Za majhne kmetije je razpisanih več milijonov evrov nepovratnih javnih sredstev. Tako lahko pridete do njih.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pretekli petek objavilo tretji javni razpis za male kmetije. Razpisanih je 15,4 milijonov evrov nepovratnih sredstev. 

S tem javnim razpisom bodo podprte tudi majhne kmetije s trajnimi nasadi, ki jim ne bo potrebno izpolnjevati pogoja obtežbe z živalmi. Prag za sredstva bodo lažje dosegle tudi kmetije, ki niso v problemskih območjih. 

Oddaja vlog na javni razpis bo možna od 27. septembra letošnjega leta do 16. decembra letošnjega leta do 13.59 ure. 

Izpolnjujete te pogoje?

Upravičenci do te podpore so majhne kmetije, ki so v letu 2021 vložile zbirno vlogo, glede na zbirno vlogo iz letošnjega leta imajo v upravljanju najmanj 1,5 hektarjev in manj kot 6 hektarjev primerljivih kmetijskih površin. 

Pogoj je tudi, da redijo vsaj 1,5 glav velike živine in manj kot 15 glav velike živine ter zagotavljajo obtežbo s travojedimi živalmi v obsegu 0,5 glav velike živine. Pogoja glede obsega glav velike živine in obtežbe s travojedimi živalmi ni potrebno izpolnjevati kmetijam, katerih površine trajnih nasadov predstavljajo več kot 50 odstotkov kmetijskih zemljišč v upravljanju. 

Kmetijsko gospodarstvo mora biti razvrščeno v OMD, vlogi na javni razpis je treba priložiti enostaven poslovni načrt za obdobje treh let, v katerem je treba izbrati vsaj en cilj, ki prispeva h gospodarskemu razvoju kmetije, ali vsaj en cilj, ki prispeva k doseganju horizontalnih ciljev. 

Kandidirajo pa lahko kmetije, ki jim še ni bila dodeljena podpora iz naslova tega podukrepa v prvih dveh javnih razpisih. 

Do javnega razpisa lahko dostopate na tej obarvani povezavi. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Kak lejko nešče redi 1,5 glave živine v hlevi? Slo venci so najbole pametni.

Gost5 (nepreverjen)

Tele oz. mlado govedo se šteje manj. Poglej si koeficienti za izračun gvž. Malo se pozanimaj preden nekaj napišeš, da potem ne izpadeš kot ... Sicer pa lepo, da so se spomnili tudi na malega kmeta, ki drži pokrajino gor. Problem je samo da so se vezali na omd. Kaj pa mi ravninci brez omd-ja, pa taki ki se grejo samo še poljedelstvo. Tudi za take bi bilo potrebno pripraviti kakšen razpis ker tudi delamo in imamo enake probleme kot drugi.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Kmet zna ka v hlevu nemre meti 1.5 glave živine.
Lejko ma? To ka pišeš more imeti drugi izraz.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

Lolika (nepreverjen)

Gost5 malo se zamisli gli iz 6ha se da preživeti tej ka spadajo v tej male kmete odijo vsi v službo teh 6ha pa letno dvakrat zmulca pa subvencijo skasejra

Gost5 (nepreverjen)

Ja, eni mulčijo, eni pa to ne delamo. Vsepovsod so črne ovce.
Če delaš pametno se tudi s pridelki da nekaj zaslužiti. Stanje je sicer slabo, ni pa tako črno kot eni prikazujejo. Dejstvo je, da je potrebno malega kmeta ohraniti ker drugače se celotna pokrajina zaraste, velik ne bo kosil bregov, tudi ne bo ohranjal mejic, razen če mu damo velike subvencije za to. Mali pa z temi neposrednimi plačili (1 steber) marsikaj naredi in ne prosi še dodatek za to da sploh dvigne rit. So pa kot sem povedal tudi med malimi črne ovce, to se bo prej ali slej po naravni poti uredilo.

In reply to by Lolika (nepreverjen)

Starejše novice