Ministrstvo za okolje in prostor bo ponudnika za interventni odvoz odpadne komunalne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč v delih, kjer doslej ni bilo zanimanja izvajalcev, iskala s pogajanji.

Medtem so že podpisane pogodbe za odvoz dela odpadne komunalne embalaže, in sicer s podjetjem Cerop iz Puconcev ter krškim Kostakom.

Ministrstvo za okolje je v prvem četrtletju letos uspelo pridobiti interesente za odvoz nakopičene komunalne embalaže za območje pomurske, podravske in koroške statistične regije ter za območje savinjske, zasavske, posavske ter jugovzhodne statistične regije. 

Pogodbi z izbranima izvajalcema je podpisalo sredi maja, in sicer za območje severovzhodne Slovenije s podjetjem Cerop in za jugovzhodni del države s Kostakom, kažejo pogodbe, objavljene konec maja na portalu javnih naročil, piše STA. Postopki odvoza na podlagi interventnega zakona že tečejo.

Cerop bo odpeljal dobrih dva tisoč ton odpadkov

Pogodba s Ceropom sicer razkriva, da bo podjetje s pomočjo podizvajalcev odpeljalo za 2.155 ton odpadne embalaže po ceni 131,40 evra na tono (cena vključuje DDV).

Okvirna celotna vrednost z davkom tako dosega skoraj 278.000 evrov. 

Kostak pa bo odpeljal 2.085 ton odpadne embalaže po isti ceni 131,40 evra na tono z DDV. Celotna vrednost tako znaša dobrih 274.000 evrov.

Svarila pred okoljsko in zdravstveno katastrofo

Sredstva za plačilo vseh obveznosti so zagotovljena v državnem proračunu. Država ima možnost plačano izterjati nazaj od družb za ravnanje z odpadno embalažo, ki niso opravila svojega dela, kar je vodilo h kopičenju odpadne embalaže pri zbiralcih.

Z interventnim zakonom, v DZ sprejetim decembra lani, je država odgovorila na odpadkovno krizo, ki se je razplamtela lani poleti. Potem ko so družbe za ravnanje z odpadki zaradi po njihovem izpolnjenih kvot prenehale prevzemati odpadno embalažo, so se tone te embalaže namreč kopičile na dvoriščih komunal. Slednje so svarile pred nevarnostjo okoljske in zdravstvene katastrofe.

Na podlagi interventnega zakona je bilo za odvoz označenih 13.700 ton odpadne embalaže in 696 ton odpadnih sveč.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kuna (nepreverjen)

Vse lepo in prav. Ampak govora je samo o odvozu. Lokacija odlagališča ni znana.
Naj zaslužijo 130€ po toni, ampak kaj je skritega v ozadju?
Ciljna lokacija ni določena, prav tako ni določen način razgradnje.
To je bolj zaskrbljujoče.

Kip (nepreverjen)

Končna lokacija je dolga vas saj dolgovaščani prenesejo vse,ponoči hodijo kamijoni na odlagališce kera bi ze mogla bit zdavnaj zaporta

Kuloo (nepreverjen)

Kakšno je to novinarstvo? Članek pove samo polovico zgodbe. In to manj pomemben del. Kaj bo naredil Cerop s temi dobrimi 2000 tonami odpadne embalaže? To raziščite ne pa objavljanje novic od drugod, bedarij, Nike, vilice, slik z veselic ...

Grrrrr (nepreverjen)

Ka pa je gratalo z revizijo???
Vedno zacate z neksno pizdarijo kero nikoli dokonca neraziscete.
Ocitno sobotainfo dela prauti obcanom, ker nic pametnoga ne objavljate!!!

ne-vernik (nepreverjen)

Cerop bo z odvozom odpadne embalaže zaslužil slabih 280 tisočakov,
ki jih bo potem vložil v javno zasebno partnerstvo, javno bo izumrlo, privatno ostalo, lepe sanje plačnikov !?

Starejše novice