Foto: Bobo (simbolična)
Poslanski skupini SDS in NSi bi upravičenost do državne pomoči pogojevali s spoštovanjem vladnih odlokov.

Na odboru za finance so včeraj obravnavali sedmi protikoronski sveženj ukrepov, ki zajema številne ukrepe na področju sociale in gospodarstva, med drugim prinaša dodatke za upokojence, študente in zaposlene ter verskim uslužbencem prinaša temeljni dohodek, zvišuje pa se tudi kritje povračila dela fiksnih stroškov in omogoča nadomestilo prostovoljnim gasilskim društvom. 

'Neposlušni' si ne zaslužijo pomoči

V minulih prazničnih dneh je precej pozornosti vzbudilo smučišče na Krvavcu, ki je v nasprotju z vladnim odlokom obratovalo, upravljavec Janez Janša pa je bil zaradi tega tudi oglobljen s strani inšpektorjev.

V luči te državljanske nepokorščine sta notranji minister Aleš Hojs in premier Janez Janša namignila, da kršitelji ukrepov ne bi smeli biti upravičeni do državne pomoči v času epidemije. 

Amandma dobil podporo

Kot je razvidno iz vloženih amandmajev k PKP7, sta ravno to sedaj predlagali poslanski skupini SDS in NSi. V predlogu novega 89.a člena, bi tako dodali "da subjekt, ki je uveljavil pomoč v obliki nadomestila za začasno delo, delnega povračila plače zaradi odreditve dela s skrajšanim delovnim časom, ali temeljnega mesečnega dohodka, ni upravičen do pomoči, če mu je bila izrečena globa zaradi kršitve odloka, izdanega na podlagi odstavka 39. člena ZNB"

Predlagani amandma je sprožil precej razburjenja na družbenih omrežjih, številni pa izpostavljajo, ali tako tudi duhovniki ne bodo prejeli temeljnega dohodka. Cerkev je namreč ravno nedavno poravnala globo zaradi organizacije svete maše na Brezjah ob prazniku Marijinega vnebovzetja. Postavlja se še vprašanje, ali bodo prizadeti tudi denimo protestniki, ki so hkrati samostojni podjetniki.

Z nekaj zadržki so sicer dopolnilu s takšno vsebino bili naklonjeni tudi v večini preostalih poslanskih skupin. Odbor za finance je tako dal zeleno luč predlaganemu amandmaju, zato se mu na današnji seji, kjer bodo potrjevali PKP7, obeta podpora v državnem zboru, čeprav je bilo moč slišati, da bi lahko bil ukrep ustavno sporen. 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Francccccc (nepreverjen)

Žal je to pri nas nujno. Ene firme izkoriščajo to pomoč saj normalno poslujejo ljudje pa na zavodih in drugih ukrepih. Vračali pa bomo vsi davkoplačevalci... je pa to žal skoraj nemogoče kontrolirati zaradi obsega, zato je edina rešitev da ljudje ki padejo v kaj takega dosledno prijavljajo kršitve, inšpektorji pa ne izdajo imen prijaviteljev.

tuncika

To naj opravijo tudi za nazaj, še posebej nevladnikom in RTV .

Goričanec 2 (nepreverjen)

Na Krvavce so JUNAKE nagradite jih trbej!

PRAVILNO (nepreverjen)

Zakona in pravila veljajo za vse, ja kam bi pa prišli če bi si vsak sam izbiral kaj bo spoštoval in kaj ne.

gost2020 (nepreverjen)

popolnoma pravilno
Barabe bi ga srale
namerno ali pa tudi nenamerno okuževale vse okoli sebe
istočasno pa bi zahtevale državno pomoč
To je tak kot če bi v naših dobrih starih časih Yugoslavije
moža zaprli na golem otoki
baba pa bi zahtevala denarno pomoč od države
katero je ded rušil

cekar (nepreverjen)

nek se gonejo. vsi so dobili krizni dodatek in še kaj kot v 1. valu, edino brezposelni, ki so najbolj na slabšem, nič. ni pošteno. in preden me začnete napadati, niso vsi brezposelni isti, ko samo vlečejo socialko in nočejo delati,s ploh ni res! zarad te krize še bolj ni služb zdaj in še dalj časa morajo ostajati na socialki da še dlje morajo živeti v bedi. in potem na take pozabijo, emdtemko delavcem, ki že itak imajo plačo in nekaj prihrankov, pa dajo. marš v 3 pičke materine. zadušite se s tem denarjem!

milan36

Spet pravna neumnost vladajočih, san zadeva zagotovo padla na ustavnem sodišču, če hočejo to uveljaviti za že izrečene globe. Zakon lahko velja le za globe, ki bodo izrečene po uveljavitvi zakona, torej nikakor za Krvavec. Spet Hojsevo zaletavanje in Janševo pravo po Orbanovem receptu, ki mu sledijo nekateri poslanci v DZ.

Domoljub1234 (nepreverjen)

Vse jin vzeti pa še kazniti bando lopovsko

Gost81 (nepreverjen)

Podpiram Krvavec saj so izvajali vse ukrepe s strani NIJZ, vlada se pa naj stabilizejra malo, ker vsakodnevno spreminjaje ukrepov ne vodi nikamor. Cas je za predcasne volitve dokler se še da kaj resiti.

Gost81 (nepreverjen)

Pozabo san še nekaj.... Kerim vlada ne dovoli delati, naj vsem nakaze denar v višini lanskega prometa za ta čas.

In reply to by Gost81 (nepreverjen)

Pravna država? (nepreverjen)

To, kar se predlaga NIKOLI ne bo držalo vode pred nobenim objektivnim sodiščem... Nisem pravnik, a toliko o osnovah prava vseeno vem. Če se kdo ne drži ukrepov, ga kaznuj! Krvavec je dobil kazen in naj jo izterjajo. pogojevanje pomoči pa je nedopustno. Kolikokrat naj bi bil torej Krvavec oškodovan?
Pa še: delovanje zakonov za nazaj je nedopustno. Krvavcu bi mogoče, a malo verjetno, lahko odtegnili pomoč od dneva storitve prekrška naprej, za nazaj nikoli.
Ko vidim takšne nebuloze se bogu zahvalim, da imamo Sodišče EU. Ker naši pravni stroki ni za verjeti. Če bo do sprejetja zakona v tej obliki res prišlo in da se bodo takšni (tudi politično motivirani) ukrepi res izvajali, si bo RS Slovenija prislužila še eno tožbo na evropskem sodišču. Tam pa sodbe izgubljamo po tekočem traku. Zakaj le?

Starejše novice