Za evropsko financiranje brezplačnega dostopa do spleta 120 milijonov evrov. Nova priložnost tudi za pomurske občine.

Objavljen je bil že četrti javni razpis za vzpostavitev brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta. Občine se bodo tako lahko znova potegovale za dodelitev bonov za vzpostavitev brezžičnih Wi-Fi točk na javnih mestih. 

Možnost za prijavo na javni razpis in s tem pridobitev bona imajo občine, ki so oziroma bodo predhodno opravile registracijo na spletni strani evropske WiFi4EU pobude. Prijavijo se lahko tudi občine, ki so bile neuspešne na preteklih razpisih.

Bon WiFi4EU predstavlja enoten znesek 15 tisoč evrov na občino, s katerim bo mogoče financirati stroške nakupa in namestitve opreme. Prejemnice bonov bodo določile 'središče javnega življenja', kjer bodo namestile javne točke dostopa do interneta. Prav tako lahko bon uporabijo za delno financiranje projekta višje vrednosti. Namenijo ga lahko nakupu nove opreme ali nadgradnji oziroma zamenjavi stare opreme z novejšo. Izbrane občine bodo nato krile stroške povezljivosti in vzdrževanje opreme najmanj tri leta.

Prijave bodo odprte 17. in 18. marca, izbor prejemnikov pa bodo opravili po sistemu kdor prvi pride, prvi melje.

Za Wi-Fi točke širom Evrope 120 milijonov evrov

Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, je Evropska unija za pobudo WiFi4EU med letoma 2018 in 2020 namenila 120 milijonov evrov. Na ta način namreč želi vsem evropskim vasem in mestom v osrednjih točkah javnega življenja zagotoviti prosto dostopno internetno povezavo.

Doslej si je bone zagotovilo že kar 20 pomurskih občin. Ob zadnjem, tretjem razpisu je to uspelo Odrancem, Cankovi in Šalovcem, ki so se tako pridružili občinam Radenci, Kobilje, Puconci, Gornja Radgona, Tišina, Črenšovci, Kuzma, Moravske Toplice, Lendava, Grad, Ljutomer, Apače, Murska Sobota, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Turnišče.

Več informacij je na voljo tukaj.

Starejše novice