Foto: Bobo
Vlada bo za nadzornika Slovenskega državnega holdinga predlagala Boža Emeršiča in Ivana Simiča.

Kot so sporočili v Uradu vlade za komuniciranje, je vlada na današnji dopisni seji sklenila predlagati državnega zboru, da v nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) za mandatno obdobje petih let imenuje Boža Emeršiča in Ivana Simiča. Slednji je sicer že sodeloval pri pripravi protikorona paketov, trenutno pa je na čelu strateškega sveta za debirokratizacijo. 

V upravljanju SDH skoraj 11 milijard evrov državnega premoženja

Ker dvema članoma nadzornega sveta SDH Damjanu Beliču in Dušku Kosu 16. julija 2020 poteče mandat, je minister za finance Andrej Šircelj skladno z Zakonom o Slovenskem državnem holdingu (ZSDH-1) sprejel Sklep o imenovanju in nalogah strokovne komisije za pripravo predloga članov nadzornega sveta SDH. Strokovna komisija je 15. aprila 2020 na spletni strani Ministrstva za finance objavila odprti javni poziv za člane nadzornega sveta SDH.  Prejela je prijave 22 kandidatov, vendar je lahko ministru Širclju predložila le pet kandidatov, ki so izpolnjevali zakonske pogoje in zadostili smernicam komisije, medtem ko je sklep ministra določal, da mu komisija predloži predlog šestih kandidatov. Komisija je zato 20. maja 2020 na spletni strani Ministrstva za finance objavila odprti javni poziv za pridobivanje dodatnih kandidatov, na katerega se je prijavilo 17 dodatnih kandidatov.

Strokovna komisija je združila ocene kandidatov iz prvega predloga ministru s kandidati, ki jih je pridobila in ocenila na podlagi dodatnega poziva. Soglasno je oblikovala predlog 6 kandidatov in ga po pridobitvi vseh potrebnih potrdil kandidatov izročila ministru.

Ministrstvo za finance je predlog strokovne komisije skrbno proučilo in odločilo, da vladi predlaga dva kandidata iz predloga strokovne komisije, in sicer Boža Emeršiča in Ivana Simiča. Vlada je predlog ministrstva potrdila, so zapisali v obrazložitvi. 

Člane nadzornega sveta SDH imenuje Državni zbor na predlog vlade. Državni zbor daje soglasje k celotnemu predlogu vlade in ga ne more spreminjati. Član nadzornega sveta SDH je izvoljen za pet let z možnostjo enkratne ponovne izvolitve, so še pojasnili na ministrstvu za finance.  SDH je sicer krovni upravljavec kapitalskih naložb države in upravlja naložbe v 98 družbah, katerih skupna vrednost znaša 10,9 milijard evrov

Vlada je na današnji seji sklenila tudi razporediti sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 8.258.045,67 evra na Ministrstvo za zdravje. Sredstva so namenjena plačilu obveznosti Republike Slovenije do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz naslova 28. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.
 

Komentarji (6)

sobočanec22 (ni preverjeno)

kapo doj pred gospodom Simičem.Pravi strokovnjak za ekonomijo,pošten ,razgledan.

Bonge (ni preverjeno)

Podpiram. Pravi strokovnjak, trbej napravete rejd.

rdejči (ni preverjeno)

Markasti vseznalec ali mutibarič !

kuntakinte (ni preverjeno)

... dobro ka so se njegovi starši preselili v Böltince ... ge je gor zrasel ... či bi ostali v Srbiji je pijtanje ka bi iz njega gratalo ... pogrejšan pa njegovo sestro ...

rdejči (ni preverjeno)

V Srbiji bi sedaj pretepal demonstrante !

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Rosenkrantz (ni preverjeno)

Clovek ze 100 let ne zivi tu..pa je treba prekmurstvo ven vlaciti..

Starejše novice