Epidemija koronavirusa in z njo povezanimi ukrepi so močno udarili v gospodarsko dejavnost, kar se zelo odraža na obsegu brezposelnosti, ki se hitro povečuje.

Zavod Republike Slovenije beleži hitro povečevanje novih prijavljenih brezposelnih oseb, med njimi prevladujejo tisti, ki so zaposlitev izgubili kot trajno presežni delavci ali pa jim je prenehala zaposlitev za določen čas. Obenem pa se je znatno skrčilo tudi vključevanje brezposelnih v zaposlitve, torej odjave iz Zavoda, v primerjavi z lanskim aprilom za 59,8 odstotka.

Kot so zapisali v Zavodu, se je brezposelnost tako do konca aprila povečala na 88.648 oseb, kar je 13,9 odstotka več kot ob koncu marca in 19,9 odstotka več kot aprila lani.

Celotno poročilo si lahko pogledate na spletnih straneh Zavoda RS za zaposlovanje.

Največ zaradi izteka pogodb in presežnih delavcev

Na Zavodu je bilo v sredini marca prijavljenih 75.026 brezposelnih oseb, to število se je od razglasitve epidemije zvišalo za 13.622 oseb.  V prvih štirih mesecih letošnjega leta je bilo sicer na Zavodu v povprečju prijavljenih 80.957 brezposelnih oseb, kar je 3,1 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2019, so zapisali. 

Na novo se je aprila na Zavodu prijavilo 14.419 brezposelnih oseb, to je 83,7 odstotka več kot marca in kar 190,6 odstotka več kot aprila 2019. Od tega je bilo 6.209 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 481 iskalcev prve zaposlitve, 164 brezposelnih zaradi stečajev in 5.616 trajno presežnih delavcev. Število presežnih delavcev se je v primerjavi z marcem povečalo za 130,1 odstotka, glede na lanski aprila pa kar za 748,3 odstotka.

Prevladujejo brezposelni, ki prihajajo iz gostinstva, sledijo pa jim iz predelovalnih dejavnosti in trgovine, kažejo podatki Zavoda za zaposlovanje.

Aprila 2020 se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem povečala v vseh območnih službah Zavoda, Manjši porast, kot je bil dosežen na ravni države, je imela tudi OS Murska Sobota (+9,3 odstotka). Vse območne službe Zavoda so imele aprila večjo brezposelnost kot pred letom. Največje medletno povečanje so beležile OS Kranj (+37,3 odstotka), OS Ptuj (+33,5 odstotka), OS Koper (+32,0 odstotka), OS Velenje (+25,3 odstotka) in OS Maribor (+22,5 odstotka), najmanjšega pa OS Trbovlje (+11,4 odstotka) in OS Ljubljana (+12,8 odstotka). V soboški OS je brezposelnost v aprilu povečala za 16,8 odstotka v primerjavi z aprilom 2019

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Na strani ponudbe prostih delovnih mest je bilo največ delodajalcev v aprilu s področja gradbeništva, predelovalnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva, ki so Zavodu sporočili 4.336 prostih delovnih mest, 41,3 odstotka manj kot marca in 60,3 odstotka  manj kot aprila 2019.

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Subvencije za krajši delovni čas z varovalkami

Minister za delo Janez Cigler Kralj je za STA ocenil, da bi bila brezposelnost brez državnih ukrepov bistveno višja, gospodarstvo pa da je sprejelo ukrepe državne pomoč. Okoli 36.000 podjetij je namreč oddalo vloge za več kot 300.000 delavcev na čakanju, v pripravi pa so že ukrepi in navodila za čas po epidemiji, piše STA.

 Med njimi je bilo največ govora o subvencioniranju krajšega delovnega časa, kar pomeni, da bi delavci delali od 20 do 36 ur tedensko, tako delodajalec kot delavec pa bo dobila subvencijo, delavec bi tako kljub skrajšanemu delovnemu času dobil prejemke, ki so primerljivi plači za polni delovni čas. Minister je potrdil, da je ta ukrep v pripravi, hkrati pa bo vseboval varovalke, ki bodo preprečevale morebitne zlorabe.

"Tega se ljudje najbolj bojijo in sindikati upravičeno izpostavljajo, da bi lahko nekdo koristil subvencije čakanja, delavci pa bi delali," je pojasnil Cigler Kralj za STA.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Janša de nas dij zapravo. V enon mejseci je ustvaro 15.000 nezaposlenih pa napravo 5 miljard evrov dolga. Nika drüjgo nede pomagalo kak PROTESTI. V petek ob 19:00 v vseh mestnih središčih. V Soboti na Trgi zmage!!! Sakši den duže ka je Janša na oblasti pomejni miljonsko škodo. Dosta nas je šterin je nej vseeno za prihodnost naše drüjžbe. Protestnikov na biciklinaj je čiduže več, na konci mo ZMAGALI!

kuntakinte (nepreverjen)

...ja v petek so trije peciklali ... samo Karleka nej bilou .. se je skr"u ... ka ga policaj ne bi popijsau ...

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Samo rejsan, pogledni, kakšno škodo dela JJ v ZDA, Rusiji, Franciji, Italiji, Irani,..... hihi.
Rejsan je mogočen tej naš JJ, po Cejlon svejti je napravo gužvo! sarcasm off

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vzemimo, ka sosed gor vužge svojo kučo. Morem jaz svojo tudi pripaliti? Zakoj pa mamo mi svojo vlado, lejko bi nas kar Merklova upravljala. To bi bilo ceneje.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Vej nas pa Merklova upravlja.... Kdor ne bleje beeeeee po diktatu Merklove, je baje nacist, fašist (Orban, Višegrajske države...), hihihihi.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Kakpate (nepreverjen)

Tij nemaš vseh paperov geli? Ali ti pa na slabše ide?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Neman, nej. Ti pa seveda maš!! Ges neman tistoga papejra, s katerim imaš neomejen vstop v Ormožu, hihi !!

In reply to by Kakpate (nepreverjen)

Pavel.. (nepreverjen)

Zakoj ste pa na peciklinaj, ka lažje vujdete?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

s.p. Corona (nepreverjen)

... pa bi koronce prodajal ... ...

Starejše novice