Foto: Jure Banfi (simbolična)
Poslanska skupina Levica predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Slovenski premier je že pred tem dejal, da takšno ureditev podpira, a je Vlada v ponedeljek ocenila, da v trenutnih razmerah ni primeren za obravnavo.

Predlog novele zakona o trgovini Levice bo jutri predstavljen v državnem zboru na prvi obravnavi, se je pa do njega včeraj opredelila Vlada RS na dopisni seji. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vlada meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ki predstavlja 34 odstotkov vseh prihodkov slovenskega gospodarstva, predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Poleg tega vlada meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj, zato predloga ne podpira. 

Koordinator Levice Luka Mesec je medtem odločitev vlade označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudi premier Janša. Mesec računa na načelnost poslancev in napoveduje vztrajanje pri predlogu. Na to se je pa tudi že odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

"Takšnega zakona ni primerno sprejemati brez predhodne obravnave na Ekonomsko socialnem svetu," je še opozoril slovenski premier. Tudi v poslanski skupini SDS so za STA povedali, da predlog podpirajo.

Široka podpora predlogu

V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, da naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Cilj je vsem delavkam in delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo.

Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom zasleduje tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

Predlogu je sicer že konec aprila izrazil podporo premier Janez Janša na Twitterju, takšno ureditev pa je podprl tudi minister za delo Janez Cigler Kralj in njegova stranka NSi, kjer so zapisali, da so zaprtje trgovin ob nedeljah predlagali že leta 2003 na posvetovalnem referendumu, ki je dobil podporo ljudi, ter da si želijo, da bi se dogovor o tem dosegel v okviru socialnega dialoga med sindikati in delodajalci, piše STA.  

Predlog so takrat podprli tudi v največji opozicijski stranki LMŠ. V koalicijski SMC pa so dejali, da predloga v primeru, da prinaša več brezposelnih, ne morejo podpreti. Za zaprtje trgovin ob nedeljah so se med drugim izrekli nekateri sindikati in druge organizacije, med njimi v skupni izjavi krščanske cerkve v Sloveniji.

Lahko njegova uresničitev pomeni izgubo delovnih mest?

So pa odločno nasprotovanje predlogu izrazili v Trgovinski zbornici Slovenije, saj bi po njihovem morali v trenutnih razmerah spodbujati potrošnjo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, so opozorili in dodali, da je v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

Od trgovinske dejavnosti je odvisno veliko število delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 odstotkov vseh prihodkov. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko zaprtje trgovin ob nedeljah pomeni tudi do 10-odstoten upad prometa, so izračunali in vse deležnike pozvali, naj razprave o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa zamaknejo v čas, ko bodo razmere to dopuščale, še piše STA.
 

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
awswa (nepreverjen)

pa saj to smo izglasovali na referndumu ze pred 15 leti in potem je Jankovic kot direktor Mercatora svojim levim rekel, da na j.... tega referenduma in je vse ostalo odprto. Kaj sedaj toplo vodo odkrivajo.

levi? (nepreverjen)

Jankovič bi naj biu lejvi? Nejvečji kapitalist je levi? Pa tou lejko samo crkneš od smeja. Vejčoga desničara kak je Jankovič v Sloveniji nega. Laže, kradne, zavaja, manipulejra, izogiba se sodiščon, obnaša se arogantno, žali nasprotnike, je kapitalist, je politik, cela familija je vpletena v mafijske posle, podpira in financira ga srbska mafija..... prava slika in prilika slovenskoga pravovernoga desničara. Edini pravi konkurent njemi je Janša, keroga so iz trgovske zbornice verjetno že masno podmazali ka je spremenil mnenje.

In reply to by awswa (nepreverjen)

levi..... (nepreverjen)

in kdo ovcam laze za 1 maj na Rozniku? kako delo osvobaja proletarca. In ce ni levi, zakaj ni sel nikoli v desno vlado. Kateri kalibri so ga prisli prosit na magistrat naj kandidira in jih resi da se zakrijejo vse kraje? Ne vem zakaj bi Kucan and company to delali ce bi bil desni. Mogoce ni ne eno ne drugo, ampak mafija in je levo tudi mafija, samo bolj prikrito, ker imajo novinarje pri sebi in so tiho? kdo bi vedel.

In reply to by levi? (nepreverjen)

smokie (nepreverjen)

Kak bougi moreš biti v glavi ka vrvleš ka je Jankovič resno levičar. :) Človik je samo najšo tržno nišo na levici, isto kak Janša na desnici. V bistvi pa je samo en navaden pokvarjeni egoist. V Sloveniji sploj nega prave levice, niti desnice. Vse je samo en kup populizma na keroga kaple glupi narod. Zakoj pri nas več kak pou lidij nikoli nejde na volitve? Zato ka znamo ka so vse stranke pri nas en navaden nateg, kere so zaradi lastnoga interesa med sebov sposvadile narod ka ležej vladajo, kradnejo ali pa si med sebov talajo. Ges nebi meo problema voliti niti levo niti desno stranko, če bi to bile poštene stranke za dobrobit cele države s poštenimi in vljudnimi lidmi. To ka pa mamo zdaj pa je samo en kup navadne nesposobne arogantne gnojšnice in bruhance... in to leti na vse trenutne stranke v parlamenti.

In reply to by levi..... (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Leve in desne stranke se pri nas ločijo edino po razlagi zadnje vojne, pa tudi glede dogodkov po njej. Vse ostalo je dokaj podobno, tako po političnih programih, kakor po raznih "pizdarijah"... Po prvi razlagi je Janković čisti levičar, Janša pa seveda desničar. Čisto preprosto...

In reply to by smokie (nepreverjen)

smokie (nepreverjen)

Če bi vse stvari bile tak enostavne bi bilo življenje super. Po tvoji razlagi je te tak ... zato ka priznavan (tak kak celi ostali svet) ka so se partizani borili proti okupatori - naciston in fašiston, in v toj borbi zmagali skupaj z ostalin normalnin sveton san levičar... ne glede na to ka san v resnici kapitalist, izkoriščevalec delovne sile, bogataš ... ka je v nasprotji z filozofijo levičarstva. Tak si ti to razlagaš? Nej čudo ka vas tak nalejci vozijo že 30 lejt vsi po vrsti, če pa mate takšno naivno predstavo o celi tej stvari. Pojma nemaš Truplo što pa ka so pravi levičari in očitno tudi nej što pa ka so pravi desničari. Prava desna in leva politika se najbole ločita na ekononomskon področji, sociala in skrb do sočloveka je obema skoraj na iston nivoji, tudi pri domoljubju je edina razlika ta ka se levičari zavzemajo za celotno populacijo neke države, desničari pa samo za avtohtone prebivalce. V ostalih stvareh pa tudi nega velke razlike. Ali gda leta 2020 nešče loči levičara od desničara po ton kak on gleda na nekše dogodke izpred 75 lejt je pa zelo žalostno in ignorantsko. Še enkrat, v Sloveniji prave leve stranke nigdar nejsmo meli, pa tudi desnico so že v 90 lejtaj uničili populisti in lopovi.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Stvari so enostavne, pa ti to razlagal tako ali drugače. To glede partizanov si brcnil mimo sto na uro. Res so streljali tudi na okupatorja, še več pa trpinčili in maltretirali prebivalstvo. Med in po vojni, da ti bo jasno. Če si pravi kapitalist... tega, kar si napisal ne počneš! Solidno plačaš delavca, prispevaš davke, del dobička se velikokrat da tudi za kakšne donacije, sponzorstva... in še vedno ti precej ostane, da imaš zase, pa tudi, da širiš dejavnost. Na zdravih temeljih, da se razumeva. Pa bil levi (glede na partizane), ali desni glede politične usmeritve! V večini primerov, ko so dokazana razna izkoriščanja, preobračanja zakonov v škodo delavcev ipd... so zraven glede na doktrino o partizanih, ravno levičarji. Največji pacarji so člani stranke SD in podobnih, foruma 21... Tam pri bančni luknji se je edino z ogromnim zneskom "zapečatila" mariborska nadškofija. Nobenemu od duhovnikov niso ne dokazali, mislim, da tudi ni bil obtožen, da bi se osebno izkoriščal. Se pač niso vedeli iti posla, kakor se temu pravi.
Ja, desni in levi se tudi razlikujemo glede migrantov, mene osebno pa prebivalci, kateri so prišli k nam delat iz drugih republik, tudi držav sploh ne motijo. Če spoštujejo zakone in običaje, dodajo še svoje, je to za državo samo prednost. Tako, da si tudi to razlagaš čisto po svoje. Mešaš migrante, prebežnike in tiste, kateri so se k nam preselili pred desetletji.
Če smo ali imamo v Sloveniji prave leve in desne stranke je tudi za debatirati. Pa pustiva... bo vse predolgo!

In reply to by smokie (nepreverjen)

black panter

proti nacistom so se borili tudi anglež,i amerikanci,...pa so čisti kapitalisti,na žalost je vshodna evropa mogla prevzeti komunizem pod prisilo rusije.
ka se tiče delavskih pravic,bi mogo biti levičar,za vse ostalo san čisti desničar(zna se koga desni nemajo radi),ka nemo zdaj naštevo pasme pa usmeritve...

In reply to by smokie (nepreverjen)

Znebite se polžev (nepreverjen)

Levi? , povej mi kaj jemlješ , jaz bi tudi .

Znj (nepreverjen)

Luka je bil v vladi pa se ni spomnil nič zdaj pa je glaven in so drugi neresni v času krize spet on. Meli so leta časa pa so vsi prej popušli kot kaj naredli

Vej pa , (nepreverjen)

ka pa de ta levica od Mesca , to so sami mešalci megle , Tomička , Kordiš pa ostala kompanija samo nakladati znajo , v življenji so še nej slame navkriž dali , če bi jim na mizi za 20 cm premakno krožnik bi verjetno umrli od gladi ka več krožnika ne bi našli , fuj.

black panter

Of opankar je levičarsko komunajzerski kapitalist

In reply to by Vej pa , (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Hinavščina pa pohlep!!!!! Sociopatski politiki z rokouf v rouki z sociopatskimi lastnijki trgovin.... Nej čujdno, vej so pa nonstop na štap cukri, šteri njin kujri tisto malo mozga, ka ga ešče majo.....

čarni vrag (nepreverjen)

Že leta poslušamo, da bi se ob zaprtju trgovin v nedeljo promet zmanjšal za 10%. Saj pa ljudje vedno nabavijo tisto ka rabijo. Do pač nabavili med tednom. Kelko jaz trošim je nej odvisno od delovnoga časa trgovin ampak od globine mojega žepa.

pancho vila (nepreverjen)

Briga me, če do delale ali nej!

feri11 (nepreverjen)

Glavno, ka je sukič odprejti, geli....?

In reply to by pancho vila (nepreverjen)

komunistka Olga (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Trgovine morajo biti v Nedeljah odprte
kajti ko gre narod k maši
leiko še kaj nakupi v trgovini
in s tem prišpara na gorivu
Sem pa zato da se trgovine zaprejo ob 4 popoldan
da bi delala samo ena izmena trgovk
razen na bencinskih servisih

Vipko
Truplo

Tokrat moram kritizirati vlado. Kolikor vem, so tudi sami dali podporo Levici, da so trgovine v nedeljo zaprte. Potrebno jih je sicer razumeti, da so podlegli trgovcem in njihovim argumentom po eni strani, po drugi se je pa zgodilo tudi to: Levica je nekako milo rečeno pri prejšnji vladi "izsilila" povečanje minimalne plače kljub nasprotovanju delodajalcev in njihovi grožnji, da bodo odpuščanja, zapiranja podjetij. Pa nič od tega oz. vsaj ne v omembe vrednem obsegu. Tudi to z nedeljskim zaprtjem in grožnjami o odpuščanju je bolj lari-fari.
Sam bi problem rešil tako, če se to zakonsko in računalniško/organizacijsko da narediti: ob nedeljah in praznikih bi dal prodajalcem še dodatnih npr. 15% k plači, hkrati pa bi se izdelki na te dneve podražili za kakšen procent. S tem bi krili vsaj povečanje plače in nekaj dodatnih deset evrov bi tudi vsaka prodajalka z veseljem vzela. Ampak, kot pravim, če je to sploh mogoče?

Bravo, (nepreverjen)

Truplo , skratka ti bi vse prevalil na potrošnike , pa ko jebe ljudi .

Vipko
Truplo

Večina ljudi hodi v trgovino v nedeljo tudi, ker se jim v soboto ne izzide oz. si ne delajo sile. Torej, če hočejo nakupovati v nedeljo, naj plačajo nekaj več. V tem primeru bi morali zaposleni še dodatno zaslužiti, trgovci pa tudi ne bi tarnali.
Se pa zavedam, da verjetno nobena rešitev ni optimalna!

In reply to by Bravo, (nepreverjen)

julka (nepreverjen)

90% prodajalk in prodajalcev si želi, da bi bile trgovine v nedeljo zaprte. Če zmoremo, jim iskažimo solidarnost, tako, da v nedeljo ne hodimo po nakupih.

100-100 (nepreverjen)

Stvar je čista enostavna, trgovine trbej ob nedelaj zapreti. Narod de namesto po trgovinaj odo po lokalaj, turističnij krajaj, toplicaj, brigaj itd. Na te način mo zdignoli turizem. Trgovine do pa itak dobile tisto ka dobijo, pač nej v nedelo liki v pondelek, torek...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice