Gostinci so prejšnji teden pozvali vlado, da odpravi ukrep izpolnjevanja pogoja PCT pri dostavi in prevzemu hrane. Ministrstvo za zdravje pa pravi, da so bojazni gostincev odveč, saj je dostava na domu zabeležena kot izjema.

Gostinci so prejšnji teden na spletni strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pozvali vlado, naj »odpravi nekatere nesmiselne ukrepe, kot je izpolnjevanje pogoja PCT pri dostavi in prevzemu hrane«.

Po mnenju gostincev to namreč ni logičen ukrep, »saj tudi v živilski trgovini potrošnik ne potrebuje PCT pogoja, ko kupi oziroma prevzame hrano. Poleg tega je naročilo hrane prek spleta ali telefona, zato je nemogoče vnaprej vedeti, ali potrošnik izpolnjuje pogoj PCT«.

Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrno-podjetniški zbornici Slovenije, je na spletni strani zapisal: »Ob že tako velikem upadu prometa, ki ga beležijo gostinci, je odprava pogoja PCT za dostavo in osebni prevzem nujna, če želimo vsaj malo ublažiti izpad prometa v gostinskih lokalih.«

»Potrošniku ni potrebno izpolnjevati pogoja PCT«

Prejeli smo odgovor ministrstva za zdravje, da pri prevzemu hrane in pijače na domu potrošniku ni treba izpolnjevati pogoja PCT, saj je takšna storitev izjema v skladu s petim odstavkom tretjega člena odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19.

Ministrstvo dodatno pojasnjuje, da za vse ostalo blago, ki ga potrošniki naročijo in plačajo preko spletne trgovine, morajo v skladu z odlokom izpolnjevati pogoj PCT, ne glede na to, kje ga prevzamejo - doma ali na prevzemni točki, ki je izven prodajalne. 

Tudi iz Wolta razlagajo, da se s to problematiko ne srečujejo, saj je njihova dostava že v osnovi brezkontaktna.

Iz Glova pa povedo, da trenutno beležijo povečano število naročil, ki je v skladu s fazo v kateri trenutno so glede na njihov poslovni načrt.

PCT pogoj naj preverjajo tudi poštarji

Sindikat poštnih delavcev na svoji spletni strani prav tako opozarja, da omenjen odlok zahteva, da bi morali poštarji pri vročanju knjiženih pošiljk – torej tudi paketov in priporočenih pisem – pri strankah preverjati, ali izpolnjujejo pogoj PCT, in jim, če ga ne izpolnjujejo, paketa ali pisma ne bi smeli izročiti. 

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dt....o (nepreverjen)

Joj, vi ste pa 3 dni v zaostanku. Narihtajte ure naprej. Novica ki to vec ni. PCT inZNJ ni potreben pri dostavi hrane. Vemo.

Brez panike (nepreverjen)

Ne poznam necepljenega, ki bi imel težavo iti na kavo s cepljenim. Poznam pa veliko cepljenih, ki imajo težavo iti na kavo z necepljenimi. V tem je razlika, v psihozi in paranoji.

Groza 2021 (nepreverjen)

Bole točno nebi mogo napisati.

In reply to by Brez panike (nepreverjen)

Mirko 20 (nepreverjen)

Čudno ka to čiduže več lidij opazi.

In reply to by Brez panike (nepreverjen)

Yutt (nepreverjen)

Kaj imamo cepljeni in necepljeni skupnega? To da nismo nikdar polno cepljeni.

Fhghgzz (nepreverjen)

NATEG IN PREVARA!

asdasd (nepreverjen)

Dilema: Ni dileme !

In reply to by Fhghgzz (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ministrstvo dodatno pojasnjuje, da za vse ostalo blago, ki ga potrošniki naročijo in plačajo preko spletne trgovine, morajo v skladu z odlokom izpolnjevati pogoj PCT, ne glede na to, kje ga prevzamejo - doma ali na prevzemni točki, ki je izven prodajalne.

Na tem ministrstvu so sami podkupljenci in idioti. Necepljeni gre lahko v živilsko trgovino, ne more pa prevzeti priporočene poštne pošiljke.

Robin hud. (nepreverjen)

Betezni odloki, betezne vlade. Isto kak so inda pravli, ka je zvezek odraz ucenca, tak je v ton primeri v politiki. Nesmisli politike, so odraz nesmiselne politike.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Kuki (nepreverjen)

Dokec postasi pct kazes si tak ze v stiki z njin zdaj pa ce ga mas al nej. Ajd ne jeb.. svoj narod ze je svet zadoste v k. Sau in tezko de skodo sploj kda popravti posledice do se vidne 50let ce ne duze zal....

Starejše novice