Slika je simbolična.
Po oceni vlade paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju, ni potreben.

Povprečnina za leto 2023 pokriva stroške dviga plač zaposlenih, je vlada zapisala v odgovoru na sklepe, ki jih sprejel odbor državnega zbora.

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je vladi februarja letos namreč predlagal, da pripravi celovit paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program.

S paketom ukrepov bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju 2023 in stroškov rasti cen hrane in energentov.

Vlada se je na današnji seji seznanila z omenjenim sklepom in sprejela odgovor, ki ga bo posredovala državni zbor. V njem ugotavlja, da paket ukrepov ni potreben, saj povprečnina za leto 2023 pokriva stroške dviga plač zaposlenih, do katerih je prišlo od 1. januarja 2023 z dvigom plač pomočnikom vzgojiteljev za tri plačne razrede.

Prav tako pa povprečnina ustrezno pokrije tudi dvig plač za en plačni razred, s 1. aprilom 2023, vseh zaposlenih na področju predšolske vzgoje, je navedlo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Povprečno plačilo staršev se naj bi znižalo

V okviru draginjskih ukrepov je vlada že sprejela ukrepe, s katerimi je določila najvišje drobnoprodajne cene zemeljskega plina in elektrike, ki veljajo tudi za izvajalce javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja. Regulacija bo veljala celo leto 2023, so spomnili.

Omilitev posledic draginje za starše se po oceni vlade odraža v odredbi o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2023, ki upošteva indeks rasti življenjskih potrebščin v obdobju januar-december 2022 v višini 10,3 odstotka.

Določeni so novi dohodkovni razredi, ki se uporabljajo od 1. februarja 2023, kar pomeni, da veljajo tudi za vloge, vložene v mesecu februarju 2023, s katerimi starši uveljavljajo znižano plačilo vrtca. Povprečno plačilo staršev se bo tako znižalo, so prepričani na ministrstvu.

Komentarji (19)

30303 (ni preverjeno)

občine so dobile višjo povprečnino od države, zato sedaj naj ne odirajo zaradi nesposobnih vodstvenih kadrov ubogih staršev otrok.

.. (ni preverjeno)

Bomo hodili po nakupe v avstrijo in po spletu iz tujine, ker je cenejše. Delali brez računov. Ne imeli otrok, avtov, družine.

poanta (ni preverjeno)

To je ameriško-evropski cilj, ne imeti razvajenih ali razmišlaljočih otrok, bodo uvozili že gotove, mlade in neizobražene moške z Afrike.

In reply to by .. (ni preverjeno)

23 (ni preverjeno)

Hoteli smo ameriško - evropski "raj". Sedaj ga imamo in ga "uživamo" v polni meri. Cedita se le "Med in mleko".. Ampak ne vsem!

In reply to by poanta (ni preverjeno)

2g (ni preverjeno)

YU se ponavlja. Ni dobro pljuvati po bivši Državi, dokler ne veš kakšna bo nova. Leta pač prinesejo svoje in tudi primerjave so že možne.

In reply to by .. (ni preverjeno)

kakić (ni preverjeno)

Samo ne jamrajte! vsaki den je nekdo na tv za izsiljevanje za višjo plačo, javni sektor seveda, minimalec se je tudi krepko zdigno, zato se lehko dvigne med drugim tudi vrtec.

. (ni preverjeno)

Vsekakor je to logična posledica.

In reply to by kakić (ni preverjeno)

23 (ni preverjeno)

Posega v plačni sistem, se doslej ni lotila še nobena Vlada. Gre za dokaj trd oreh, nerešljiv čez noč. Idealno rešitev za uravnovešenje plač z izdatki bo težko najti. Trenutno so zahteve zaposlenih po višjih plačah podivjale v nebo. Življenjski stroški so pač višji iz dneva v dan.

In reply to by kakić (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Starši se bodo morali navaditi na višje cene ? Meti deco je luksuz, cenejši so tisti iz uvoza !!

lelev (ni preverjeno)

nesli bomo totega holoba vun, in to kmalu

n8 (ni preverjeno)

Nazaj pa "prinesli" nesposobnega, samovšečnega psihopata!? Samo bedaki mislijo, da bo pa potem vse zastonj.

In reply to by lelev (ni preverjeno)

gries (ni preverjeno)

problem je bil janša....pa smo ga.....problem je golob....in ga tudi bomo, pa tudi če ga Putin ščiti, ti pa zagovarjaš nasposobne, verjetno že imaš koristi

In reply to by n8 (ni preverjeno)

n8 (ni preverjeno)

In potem nam bo zastavljene reforme reševal "sv. Peter"? Malo več uporabe uma in poznavanja problematike ne bi škodilo! Ali pa ste tudi vi ede od žrtev N24TV, ki nikoli po nepotrebnem ne zavaja svojih "ovac"? Za zagovarjanje nesposobnih, pa prejemam vsak dan velike honorarje. In povem vam, splača se!

In reply to by gries (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Problem je, ker pri vrtc8h občine delajo tako kot njimi ugaja.

Ravnateljice pa tudi niso neki dobri gospodarji, ki bi z denarjem delali racionalno.

Že do sedaj so bile izračunane ekonomske cene vrtca daleč previsoke !!!

Vrtce in osnovne šole vzet občinam in jih dati pod ministrstvo.

mrš (ni preverjeno)

Jes pa mislin, ka nan NI POTREBEN takši vodja, kakšoga mamo. NE RABIMO vlade in države KI NE SLUŽI NARODU.

2g (ni preverjeno)

In katera je do sedaj služila narodu?

In reply to by mrš (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ali pa takšne ki žalijo in ustrahujejo narod.

In reply to by mrš (ni preverjeno)

Gehäusehälften (ni preverjeno)

Pravilno!

goričanec2 (ni preverjeno)

Naoj SPji in podjetnike tüj plačüvlejo, ka zaoj plačüvlemo somo delaven narod! Ove pa delajo brez računov pa trijkrat oškodujejo državo, pa majo vse zašenke v šaole pa najvejkše štipendije!

Starejše novice