj želijo vključiti vse, ki sodelujejo na tem področju, od občin do izvajalcev.

»Verjamem, da bomo našli skupno rešitev, cilj pa je, da se zakon začne izvajati s 1. januarjem 2024,« je dejal.

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
koštrica (nepreverjen)

Te Maljevec je nekši jako čűden

PONUDIJO TI RA… (nepreverjen)

MLADE GOLE PREKMURKE BRAVO BUJTA REPA TO MI DELAJ LJUBLJANA.

tuncika

Besede, besede, bla bla bla, pa tako naprej...............stanovanj ne bo, če pa, zagotovo nej za reveže in Sobočance.........

buncikavuncika (nepreverjen)

Kapitalizem je tuncika, si pozabo?! Ce nemas bos pac crkno, edino praf tak, nej? Lenuh!!

In reply to by tuncika

blekota (nepreverjen)

Ka se ne zidajo nova stanovanja v Soboti je samo in edino kriv Pomgrad, oziroma Imoreal, ka lejko te sami zidajo svoje objekte in navijajo ceno kvadratnoga metra novogradnje. Če bi se začnolo na velko zidati bi cene spanole. Tak pa oni sakših par lejt zazidajo en blok in po nourih cenaj odajo vsa stanovanja. Dober primer je tan odazadaj na Lendavski, ge je Gomboc ščeo zazidati 10 ali več blokov pa je na žalost propadno. Zdaj je tisto zemljišče od Pomgrada in so v parih lejtaj postavili en blok. Pa bi jih brez problema lejko 3,4,5 ali več na enkrat napravili pa bi se stanovanjska problematika v Soboti rejšila. Samo te nebi več meli telko povpraševanja in cejne tudi nebi več bile skoraj na nivoji Ljubljanskih za nihova nova stanovanja.

Dummi (nepreverjen)

Gomboc na Ledavski je še pred leton nej mogo odati tistoga bloka, štere je, če smo iskreni, odmaknjeni iz mesta. Imo-real je te en blok na Kocljevi odo stanovanjskomi skladi. Notri je pau ciganjof s Püšče. Verjeto nucamo šče en isti blok, za drugo polovico ciganjof s Püjšče.

Sobota nuca fabriko z 6000 delovnimi mestami. Nej pa blok s ciganjami.

In reply to by blekota (nepreverjen)

Kol (nepreverjen)

Gomboc je nika nej zazido, tisti blok je pomgrad delo na lendavski. Odmaknjeni iz mesta je napiso…. Cuda ste eni. Se celou gda gnesden senjate o neksih fabrikaj s 6000 zaposlenimi.

In reply to by Dummi (nepreverjen)

itakjetak (nepreverjen)

Pa kaj ti bluziš. Novi blok na Lendavski je investitor Gomboc, izvajalec pa je bil Dengrad. Tu Pomgrad ne mel čista nič poleg. Ma pa tu Gomboc še itak v lasti to ogromno parcelo za 8 stanovanjskih blokov. Ne mi jasno, če že on ne misli graditi, zakaj te tega zemljišča ne proda državnemu stanovanjskemu skladu. Tu je idealen plac za večje število novih stanovanj.

In reply to by Kol (nepreverjen)

Ne senjaj (nepreverjen)

Kakšno fabriko pa bi tij napravo, ka bi polkvalificirani delovni sili zagotavljala več kak minimalno plačo (če sploj?). In drugo: ge boš pobro 6000 ljudi, ka do delali za minimalca? Okej 1000 Madžarov pa 500 Hrvatov pa 250 naših.... ali tou je še itak nej 6000.
V Prekmurje nemreš napraviti čedne fabrike, ker nemamo več sploj delovne sile, kaj šele ustrezno usposobljene, kvalificejrane.

In reply to by Dummi (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Ti si se pa zataknil nekje v prostoru in času, kar daleč nazaj.

Fabrika s 6000 delovnimi mesti ?! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Falil si 2 tedna, ker še ni 1. april ! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

In reply to by Dummi (nepreverjen)

Pfuuun (nepreverjen)

Ka pa Sobotainfo kaksna tema na to, da de nan Golob obdavco malico, potne stroske, regres itd.? Pa ka se itak placuvlemo tak visike cene elektrike, ka se te oni lejko hvalijo z rekordnimo dobicki in si na Geniji izplacujejo miljonske nagrade? Zakoj pa se o ton ne pise? Ka mo samo davali, davali, davali in delali za taksne, ge si ti en sam posameznik zasluzi vec kak miljon nagrade? Smo resno tak nori? S kec enormni dobicki tistih ka odavlejo elektriko in goriva? S tec ka smo lidje nori in to dovolimo!!! samo nas cecajo kak budale

en (nepreverjen)

Ka to gnija pedofilskoga se vlačite??? Marš gnoj pedofilski, keri se je kot odgovorna oseba podpiso pod LGBT vodnik za otroke do 9 leta starosti, v katerem se opisujejo svinjarije kot igranje z ritko- fisting, igranje z urinom - pissing, lizanje ritke - rimming, itd... MRŠ GNOJ PEDOFILSKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tt (nepreverjen)

Glih si me prehito. San glih ščel napisati če je prišo sem promovirat svoj pedofilski priročnik.

In reply to by en (nepreverjen)

Kol (nepreverjen)

Ka je kaksen zupnik priso ali o kon gucite?

In reply to by tt (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Tale gospod minister Simon Maljevac se je kot odgovorna oseba podpisal pod LBGT priročnik za otroke do 9.leta starosti, v katerem majhne otroke poučujejo o istospolnih partnerjih in s tem povezanem igranjem z ritko, igranjem z urinom, lizanju ritke, o operativnih spremembah spola, itd. Če pa se to tebi ali komu drugemu tukaj zdi normalno, potem ti lahko povem samo da si zelo bolan človek in da nujno potrebuješ pomoč, preden bo zaradi tebe nastradal kak majhen otrok.

In reply to by Kol (nepreverjen)

Vidiš vidiš (nepreverjen)

In tij si tou prešto? Te zanima, gelibar?

In reply to by tt (nepreverjen)

uuu (nepreverjen)

Prvo tablete zemen. Te si presti malo o LGBT pa o pedofiliji. Te se fejst premisli o ton pa pitaj kaksnoga odrasloga poleg sebe. Pa te se inauk precitaj. Pa te mogoce kaj tu napisi.

In reply to by tt (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Sugurno bojo v to podrtijo vlagali.
Mogoče tak kot v murino stavbo.
Da poderejo in delajo na novo. Da se ceneje pride do papirjev in sredstev.

dfčvrtlkh (nepreverjen)

Ta stara ekonomska šola je še stavba od občine ali od Pomgrada oziroma Imoreala. ka mo te znal ali so nova stanovanja zasluga občine ali Polaniča?

Kukuloopol (nepreverjen)

In,ka zaj tebej briga od koga de. Stanovanja se nucajo,ne pase van nika. Te pa ti resavli problem,ka si tak pameten,vrejd z vsemi tu ,keri samo jezik obracate.

In reply to by dfčvrtlkh (nepreverjen)

SRAMOTA MALJEVAC (nepreverjen)

Sramota je to, da sem dočakal, da tak osebek človeške rase po Soboti hodi, pa to kao minister, BOG NAM POMAGAJ.

fdsfa (nepreverjen)

Idi malo v cerkev ka te zupnik zmasera

In reply to by SRAMOTA MALJEVAC (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

še ekouk več se je pokazalo ka mestna občin MS pa stanovanjski sklad MS nemeta pojma ka delata ali pa delata za nekoga ... vso zemlo so oudali, namesto ka bi ustanovili stanovanjsko zadrugo kak majo na dunaji pa v grazi , zazidali bloke kako so jih napravli v MB, te bi spadnule cejne stanovanj, nej samo mladi, vsi nucajo stanovanja ... lendavska sever je dobro mesto samo bi trbelo redno secto napravti, pa drevje proti štreki.

222 (nepreverjen)

a ni to kupil Imo-Real prostore nekdanje ekonomske šole??

lukčev mesec (nepreverjen)

Občina ti da lokacijo, država pa denar in potem si lahko nepremičninski milijonar !!!!!!

miništrant (nepreverjen)

"Minister za solidarno prihodnost" :) :) :)

asdasd (nepreverjen)

Parkirišča bodo na strehi, če ne bo pa pogoj da se velijo samo kolesarji, kolesarnica je manjša in cenejša !

In reply to by miništrant (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Samo predelne stene notri, da se bojo lahko hvalili, kolko stanovanj (kuterof) so napravili za prekmurce.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice