Slika je simbolna
S tretjim razpisom WiFi4EU po 15.000 evrov evropskih sredstev za zagotovitev brezplačnega dostopa do interneta na javnih mestih še trem pomurskim občinam.

Evropska komisija želi s posebnim programom državljanom in obiskovalcem povsod v Evropi omogočiti brezplačen brezžični dostop do interneta na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji.

Odziv na pobudo WiFi4EU je bil izjemen že lani, veliko zanimanje pa so zabeležili tudi z drugim, 51 milijonov evrov težkim razpisom, na katerega se je aprila letos prijavilo 10.000 evropskih občin. Minuli mesec je izšel še tretji poziv, ki je pritegnil približno 11.000 občin.

Komisija je zdaj objavila seznam 1.780 evropskih občin, ki so bili uspešne v okviru zadnjega razpisa. Kot so sporočili iz informacijske točke Europe Direct Pomurje, je tokrat uspelo 32 slovenskim občinam, od tega trem pomurskim. 

Evropska sredstva so si namreč zagotovile občine Odranci, Cankova in Šalovci. Za vzpostavitev dostopnih točk bodo prejele po 15.000 evrov. Spomnimo, da sta se občini Odranci in Šalovci za bone potegovali že ob zadnjem razpisu, a sta se takrat uvrstili le na rezervni seznam upravičencev.

Sredstva so tako kot v prejšnjih razpisih bila razdeljena po vrstnem redu prejetih prijav, skupna vrednost aktualnega razpisa pa znaša 26,7 milijona evrov. 

Časa za postavitev dostopnih točk leto in pol

Shema WiFi4EU spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta za državljane in obiskovalce na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji. 

Evropska unija bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme za brezplačne dostopne točke Wi-Fi, medtem ko bo upravičenec kril stroške povezljivosti, torej internetno naročnino in vzdrževanja opreme za najmanj tri leta.

Upravičenec mora zagotoviti, da bo v roku leta in pol po podelitvi bona WiFi4EU namestitev dokončana in bodo začeli z delovanjem. Ko bo investicija zaključena, mora brezžična povezava biti na voljo brezplačno, zlahka dostopna, prav tako mora uporabljati najnovejšo in najboljšo razpoložljivo opremo, ki uporabnikom omogoča povezljivost visokih hitrosti.

»Bon WiFi4EU pomeni enoten znesek 15 tisoč evrov na občino. Občina, prejemnica bona, bo določila 'središče javnega življenja', kjer bo namestila javno točko dostopa do interneta. Bon WiFi4EU lahko uporabi tudi za delno financiranje projekta višje vrednosti. Bon se lahko uporabi za nakup nove opreme ali nadgradnjo oziroma zamenjavo stare z novejšo.« 

Do sredstev že 20 pomurskih občin

V okviru prejšnjih razpisov je bone prejelo 6.200 občin, pri čemer je bila skupna vrednost prvega razpisa 42 milijonov evrov (2.800 prejemnikov), drugega pa 51 milijonov evrov (3.400 prejemnikov).

Slovenija se skupaj z Bolgarijo, Grčijo, Hrvaško Irsko, Litvo in Portugalsko prišteva med države, v katerih si je s preteklima razpisoma sredstva zagotovilo že več kot 50 odstotkov občin. 

V Pomurju je v okviru preteklih pozivov bilo uspešnih že kar sedemnajst  občin, natančneje občine Radenci, Kobilje, Puconci, Gornja Radgona, Tišina, Črenšovci, Kuzma, Moravske Toplice, Lendava, Grad, Ljutomer, Apače, Murska Sobota, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Turnišče.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Optika (nepreverjen)

Ka pa je z optiko v Šalovcaj? Pa vse ostalo pri obljubaj? Tan se lekar samo
obecavle naredi pa se nej nic

Slovenska lipa (nepreverjen)

Bog nam pomagaj to je 5G

Starejše novice