*Fotografija je simbolična
Najnovejši odlok vlade je povzročil novo razburjenje med delavci migranti. Čezmejni delavci migranti menijo, da je odlok protiustaven in diskriminatoren, oglasil se je tudi Židan.

Vlada je na zadnji seji med izjemami za vstop brez karantene in brez pogoja PCT uvrstila tudi čezmejne delovne migrante.

To je bila seveda tudi ves čas pobuda te številčno velike skupine državljanov, ki si kruh služijo na drugi strani meje, po poenotenju pravil in odpravi semaforja držav. Seveda, brez zapleta ne gre.

Zračno razdaljo bo določal tudi Google

Izjema so le tisti čezmejni delavci, ki živijo največ deset kilometrov zračne razdalje od skupne mejne črte s sosednjo državo.

Gre sicer za začasno izjemo, ki bo v veljavi najkasneje do prvega septembra.

In kako bodo delavci dokazilo upravičenost na meji? Upošteva se pogodba o zaposlitvi, podpisana izjava delodajalca ali podobno dokazilo, ki utemeljuje delovno razmerje kot razlog za prehajanje meje. Zračna razdalja se določa z uporabo prosto dostopnega strežnika z geografskimi podatki in zemljevidi podjetja Google. 

Neustavna, diskriminatorna sprememba, ki bo povzročila še večji kaos

Odzvali so se seveda tudi že v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije, ki so opozorili, da je sprememba odloka diskriminatorna, protiustavna in namenjena temu, da se med seboj skrega čezmejne delavce.

Vlado pozivajo, da se izjema razširi na vse čezmejne delavce, saj gre za prehodno obdobje, ki omogoča prebroditev časovnega intervala od cepljenja do vzpostavitve imunosti.

»Ustavno presoje ne bomo vlagali, saj bi odlok zagotovo padel na ustavnem sodišču in bi se uveljavilo prejšnje stanje. To smatramo kot provokacijo, predlagatelj pa je s tem naredil še večji kaos, kot je bil prej,« je dejal predsednik sindikata Mario Fekonja za Sobotainfo in dodal, da si ne predstavlja, kako bodo policisti na meji merili razdaljo.

Pisali Židanu in napovedali velik protestni shod na meji

Oglasil se je tudi poslanec Dejan Židan, ki pravi, da je ob spremembi odloka pričel dobivati pisma državljank in državljanov.

V enem od njih naj bi državljanka napovedovala protest na meji v prihodnjih dneh, udeležbo naj bi potrdilo že 600 oseb, pričakuje pa se jih do 5000. Delavci migranti naj bi svoja vozila ustavili na voznem pasu pred mejnim prehodom, izstopili, zaklenili in odšli.

Židan tako vlado poziva k takojšnji spremembi odloka na način, da se črta pogoj deset kilometrske zračne linije od meje.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
soul hunter (nepreverjen)

gnojiii slovenski preklinjam to drzavo in politiko 10 generacij naprej ..sramota ..janezek tebe pa na kriz zabiti pa te kamnati

Kučko (nepreverjen)

Kot sem že nekoč zapisal v čem je problem ko Avstrijo zaustri pogoje ste vsi tiho, ko pa SLO. je sindikat v zraku saj razumem da sindikalisti morejo nekaj delat in grozit to je že stalnica v SLO.
Če sem odkrit se gremo cepit zato da bomo lahko šli na dopust v hrvatijo a ko je vprašanje ceplenja zato da bomo lahko šli v službo pa je problem v čem in zakaj že.
Pisali Židanu ha~ha gdo pa je to, bi pa res bilo bolje da bi Fajonki da bi poročala derek v Brusel kake nečloveške pogoje imajo ljudje v SLO.

In reply to by soul hunter (nepreverjen)

Krblaca (nepreverjen)

Ker z enimi grožnjami ne uspejo, se poslužujejo drugih..... butalci

Guy fawkes (nepreverjen)

Se rejsan nede najso en na smrtne postele pa ka bi sau malo red v parlament napravet??
Al pa bar 5. Novembra, remember remember...

Bodoči vardist (nepreverjen)

Admin, zakaj ne smemo objavljati resnice?

Nevtralen (nepreverjen)

Pa ce je ta vlada normalna?? Teh par nepomembnezev kroji nasa zivljenja,omejuje druzenja,unicuje turizem,gospodarstvo,iz dneva v dan nam lazejo ter prirejajo podatke o okuzenih...po drugi strani pa se skupaj s pescico izbranih(zdravniki...) bogatijo ter si izplacujejo enormne izmisljene dodatke!! Mi pa se dobesedno kot ovce drzimo butalskih pravil!

vkm (nepreverjen)

KAK DUGO ŠE??
NAROD PREBUDI SE, IDEMO V LJUBLJANO, TAU TAK DALE VEČ NEJDE!!!

Soseda danica (nepreverjen)

Ke se lehko prijovin na toti shod? Takoj sen polek. Samo povejte ke pa gdo. Ka totin idioton pokozemo ka momo vsega dosti

In reply to by vkm (nepreverjen)

A (nepreverjen)

samo ti dodži kad ga izvadim
i ti ga stavim
nikad nečeš hteti nazaj za mursko sramoto

In reply to by Soseda danica (nepreverjen)

Soseda danica (nepreverjen)

Ke se lehko prijovin na toti shod? Takoj sen polek. Samo povejte ke pa gdo. Ka totin idioton pokozemo ka momo vsega dosti

In reply to by vkm (nepreverjen)

Ofeden (nepreverjen)

Naj ta prekleta država že enok crkne, propadne. Že davno več se neman za slovenca (znan ka se piše z velkof ali ne zaslüžiji se).

čarni vrag (nepreverjen)

Twito majster ide v aranžmani dobavljačov medicinskega materiala špilat golf na Mavricijus. Vi pa nemaki v vrsto in na cepljenje. če se vas nede zadosti cepilo nede več Mavricijusa.

Prekmurec.. (nepreverjen)

Takšni so sprejeti ukrepi, ko so norci na oblasti.

Kučko (nepreverjen)

No ne na pamet poglej si naprimer k Hrvatekom, Francozom, Avstralcom itd. saj že razumem htel si napisat da so norci na oblasti po celem svetu.

In reply to by Prekmurec.. (nepreverjen)

Alexie (nepreverjen)
čarni vrag (nepreverjen)

Norci vodijo bedake.

orglice (nepreverjen)

Norci vodijo bedake in nas/me v nekaj prepričujejo ne oziraje se, da so njihove izjave kontra produktivne ! Kakšna bodo izhodišča za opravljanje meritev ? Očitno je v državi preveč cepiva, z rokom uporabnosti brez možnosti vračila.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice