Foto: Bobo
Slovenski premier je v torek poslal pismo evropskim voditeljem, v katerim poziva k spoštovanju dogovora z julijskega vrha EU. Vsebina pisma je razburila tako opozicijo kot koalicijo.

Premier Janša se je v pismu zavzel za vrnitev k dogovoru o svežnju za spopad s pandemijo covida-19 z julijskega vrha EU. Ocenjuje, da nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava spodkopava julijski dogovor. 

Kot piše STA, je Janša s pismom posredno podprl Madžarsko in Poljsko, ki sta v ponedeljek na ravni veleposlanikov članic pri EU blokirali sprejemanje svežnja. Razlog je njuno nasprotovanje pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava. V skoraj štiri strani dolgem pismu sicer EU očita tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji "priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov", nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Predsednik vlade je sicer na družbenem omrežju Twitter še dodatno pojasnil vsebino in namen pisma, ki da je poskus klica k razumu.

"Kdor ne verjame, da so razmere resne, je podoben tistim, ki so pred Brexitom vneto razlagali naokrog, da se nič dramatičnega ne dogaja," je še zapisal slovenski premier.

KUL ponovno poziva k zamenjavi vlade, a kje so glasovi?

Pismo, ki je zaokrožilo po medijih, je pričakovano razburilo opozicijske stranke, nazadnje pa so skupno izjavo podali še v koaliciji KUL, katere pobudnik je ekonomist Jože P. Damijan in združuje SD, LMŠ, Levico in SAB.

Kot spominjajo v koaliciji ustavnega loka, je to že drugič v zadnjih dveh tednih, ko "sta se morala ugled države in nacionalni interes umakniti dvorjenju tujim botrom" in pri tem navajajo tvite v podporo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, pismo evropskemu svetu pa kot podporo madžarskemu premierju Viktorju Orbanu.

V KUL tako kot primeren odziv slovenske politike in javnosti ocenjujejo popolno zavrnitev takšne politike in nezaupnico v državnem zboru. 

Pretendent za predsednika vlade Jože P. Damijan je sicer pred dnevi zatrdil, da naj bi v KUL imeli 46 glasov za zamenjavo aktualne koalicije, čeprav so njegovo ponudbo zavrnili v koalicijski SMC in NSi.

Odprto vprašanje obstaja DeSUS, na čelo katerega se bo najverjetneje po kongresu vrnil Karl Erjavec, toda tudi v primeru, da DeSUS pristopi v KUL, bo še vedno za konstruktivno nezaupnico manjkalo pet glasov.

Koalicija se od pisma distancira

No, zadnje Janševo pismo je sprožilo odklonilen odziv tudi pri koalicijskih partnerjih, začasni zastopnik DeSUSa Tomaž Gantar je tako tvitnil, da nas "postavlja med problematične države, kamor nismo sodili" to pa terja resno razpravo.

Pismo zavračajo tudi v SMC, kjer so se še posebej obregnili ob trditev o ukradenih volitvah 2014, na katerih je ravno zmagala takrat novo ustanovljena Stranka Mira Cerarja, ki se je kasneje preimenovala v Stranko Modernega Centra. 

Predsednik NSi Matej Tonin, pa je tvitnil, da gre le za mnenje predsednika vlade, saj da o vsebini pisma vlada ni odločala. Bolj konkretni pa so bili v zapisu na spletni strani stranke pomenljivo naslovljenim "Potrebujemo sodelovanje in dialog, ne pa stalno odpiranje novih front". 
 

Pismo predsednika vlade objavljamo v celoti.

"Spoštovani predsednik Evropskega sveta,

nikoli prej se Evropska unija ni soočila z izzivi takšnega obsega, kot je kriza zaradi covida-19. Naši zdravstveni sistemi so bili pod izjemnim pritiskom, naša gospodarstva pa so se spoprijela z zunanjim in nepredvidenim šokom, ki je povzročil resne motnje v gospodarski dejavnosti in ogrozil tisoče delovnih mest. V teh pogojih je bilo ključnega pomena, da se je Evropska unija lahko odzvala hitro in odločno. Julijski dogovor Evropskega sveta o večletnem finančnem okviru in EU naslednje generacije je bil v središču našega skupnega odziva – resnično zgodovinski dogovor in izraz enotnosti, kot ga še ni bilo.  

     
Prav to smo potrebovali v teh zahtevnih časih. EU je danes ladijski konvoj na razburkanem morju. Ladje, ki plujejo v njem, so se vanj združile ali se mu kasneje pridružile zato, ker je obetal varno plovbo v smeri miru, svobode in razvoja. Konvoj se je začel oblikovati zato, da se na evropski celini ne ponovijo tragedije in brodolomi 20 stoletja, ki so povzročili desetine milijonov mrtvih, strašno trpljenje in gorje celih narodov, genocide in suženjstva pod totalitarnimi režimi.

Obet dobre poti in epohalni uspeh projekta v prvih desetletjih je bil podkrepljen z očitnimi, resničnimi dobrimi nameni, temelječimi na življenjski izkušnji generacije, ki je brodolome doživela. Vrhunski dokaz prave izbire poti je prišel s padcem železne zavese in z veliko širitvijo EU in NATO leta 2004. Evropa, svobodna in nerazdeljena, je postala otipljiv cilj živeče generacije. Generacije, ki je še doživela pobijanje na mejah med vzhodom in zahodom in občutke brezizhodnosti ob prividu enopartijskih monolitov. Nato pa na koncu, sicer po milijonskih žrtvah in trpljenju, doživela padec komunizma brez vojne in brez strela.

Svoboda je postala otipljiva in zdelo se je, da je nič ne more ogroziti. Nove ladje so se pridružile konvoju, padale so notranje administrativne meje. Obetala se je zlata doba, optimizem je segal do neba. V tem razpoloženju nismo jemali dovolj resno kopičenja »zamrznjenih konfliktov« v naši vzhodni soseščini. Okupacija Krima je vse presenetila. Opozoril Grčije in Cipra o dvojni igri Ankare nismo jemali dovolj resno, prav tako ne očitnih znakov, da se islam na naših mejah in celo znotraj EU namesto k modernizaciji marsikje giblje v smeri radikalizacije, katere končni rezultat so teroristični napadi na nedolžne Evropejce oziroma neposredno na naš način življenja.

Morje v nasprotju z optimističnimi pričakovanji ni postajalo mirnejše, plovba je postajala namesto lažja v resnici vse težja. Udarila je finančna kriza. Sledila ji je migrantska. Nato Brexit. Sredi prepirov o tem, ali bomo družno mašili razpoke v ladjah ali pa le delili vdrlo vodo, je druga največja ladja zapustila konvoj. Znašli smo se v izgubljeni situaciji.  Še preden smo z njo zaključili zapuščinsko razpravo, smo se znašli sredi pandemije koronavirusa. Smo sredi drugega vala, ki je v EU močnejši in smrtnejši kot prvi.

Na dramatičnem zasedanju Evropskega sveta julija smo po velikih naporih dosegli soglasje o robustnem finančnem okviru za odpravo posledic epidemije. Nedavni uskladitveni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom pa to soglasje ruši. Ponovno se na dnevni red vrača vprašanje pogojevanja črpanja EU sredstev s t.i. »vladavino prava«. Vsepovsod. Diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, temveč na politično motiviranih merilih, ni mogoče imenovati »vladavina prava«.

Tisti, ki smo del svojega življenja preživeli v totalitarnem režimu, vemo, da se odmik od realnosti začne takrat, ko se procesom ali institucijam nadene ime, ki odraža ravno nasprotno od bistva. »Ljudske demokracije« so bile režimi enopartijske diktature. Demokratična republika Nemčija je bila primorana zgraditi zid, da ljudje ne bi še bolj množično bežali iz takšne demokracije. »Socialistično samoupravljanje« v bivši Jugoslaviji je bilo krinka za trdo roko komunistične stranke v gospodarstvu.

Danes številni mediji in nekatere politične skupine v Evropskem parlamentu odprto grozijo, kako bodo s pomočjo instrumenta »vladavine prava« preko večinskega glasovanja disciplinirali posamezne države članice EU.

»Vladavina prava« po definiciji pomeni, da v primeru spora odloča neodvisno sodišče. In ne politična večina v katerikoli drugi instituciji.  Če politični organ svoje odločitve poimenuje za »vladavino prava«, je s tem narejen prvi korak stran od realnosti. Sicer pa je EU utemeljena na vladavini prava. Na ločenosti izvršne, zakonodajne in sodne oblasti. Država članica, kjer politični sistem ne temelji na demokraciji in vladavini prava, sploh ne izpolnjuje pogojev za članstvo in za plutje v konvoju. Pogodba o Evropski uniji ne dovoljuje nobenega diskriminatornega ukrepanja proti kateri koli državi članici na politično zahtevo katere koli države članice ali institucije EU.

V Sloveniji imamo veliko razlogov, da smo previdni, ko se v Bruslju uporablja pojem »vladavina prava«. Leta 2014 smo bili priča ukradenim volitvam, do katerih je prišlo s pomočjo drastične zlorabe državnih institucij tik ob začetku volilne kampanje. Ustavno sodišče je soglasno ugotovilo zlorabo, vendar šele potem, ko so bile volitve mimo in ko posledic te zlorabe ni bilo več mogoče odpraviti. Nobena od institucij EU v času kraje volitev ni reagirala niti z opozorilom. Celo več. Ključni akterji zlorabe so bili povabljeni na visoke položaje v institucije EU. Evropski parlament o ukradenih volitvah v državi članici EU ni hotel niti razpravljati, ker na kolegiju ni bilo večine za uvrstitev teme na dnevni red. Hkrati je bilo v EP veliko razprav o stanju demokracije na Madžarskem ali na Poljskem, sprožen je bil celo postopek po 7. členu pogodbe, čeprav ne v eni in ne v drugi državi v času članstva v EU niso imeli nobenih znanih primerov zlorabe sodstva za politične obračune, niti enega političnega zapornika, da o kraji volitev, do kakršne je prišlo v Sloveniji, ne govorimo.

Ta žalostna izkušnja nas uči, da se vsem na očeh uporabljajo dvojna merila. Še več. Trenutno se vztraja na tem, da zgodovinskega dogovora iz julijskega zasedanja ES ne spoštujemo, ker naj bi politična večina v ES odločila drugače. Sklicujoč se na »vladavino prava«.

Slovenija podpira spoštovanje vladavine prava. V vseh primerih, tudi pri instrumentih MFF in RRF. Brezpogojno, brez dvojnih meril. Ob pogoju, da se pri oblikovanju konkretnih instrumentov spoštuje Pogodbo o Evropski uniji in da o pravu oziroma kršitvah tega odloča neodvisno sodišče.  In ne kakršnakoli politična večina. Ker to potem ni vladavina prava, ampak vladavina večine.

Dobra prihodnost Evrope, svobodne in nerazdeljene, nam polzi iz rok.

Morje na poti je že brez problemov, ki si jih povzročamo sami, dovolj razburkano. V pandemiji praktično nepoškodovana Kitajska bo močneje kot kadarkoli doslej vplivala na našo pot. ZDA so po zadnjih volitvah notranje zelo razklane, kar nikoli ni dobro vplivalo na transatlantske odnose. Rusija je med zamrznjene konflikte očitno uspešno dodala še celo Belorusijo. Skupaj s Turčijo in brez EU po svoji podobi ureja stvari od Baltika do Libije. Ne mine mesec, da ne bi pretreseni pisali sožalja svojcem žrtev terorističnih napadov enkrat v eni, drugič v drugi članici EU na zahodu ali severu.

Zato bolj kot kadarkoli potrebujemo enotnost glede plovbe. Potrebujemo spoštovanje drug drugega. Potrebujemo skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah EU. Potrebujemo institucije EU, ki ne bodo vključene v notranjepolitične spopade v državah članicah. Potrebujemo ravnanja, ki temeljijo na modrosti, kakršna je krasila ustanovne očete EU. Potrebujemo spoznanje, da temelj EU ni denar, ampak vrednote. Potrebujemo spoznanje, da se vrednot v končni luči ne da izsiliti z denarjem. Kar verjetno nekdo, ki je bil rojen v blagostanje, težje razume, vendar ga to ne odvezuje odgovornosti do dobre prihodnosti EU.

Pred našim konvojem so čeri in ledene gore. So številni izzivi, ki jih lahko premagamo, vendar samo, če bomo spoštovali pogodbo, ki je soglasno določila smer naše plovbe. V nasprotnem primeru lahko zgolj čakamo, kdaj bo naslednja ladja zapustila konvoj.

Pred EU je polno izjemno pomembnih korakov. Poenotiti moramo odnos do osrednjih groženj, ki nam pretijo, in se učiti iz zgodovine. Zahodno rimsko cesarstvo je propadlo, ko so tuji najemniki začeli postavljati cesarje. Vzhodno pa, ko je bojeviti islam zavzel Bizanc. Pomagati moramo islamu, da se modernizira. Izpostavljati v pozitivnem smislu tiste muslimanske države, ki so to že storile. Zavarovati moramo zunanje meje. Tudi naša okolica bolj kot kadarkoli potrebuje delujočo EU. Močno in enotno. Veliko je na kocki. Države vzhodnega partnerstva. Države Zahodnega Balkana. Države Mediteranske unije. Glede na goro težav, s katerimi se spoprijemamo, je zanemarjanje našega zgodovinskega dogovora, doseženega na julijskem zasedanju EUCO, podobno prepiranju o jedilniku na ladji, ki pluje proti ledeni gori.

Dilema, ki je pred nami, je zelo preprosta. Spoštovanje julijskega dogovora je odgovorno ravnanje do dobre prihodnosti EU. Nespoštovanje pa ravno obratno.

Naslednji dnevi bodo kritični za dokončno oblikovanje poštenega in uravnoteženega sporazuma, ki temelji na našem julijskem dogovoru. Šele s hitrim zaključkom tega, kar smo začeli izvajati julija, bomo lahko izpolnili ta velika pričakovanja in si utrli pot do močnejše Evrope v obdobju po pandemiji.  V tem procesu bi morali ohraniti svojo dolgoročno strateško usmerjenost in graditi na bistvenih političnih in gospodarskih elementih dogovora. Kot smo že toliko krat dokazali, sem popolnoma prepričan, da lahko najdemo sprejemljive rešitve, ki varujejo integriteto finančnega in pravnega okvira EU, ki temelji na pogodbi.  Čeprav smo pod pritiskom časa, sem prepričan, da bomo naredili tisto dodatno miljo, da bi prišli vsi na krov, in se s tem izognili nadaljnjim zamudam ter na koncu prišli do trdnega dogovora, ki nas bo ohranil enotne glede na negotovosti v prihodnjih tednih in mesecih.

Prosim, sprejmite, spoštovani predsednik, izraze mojega najglobljega spoštovanja.                

S spoštovanjem.
Janez Janša"

S spleta

Komentarji (75)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
www (nepreverjen)

Maršal Tvito je dokončno zgjbo zadnji stik z realnostjov. Človik žive v nešken šizofrenon paralelnon svejti, keri se je stavo leta 1989 in ge ne falij namišlejnij nasprotnikov pa teorij zarot.
Stvar bi bilja še smejšna, či nas s seuf nebi vlejkeu v greznico tej svojij blodenj.

1919 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lp www

Lepo prosim, piši v slovenščini. Ta tvoja madžarščina je razumljiva samo v dolnjem delu Prekmurja.

lep "den"

In reply to by www (nepreverjen)

HU-LJ (nepreverjen)

Mađarščina? Trenutno so največji mađatri v Ljubljanai, oziroma v naši vladi.

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Spoštovani HU-LJ

Počasi, počasi.
1. Preberi si pismo. Stavek po stavek. Ne dovoli si, da drugi čitajo za tebe.
2. Moj komentar o madžarih, se nanaša na komentatorja "www". (bleščeča slovnica????). Sicer, tudi tvoja slovnica bolj tako...tako.....Kaj je to MAĐATRI pa LJUBLJANAI?

Lep popoldan

In reply to by HU-LJ (nepreverjen)

Kageste orginal (nepreverjen)

sem slišal da je gnes gagnilo 38 smrdljivih komunajzerjev
ki niso mogli prenesti zgodovinskih besed
ki jih je Janez Janša napisal evropskim voditeljem
Solze so mi pritekle na oči ko sem gledal črne limuzine
v katerih so jih odvažali na Žale kjer jim v slovo zapel Zlatko z lopatko

In reply to by 1919 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

ta Janša je pravi morilec nas komunistov
Če obstaja pekel se naj cvre na ve vekov
kajti kdo zakrivi na dan smrt 38 predanih ortodoksnih komunistov
mu je edino plačilo za njegove grehe pekel
RAZEN ČE SE POKESA

In reply to by Kageste orginal (nepreverjen)

Klaus schwabb (nepreverjen)

1919 na take poscane nacionaliste se mi svetovni ljudje poseremo... Ti sam tam ostani na svojon kavči pa si iztipkaj svoje frustracije na ljudi kateri niso tako popolni kot se sam prikazuješ, seronja!

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Klaus schwabb

Uau. Ko zmanjka argumentov pa žalimo.
Schwabb-Švab.......Švabija, Klaus ali Klavs. Ta Švab Klavs je zaradi tistega propadlega malarja. Da boš bolj svetovljanski predlagam Klavs von Švab.

Lp; pa javi se kaj

P.s. v vojski (pa ne slovenski) sem bil nišanđija-tankovski (fotra si vprašaj kaj je to)

In reply to by Klaus schwabb (nepreverjen)

gost3 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

J.anša je že dosta dobroga napravo za S
lovenijo ti pa či se ne razmiš v politiko ka je štel s ten povedati ti nega pomoči mogoče si pa blesavi levičar pa ti je glavno ka si proti.

In reply to by www (nepreverjen)

www (nepreverjen)

Tij in tebi podobni nete spreglednoli pa lejko de kakoli. Janša de edino dobro stvar v življenji napravo, da de se odstrano.

Na srečo smo več nej deleč krej od toga...

In reply to by gost3 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Spoštovani "www"

Sporočam Ti, da sem spregledal. Na naslednjih volitvah volim 100% za puškometalca-DEZERTERA, zabavljača na gasilskih veselicah Lista Marjana "Škrabca".

P.s.
Si uspel prebrati pismo brez slovarja slovenskega jezika?

Viszont látasra

In reply to by www (nepreverjen)

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Kaj pa ti blodiš www o nekom šizofrenom paralelnom sveti, če si prebral pismo se vidi ka je Janša še eden redkih evropskih politikov ka ima hrbtenico in se ni prodal oz. ga niso nastavili na oblast svetovni globalisti povezani z domačimi čefurji oz. slovenskimi čefurji , ki jim je vse tuje več vredno kot slovenke vrednote, tradicija,kultura.
TI VERJETNO SPADAŠ V SKUPINO TEH 20-30% SLOVENSKIH ČEFURJEV, KI SE JIM NA VSAKEM KORAKU PRIKAZUJE JANEZ JANŠA. Takim pacientom je vse kriv Janez Janša, tudi za osebne poraze in neuspehe.
Pismo pa če si prebral, nakazuje na to da ga je lahko napisal samo pogumen in dostojanstven človek in ne nek TETRAPAK-POLITIK, ki bi ga nastavili strici iz ozadja za enkratno uporabo in ga potem zavrgli.

In reply to by www (nepreverjen)

rtv.balakn (nepreverjen)

www. fajonisti ste ze ugotovili katerega spola ste izmed vseh 80 ali koliko jih ze imate?

In reply to by www (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

SMC, Desus in NSI cvilijo kot politi cucki za hrbtom svečanstva... ko pa se firer obrne pa gas vsak v svoj kot... sramota za te prodane duše!

gost232 (nepreverjen)

haha, v boju za svinjsko korito, pa bi skrajni kaviar levicarji takoj sodelovali z njimi. Prodane evrske duse.

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

Karčči (nepreverjen)

Počakajmo dokler se ne oglasi mrtvak. Branitelja lika in dela tega osebka in njegove zveličavne partije.

Vipko
Truplo

Ne vem, od kje si se ti vzel, zadnje čase non-stop nekaj drezaš vame. Nisi edini oz. mogoče edini z dvajsetimi imeni... pa sem že vajen.
Pismo Janše je čisto v redu. Nikjer se ni zlagal, tiste volitve so bile ukradene, pa menite, kaj hočete. Vodjo takratne opozicije so glede na pravni rezultat po krivem obdolžili in ga dali v zapor. Zdaj bo morala država plačati mastno oškodnino, torej vsi davkoplačevalci in ne samo tožilec, sodnik, kakšen preiskovalec? Tudi t. i. "strici iz ozadja" bi lahko malce segli v žep. In glede na vse, kar se je takrat dogajalo... SDS in Janšo se je po krivem očrnilo in to je sigurno vplivalo na rezultat.
Danes je praktično pol oddaje Svet imelo problem s tem problemom. Čudno, Židana ne kličejo na "odgovornost" glede izgube tožbe glede terana. Še dobro, da tam Janša ni bil zraven.
Janša je v pismu pokazal nekam... tudi na koalicijskega partnerja in to lahko ima posledice. Bomo videli. In pokazal je tudi na odgovorne v Uniji... s tem, da imajo dvojna merila. In imajo jih.
In ne se toliko ubadati s tem, da Slovenija ne more mirno spati, pa da se s tem ne strinja ipd. Glede na volilne rezultate, mnenja se pa tudi ne spreminjajo čez noč, se nas približno polovica tudi strinja z njim. Seveda se to pozablja, ko stopiš mački na rep je hudič, ko pa ta mačka stalno serje, pa je v redu.
Dragi Karči, toliko, da boš lahko mirno spal!

In reply to by Karčči (nepreverjen)

cia (nepreverjen)

Daj, tij, ki se pretvarjaš za nekšega razumnika, SHUT UP!

In reply to by Truplo

fonzekk (nepreverjen)

Karči je očitno branitelj lika in dela tov.Tita. Lik je v Beogradu, dela pa Kočevskem Rogu, Barbara rovu, Teharjih... Zanj je prevelik umski napor, da bi prebral pisma, ki ga je napisal Janša voditeljem EU. Janša pač ne pravi : "meni ni treba misliti, bomo videli, kaj bo in potem ukrepali" (nekako v tem smislu). Pravi pa, da enaki vatli za vse in da naj se spoštuje junijski dogovor, ki so ga podpisali predsedniki vseh držav. Napisal je pa tudi, da je ustavno sodišče reklo, da je bil leta 2014 po krivici zaprt. Glasovi so pa bili točno prešteti.

In reply to by Karčči (nepreverjen)

Ero z onega sveta (nepreverjen)

Kaj je temu osebku? Kakšno je njegovo razumevanje "vladavine prava"? O kakšni kraji volitev pred šestimi leti govori?
Šel je tako daleč, da začne najedati jetra tudi koalicijskim partnerjem. Celo naravna zaveznica NSI je že drugič v nekaj dnevih rekla, da se s tviti in pismi predsednika vlade ne strinja.
Dejansko sramoti Slovenijo. In v visoki ameriški in evropski politiki njegovi diskurzi vzbujajo začudenje - in še hujše: posmeh.
Slovenija in slovenski državljani si tega ne zaslužimo.

fonzekk (nepreverjen)

Večina, ki tu komentira, ni prebrala pisma, ki ga je napisal Janša in komentira na podlagi tega, kar da v eter RTV in POP TV. Janša se zavzema za vladavino prava po enakih merilih za vse države EU in za spoštovanje junijskega dogovora, podpisanega s strani vseh predsednikov držav. Da je bil Janša po krivici zaprt pred volitvami 2014, je reklo ustavno sodišče.

In reply to by Ero z onega sveta (nepreverjen)

ne laži! (nepreverjen)

Ustavno sodišče je povedali ka je prišlo do napake v postopki, nej pa ka je Janša biu po krivi zaprt. Ustavno sodišče je v razlagi napisalo tudi ka s ten ne posega v sodbo in ne odloča ali je obsojeni kriv ali nej, pač je vrnilo sojenje na začetek zaradi sistemske napake. Janša je pa nikoli nej dokazo ka je nej kriv za tisto za koj so njemi sodili in ga obsodili. V Avstriji njegovi pajdaši še vedno sidijo v zapori in so bili obsojeni na podlagi istih dokazov kak on v Sloveniji. Tudi tebi nebi škodilo ka bi prečito odločitev Ustavnoga sodišča nej pa ka pišeš komentare na podlagi toga ka ti servejra mađarska nova 24.

In reply to by fonzekk (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Če je US reklo, da je prišlo do napake v postopku, sodba ni veljavna in je bil po krivici zaprt. Po zakonu je tako, da ti morajo na sodišču krivdo nedvomno dokazati, ne pa da obdolženec dokazuje, da ni kriv. In če tega ne more dokazati, je kriv? Ne laži! Vsekakor se pa to čisto slučajno dogaja pred vsakimi volitvami!

In reply to by ne laži! (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Če je US reklo, da je prišlo do napake v postopku, sodba ni veljavna in je bil po krivici zaprt. Po zakonu je tako, da ti morajo na sodišču krivdo nedvomno dokazati, ne pa da obdolženec dokazuje, da ni kriv. In če tega ne more dokazati, je kriv? Ne laži! Vsekakor se pa to čisto slučajno dogaja pred vsakimi volitvami!

In reply to by ne laži! (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Naj tem presvetljencem in novinarjem ki potvarjajo dejstva nekdo pojasni, v kakšnem smislu so bile volitve ukradene. Ne dobesedno. Če ne bi bil pred volitvami Janša zaprt bi dobila njegova stranka dosti več glasov, kakor pa je. Se pravi dogodki pred volitvami so vsekakor vplivali na volilne rezultate, saj so šli glasovi namesto njegovi stranki nekam drugam, ali pa volivci zaradi razočaranja sploh niso šli volit, in tu je ta kraja v prispodobi, ki je nekateri nočejo videt.

In reply to by fonzekk (nepreverjen)

142 (nepreverjen)

Ljudi nas vedno in najbolj razburi resnica.

gostja (nepreverjen)

Ljudi nas vedno in najbolj razburi resnica.
Res je !!!!!

In reply to by 142 (nepreverjen)

MerjanŠ (nepreverjen)

Sporočam, da je Predsednik Slovenske vlade g. Janez Janša vrgel puško v koruzo.

kvazdej (nepreverjen)

haha, to bi si zelel, ker LMS boli, ker ovce od Serpetinska ne najdete te puske, koruze pa vec ni. hehehe, tvoj sanje.

In reply to by MerjanŠ (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp kvazdej

Koruze ni, je pa koruzno strnišče. Bo lažje poiskati puško. Zajci so zbežali v gozd.
"Pali vatru"

Lp

In reply to by kvazdej (nepreverjen)

ilus (nepreverjen)

Kombanjist kateri je žel koruzo jo je našel, jo vzel z seboj, levičarji še pa zmeraj iščejo.

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp ilus hvala za informacijo

Se pravi puška se našla. Zdaj treba iskati kombanjista.

Poziv Levičarjem
Išče se kombanjist, puška se našla.

lep večer

In reply to by ilus (nepreverjen)

ilus (nepreverjen)

Lp1919- Imam informacijo, da je kombanjist imel najetega delavca, kateri je žel koruzo, ta pa je z puško pobegnil v Bosno. Tako je sedaj opozicija nabavila lok, vendar ga že poskušajo napeti štiri mesece in od strelca JPD nič od nič.

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp ilus

Najlepša hvala za informacijo.

Poziv Levičarjem
Preklicuje se iskanje kombanjista, glede na nove informacije se išče Bosanec, ki se po zgoraj navedenih informacijah nahaja v Bosni.
Opozorilo vsem Levičarjem
Če Bosanec s puško v roki poje, se lako zgodi PUCAJ PUŠKO zato bodite skrajno previdni.

Lep večer

In reply to by ilus (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp MerjanŠ

Jaz DAMJAK JOŽE javljam. Našel puško.
PUCAJ PUŠKO
Bang☆☆☆☆bang☆☆

In reply to by MerjanŠ (nepreverjen)

cjkknn (nepreverjen)

Tak je to da nas vode lopov kriminalec pa bivše zapornik vse nas je not zapro kak kure v kokošnjak. Poglej si ga ti heroja saj pa je čista primitivna opica ki se tolče po prsih in to imate zdaj dokaz. V kratkem bo konec te PLANdemije.

ilus (nepreverjen)

cjkknn- Cankar je napijsal--za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni --. Pa ka je zdaj tu nej jasno, če PV opozori Evropo, da se julijski sprejeti zakoni morajo spoštovati. Je pa res, da so naši levičari samo klumali z glavo v Beogradu in v Bruslju, ka ne govorijmo o Serpentinšku, kateri se je baje samo skrijval na hodnikih v Bruslju.

In reply to by cjkknn (nepreverjen)

Trdonja 1 (nepreverjen)

Matej Tonin je spet hlače spusto.... In pravi nima nič s tem. General Twitto pa še zmeraj išče komuniste in kuha žabe!
Manjka še samo predsednik Pahor da napiše na Instagram. Kakšen fantastičen dan!!

serpetinskoj (nepreverjen)

fajonisti na delu.
Krvavi obračun u Sarajevu: Migranti ubili 36-godišnjaka iz Hadžića, ozlijeđene još dvije osobe. pise dnevnik.ba

In reply to by Trdonja 1 (nepreverjen)

dasdaa (nepreverjen)

Čakam ka Truplo napiše opravičilo glede toga

truplić (nepreverjen)

Verjetno je še nej doubo depešo is sedeža centralnoga komiteja SDS ka more napisati.

In reply to by dasdaa (nepreverjen)

dadasede (nepreverjen)

Cakam tebe, da opravicis partijskega drugorazrednika Pribaca obtozbe spolnega nadlegovanja studentk.

In reply to by dasdaa (nepreverjen)

gost56435 (nepreverjen)

preberite original pa ga prevedite. na 24ur ga niso objavili v celoti ker je večina laž

Hmmmmm (nepreverjen)

Dobro, to je itak jasno. 80% Slovenije zna, ka je to pismo ena velika laž. Maš prav

In reply to by gost56435 (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

Rdečkarji pomirite se, najprej preberite pismo in te napijšte ka je v tem pijsmu narobe ka ne držij. Evropa nejde v pravo smer, muslimani so okopirali evropo, pri tem jim pomagajo levičarji. Pa ste vidli ka se dogaja v Franciji, Avstriji ali pa ite sa mo v Graz ali Ljubljano. Avtohtonega prebivalstva skuraj nega, ali so v stanovanjih. Takšno Evropo ščejte, te te jo meli,ali te de prekesno in vij ted se njin prilagajali ne on van. Zato pamet v roke, nej poslušati bolane levičarje, JANŠA MA PRAV da Evropo opozarja pred razpadom, ker to je levičaron tudi cilj.

LAŽETE , ZAVAJATE (nepreverjen)

NAPISALI STE: Pismo predsednika vlade objavljamo v celoti, ZAKAJ LAŽETE ? Če že objavljate, objavite original in ta je v ANGLEŠČINI in ne zelo slab prevod v slovenščini DA NE OBVLADATE V SLOVENIJI ANGLEŠČINO STE ŽE DOKAZALI. Sam sem 16 let preživel v ZDA kot prevajalec in verjetno me ne boste učili slovenčki angleščine in prevodov v slovenščino. Preko portala EU sem prišel, do originala pisma v angleščini in to kar vi objavljate JE SRAMOTA PREVODA. Predlagam vam najprej si prečitajte celotno pismo 99 % vas tega ni naredilo samo LAPATE IN PONAVLJATE ZA KOMUNISTIČNIMI MEDIJI e moji slovenčki kdaj boste prišli k pameti. SICER PA VSE KAR JE NAPISANO JE ČISTA RESNICA IN NIČ DRUGEGA.

Hmmmmm (nepreverjen)

Aja? Ker ges san tak za hec v word skopejro pismo s te strani in ga primerjo s pismom na edinon mediji v službi resnice, Nova24tv. In glej ga zlomka, čistak enaka. Torej celo JJ-Tv zdaj laže ali kak je to?
Si pa očitno super prevajalec. Slovnično znanje kar vre iz tvojoga zapisa. Predvsem uporaba vejic pa pik je vredna vsega spoštovanja. Esej na maturi bi valda skozi spravo s 51% točk...

In reply to by LAŽETE , ZAVAJATE (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Hmmmmm

Glej...in postoj
"ges", "san", "skopejrati", "edinon", "valda", "spravo", "čistak", "primerjo", "čistak", "tvojoga".

Slovnica na maturi...........pa sam se oceni

Lep popoldan!

Le čevelje sodi naj Kopitar.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Prvič, moreš meti jajca nekoga kritizejrati an podlagi SLOVNICE, ker piše v narečji. In to na prekmurskon portali, hahaha. To je tak smešno ka je že skoraj žalostno.
Drugič, ges san nej "prevajalec". Od mene se ne pričakuje izjemnoga znanja na ton področji. Če pa nešče san poudarja, kak zna resnico, ker je prevajalec in je prešto besedilo v angleščini, ampak je njegova slovnica na nivoji osnovnošolca, je čist smotrno dvomiti o verodostojnosti prevajalca

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Hmmmm

Ti ali si zabit, ali pa provokator. Preberi, si svoj zapis še enkrat.
Slovnica, pike, vejice, esej, matura (to je v tvojem zapisu......haloo)

Lpopoldan

P.s. pravi moški imamo "prašnike"

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Ooo, DF, servus, long time no see ;) ges san se nej izdajo za strokovnjaka, torej se mo pomanjkanje slovnicnoga znanja da oprostiti. In dan staviti, ka je v mojih treh sestavkih manj slovnicnih napak kak v enon sestavki "prevajalca". GP (grd pozdrav)

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Hmmmm

Ok. Vidim, da si dojel.

Lvečer

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

KO MAČKI STOPI… (nepreverjen)

KO MAČKI STOPIŠ NA REP ZAMIJAVKA, vem tovarišica in tovariši, da RESNICA BOLI, zmeraj je tako bilo in bo. PRIČAKUJEM DA MI NAPIŠETE KAJ V PISMU NI RES, Končno pa zberite 46 glasov in vladajte zdaj je pravi trenutek, na volitvah pa boste tako pogrnili in vas več ne bo.

www (nepreverjen)

Na kerij tabletaj si tij človik?

In reply to by KO MAČKI STOPI… (nepreverjen)

Sijo1972 (nepreverjen)

Je kdo kaj videl Kreka ali so ga ugrabili vesoljci?

1919 (nepreverjen)

Lp Sijo1972

Včeraj zjuraj se je zbudil s konjsko glavo v postelji. Odpeljali v Idrijo

Lp

In reply to by Sijo1972 (nepreverjen)

Sunka69 (nepreverjen)

Ka je že tau SMC?

balkan poptv (nepreverjen)

Na srbskem http://24ur.com ne dajo lepe in celotne kopije Janševega pisma, ampak vsak del komentirajo po svoje.

Avtorja Mirko Vorkapić in Daniel Fazlić

1F1 (nepreverjen)

Še furt san sebe touži? Lejko kakšen svečkar še nan ostalin malo te robe zrikta?

levicarji so p… (nepreverjen)

se ena resnica, ki boli levicarje v njihovi opranoglavosti:
KUL pravi, da tomazgantar slabo opravlja svoje delo.
KUL pravi, da PocivalsekZ slabo opravlja svoje delo in da je kriminalec.
KUL vabi oba v svojo koalicijo.

DVOLIČNOST (nepreverjen)

EU Madžarski in Poljski drži levite o “vladavini prava” medtem ko sta bila podpredsednica EK ter evropski komisar za pravosodje obtožena korupcije in pranja denarja! Poljska in Madžarska bosta ustanovili svoj inštitut za ocenjevanje vladavine prava po državah EU: “Ne bodo nas imeli za norca!”

Hmmmm (nepreverjen)

Ja, steri se prava ne drzijo, so obtozeni. Oziroma obstajajo osebki, steri ob prejemi kazni jokajo in lazejo

In reply to by DVOLIČNOST (nepreverjen)

bla bla bla (nepreverjen)

Dobro je napiso ,do zdaj smo samo klimali pa riti lizali europi.Ka se tiče volitev pa ma tudi prav ;-) vse so zrežirali pa ga zaprli samo ka naj volitve zgibi ;-)

Vejpa (nepreverjen)

WWW-soboški hujskač, smotani - ka boš ti vsakšomi tablete ponujo, vsi znamo, štou si pa ka si, pa ka si
en nikoj ništa, ka si cejli život samo lovil ženske riti. Tebi niti tablete ne pomagajo, zatou ka si do kraja aut.

www (nepreverjen)

Tebi lekar še bole tablete popüjščajo, kak tvojemi komunističnomi idoli, prištinskomi doktori čelavomi. Takši kak si tij si bogme zaslužite maršala Twitoja.

In reply to by Vejpa (nepreverjen)

gost6444 (nepreverjen)

janez je in janez vedno bo!!!.......trn v peti milana kučana

Vik.or (nepreverjen)

Orban je pred dnevi očital "evropskim šefom": "Zdaj nas želite kaznovati, ker se ne strinjamo z vašo migrantsko
politiko vključno z razdeljevanjem njihovih kvot. Leta 2015, ko ste jim na stežaj s prijaznim povabilom odprli vrata
Evrope, pa nas Madžarov niste vprašali po soglasju. Niti upoštevate izraženo pravico našega naroda do samood-
ločbe, da z Islamisti ne želi deliti svoje ozemlja, vere in kulture."

Božiček (nepreverjen)

SDS troli, ka stojite strumno ob vašemu bebastemu šefu, ki stoji strumno ob svojih ideoloških botrih iz Madžarorsaga, Poljske pa Amerike neka pozablate. Pozablate ka je EU nej samopostrežba s štere bi se jemali vo samo cukri. Kda dajo pejnaze je okej, kda trbej prerazdeliti migrante te pa so nacionalni interesi. Gizdavih Poljakov pa Madžarov nihče ne sijli nika, naj se spokajo iz Eu pa jin nišče nika nede silo. Kak Angleži. Če pa si notri pa moreš plesati kak muzika špila. Mali pezdlavi Janša velki demokrat de Evropo včil ka je "vladavina prava", jezušek pa marija. Še izda je boukše ka piše tvite. Grosupeljske bedaček.

In reply to by Vik.or (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Citat: Vik.or
-----
Niti upoštevate izraženo pravico našega naroda do samoodločbe, da z islamisti ne želi deliti svoje ozemlja, vere in kulture."
-----
Ne želim, vendar če kaj poči v Ljubljani, Mariboru... kot je zadnjič na Dunaju, oz. kaj podobnega, kar se je dogajalo v zadnjem času v Franciji, kar se dogaja, pa naši mediji ne objavijo na Švedskem in še kje..., boš preklemansko premislil, če boš še pisal take.

In reply to by Božiček (nepreverjen)

Živi mrtvec (nepreverjen)

Tudi ti si ne želi to, lejko se vaš trikotni albanček ger razpoči. Koga te pa te svečke volile za vodjo črede? Mogoče celo slovenca?

In reply to by Truplo

Beast (nepreverjen)

Tak bi se nemi posral na tou čelo.

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz ne razmin, kak si vupate kritizirati prištinskoga častnoga doktora. Še žal de vam. Čez dva tedna, de vas vaš Janša zakleno v stanovanje, češ ka hara koronavirus. Ne vem kak lejko človek ka je uvedo policijsko uro in nošenje nagobčnikov na proston, sploj omenja vladavino prava in demokracijo.

1919 (nepreverjen)

Lp čarni vrag

Priporočam ti, da se prostovoljno javiš v dom Janka ŠKRABANA v Beltincih. Informacije dobiš v enem od današnji prispevkov na tej spletni strani. Prav gotovo te z velikim veseljem sprejmejo.
"Naj besede dejanja postanejo".

Lep večer

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Kak pa načik (nepreverjen)

Največ so k takšemi velkemu razmahi pandemije s svojin klübüvajon vladi s pozivi k nespoštovanji ukrepov
za zajezitev širjenja povzročili KUL-ovci.

Kramberger (nepreverjen)

Dokeč ga što ne pouči, nede méra.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice