Okrožno sodišče v Murski Soboti je izdalo sklep o začetku stečajnega postopka družbe Escada v Gornji Radgoni. Zaposleni so novico izvedeli tik pred zdajci.

Kot strela z jasnega je včeraj udarila novica, da je gornjeradgonska družba Escada, kjer 141 zaposlenih šiva ženska oblačila pod istoimensko blagovno znamko, pristala v stečaju.

Predlog za uvedbo stečaja je sicer družba uvedla sama, za stečajno upraviteljico pa je bila imenovana Petra Pavličič. 

Šok za delavce in hud udarec za tekstilno industrijo v Pomurju

Zdenka Bobovec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je nad informacijo o stečaju šokirana, saj da gre za nepričakovan razplet dogodkov, o katerem se delavcem ni niti sanjalo.

»Ni bilo problema z izplačili, plače so prihajale. Majsko plačo je 141 zaposlenih dobilo ravno prejšnji teden, res pa da brez obračunanih potnih stroškov,« je dejala pomurska sindikalistka za Sobotainfo.

Zaposleni so v času epidemije delali skrajšani delovni čas, nekaj jih je bilo tudi na čakanju, a drugih izstopajočih problemov ni bilo, sploh v primerjavi z drugimi tekstilnimi podjetji.  

Kot je še poudarila Bobovčeva, je to nov hud udarec za tekstilno industrijo v Pomurji, ki tako ali tako že diha na škrge. Več informacij bo sicer znanih v naslednjih dneh, ko se s stanjem seznani tudi stečajna upraviteljica.

Pod novim lastnikom stanje vse slabše

Edini družbenik Escade je matična družba v Luksemburgu, lastnica nekoč prestižne blagovne znamke za žensko modo pa je bila do konca leta 2019 premožna indijska družina Mittal, ki obvladuje največjega proizvajalca jekla na svetu, ArcelorMittal.

Escado je od Mittalovih kupila ameriška investicijska družba Regent, po poročanju tamkajšnjih medijev pa je družba v izredno slabem finančnem stanju, kar se odraža tudi v zapiranju poslovnih prostorov, zmanjševanju zaposlenih in splošni insolventnosti.

Kot so se slikovito izrazili pri Yahoo Finance, kjer omenjajo tudi tovarno v Sloveniji, bo Regent pustil Escado, da izkrvavi do bridkega konca.

Arcont lastnik objekta, direktorica iz Južne Afrike

Lastnik poslovnega objekta Escade z zemljišči, ki se nahaja v industrijski coni Mele v Gornji Radgoni, je sicer od nedavnega Arcont, ki je nepremičnine kupil od Družbe za upravljanje terjatev bank. Kot direktorica Escade v Sloveniji, pa je od lanskega junija zavedena Catharina Britz Alleta, ki ima stalno prebivališče v Južni Afriki. 

Komentarji (7)

Ekt (ni preverjeno)

Nekonkurenčna tekstilna industrija Slovenije/Evrope propada že od 90ih naprej, šivilje se pa leta 2021 "čudijo" taki novici?

Ragnar The King (ni preverjeno)

ou je vredi ka enkrat to močvaro zakopajo ka de te ta del vsaj nikšo formo imel.
Še bole pomembno pa bi bilo napraviti en mali rondo prav v tem križišči kot je zgoraj na sliki, ka bi kolesari pa pešci lažje in varno prečkali to nevarno cesto, kero seka tudi kolesarska steza.
Obenem pa je potrebno napraviti KOLESARSKO stezo od ČARDE pa do BARANJE , KER SE POLETI DOSTI KOLESARJEV TU VOZI IN JE TA CESTA SMRTNO NEVARNA , ČE TA AVTO TU ZADENE.

In reply to by Ekt (ni preverjeno)

tuncika

Bančnikom se füčka za Escado in 140 zaposlenih. Ta trenutek Slovenija rešuje STA in pika.

Ragnar The King (ni preverjeno)

STA je treba rešiti
jogovički direktor mora ostai

In reply to by tuncika

Hshsh (ni preverjeno)

Seveda, ce pa v Aziji sivajo za cent na vro. V bouti dobis majco za 3.5 evra. Pa je not vsteta marza boute, prevoz, material, pa izdelava majce.

Jappp (ni preverjeno)

Tak pač je. Tekstil vec niti za azijo neke ker ga oni selijo dale v afriko taka v roki 20 let lejko pricakujemo vseposejdi made in kongo. Ka bos s kvalitetno majco ce kujpes 3 za 10e pa za 2 leti nauve 3.

KONTRA Ragnar … (ni preverjeno)

TI SI MALO MIMO VDARO, TU SE PIŠE OD G. RADGONE NE PA OD NEMČAVEC............. SICER PA TO JE ISTINA, KA SI NAPISO.

Starejše novice