Foto: Bobo (Simbolična)
Državni zbor je s 65 glasovi za in 12 proti presodil, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva nedeljsko zaprtje trgovin in ga je v DZ na podlagi poziva sindikata vložila Levica, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Poslanci so v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin večinoma izrazili podporo predlogu. Izjema sta bili SMC in SNS, kjer so nasprotovanje med drugim utemeljili s spoštovanjem ustavno zagotovljene svobodne gospodarske pobude, piše STA.

Če se bo izkazalo, da se noveli obeta zadostna podpora, bi bilo po besedah Janje Sluga (SMC) v nadaljevanju obravnave smiselno razmisliti vsaj o razširitvi izjem, ki jim bo še naprej dovoljeno odprtje. Neenotnega mnenja so po besedah Roberta Polnarja tudi v DeSUS, kjer so podporo predlogu napovedali trije poslanci, dva pa sta mu jo odrekla.

Predlogu je nenaklonjena tudi vlada. Meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Opozorila je tudi, da takšnih sprememb ne bi smeli uvajati brez predhodnega socialnega dialoga. Premier Janez Janša je sicer napovedal, da bodo trgovine z izjemo nujno potrebnih izjem ob nedeljah zaprte. Takšno stališče je ponovil tudi v današnjem pogovoru za Radio Ognjišče. Poudaril je, da sicer ne gre za zavezo iz koalicijske pogodbe.

"Tu imamo koalicijske stranke različna stališča. Naše je, da se trgovine zaprejo in mislim, da bomo takšno rešitev v DZ tudi sprejeli. Države v Evropi, ki imajo trgovine ob nedeljah zaprte, delujejo povsem normalno in so v glavnem bogatejše od Slovenije," je dejal.

Nevarnost izgube delovnih mest

Da mora predlog v nadaljevanju obvezno v obravnavo na Ekonomsko-socialni svet (ESS), je za STA danes poudarila tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah. Spomnila je, da so argumente, zakaj zakona ne podpirajo, politiki jasno predstavili.

Opozorili so na posledično zmanjšanje prihodkov v panogi za okoli 10 odstotkov, na izgubo med 12.000 in 13.000 delovnih mest in tudi na nevarnost odliva dela kupne moči v sosednje države, kjer so trgovine ob nedeljah odprte.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jajo45 (nepreverjen)

Koncno vas je srecala pamet.

Pa ostali pametni kak do odpuscanja pa neven ka prosim, ce nevejte raje ne razlagajte.

Trgovine se na tedenski bazi trudijo ker imajo premalo zaposlenih da so nedelje sploh odprte, saj vsak lahko dela le 15 nedelj, osebe z otrokom do 3let pa nobene. Zato komaj komaj najdejo zaposlene. Ne govoriti da bodo nevem kaksna odpuscanja.

Koncno bo clovek imel en dan miru v tednu. Nasa zemlja pa se najbolj.

stric feri (nepreverjen)

Še v soboto ne rabim trgovine, le zakaj bi jih v nedeljo. Večkrat, ko greš v trgovino, več denarja se razmeče.

Ferčika (nepreverjen)

Fala stric Feri, zdaj znan zakoj sakši mejsec razfrčkan 2000 ojrof. Ti si prosvetljenje, prekmurski Jezoš Kristoš.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

Aja , (nepreverjen)

Ka si nori Feri , kak si tij pameten , večkrat ideš v trgovino , več zapraviš , pa jebo te , ta je pa rejsan za Nobelovo nagrado ,,pa kje si bil do sedaj , pa tij si boljši kot elementarna nesreča .

plkoke (nepreverjen)

Vsi ljubitelji Jelinčiča ki prodaja svoje glasove, toliko o morali in zavzevanju za trgovke iz SNS.

Bonge (nepreverjen)

Jelinčič je dobio pare, un vse dela za pare. Doma se pa odtla meče pred Titojovin spomenikon. Nebi ga volo če be edijne kandidat bil. Ale na konce ga je baba dobro zjebala. Izi kom Izi go.

In reply to by plkoke (nepreverjen)

;;;; (nepreverjen)

Borili se bomo ,da bodo trgovine odprte saj se nam pozna pri plači . Ne bom čepela doma

Pesem (nepreverjen)

Tij na socialni si se zdaj oglaso ka bos j zaposlene

In reply to by ;;;; (nepreverjen)

Lola90 (nepreverjen)

Ge se ti pa te nedelja tak pozna? Ziher ne delas v trgovini, ka takse gluposti pises. Lani se je poznalo, zdaj pa nic vec. Par eurckov. Za te drobiz rajsi doma sidin in tv gledan, kak pa bedake v trgovini.

In reply to by ;;;; (nepreverjen)

Fritz (nepreverjen)

Zaj do pa lobiji podkupili poslance pa de dale pa isto, samo te mo pa stopili rejsan na ulice

Cort (nepreverjen)

Koncno, nedelja je dan za druzino in sprostitev, za trgovce in nas, ljudje naj idejo malo v naravo, nej pa ka se po boutaj sprehajajo, koncno ka je v soboti bar v nedelo malo mir, vej se pa celi teden vozickajo po varasi tak ka kumaj prek ceste prides.mene zanimle od kec ti vsi pridejo ( sobocanci so nej, kak smo vidli v casi korone ka je sobota bila skoro brez avtoja na cesti) pa ge delajo, dvomin ka so vsi popodnevi al pa v nocni izmeni

referendum? (nepreverjen)

Ljudstavo je na referendumi odločilo ka do v nedelo trgovine zaprte. Ka sploj majo zdaj tej loji v parlamenti o ton odločati. SMC je itak samo ena navadna združba gospodarskih kriminalcov s Počivalškon na čeli, o Jelinčiči pa itak škoda besed. Što toga majmuna voli je bole zabiti kak janšisti.

Poop (nepreverjen)

Te pa naj še gostilne pa Petrole tudi zaprejo

Kazajnete (nepreverjen)

Ka zaj nete SDS doj srali kak je obrno hrbet in se obrača po vetri v par dnevaj glede baut? Kelko viden, so bili ZA.

. (nepreverjen)

Krščanski so dobili, da je nekaj tudi po njihovo zdaj do pa samo kimati mogli. V soboto pa de trebalo nadstrpno krožišče do spara da se ne zabaše.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice