Bisol je obljubljal tovarno s 750 zaposlitvami, a je ostalo samo pri obljubi. Potem so želeli postaviti fotonapetostno elektrarno, a so mestni svetniki Bisolovi nameri rekli ne. Zdaj želi postaviti reciklažni center za odslužene fotonapetostne module.

Na zadnji seji mestnega sveta minuli četrtek je predsednik uprave Bisol Group, Uroš Merc mestnim svetnikom in javnosti predstavil načrte za postavitev fotonapetostne oziroma sončne elektrarne. 

“Postavili bi elektrarno vrhunske kakovosti in lahke konstrukcije. S postavitvijo elektrarne območje ne bi postalo degradirano, ampak bi dobilo dodano vrednost. Moj interes je nekoč to parcelo prodati. S postavitvijo elektrarne bi zemljišče dobilo dodano vrednost in bi ga potem lažje prodali”, je na seji mestnega sveta povedal Merc.

Svetnikov Merčeva navdušujoča predstavitev očitno ni prepričala, saj so postavitvi sončne elektrarne v SOIC rekli odločen ne. 

Gre za provokacijo?

Bisol si prodaje zemljišča v SOIC ne more privoščiti, saj po besedah Merca občina svoja zemljišča v okolici njihovega prodaja po zelo nizkih cenah, zato si še dolgo ne bodo mogli privoščiti, da zemljišče prodajo po ceni, ki bi jim omogočila povrnitev vloženih sredstev.

Največji zbiralno-reciklažni center v Evropi

Vodilni v Bisolu ocenjujejo, da bi v Murski Soboti lahko postavili center za recikliranje odsluženih sončnih fotonapetostnih modulov in preostalih delov sončnih elektrarn. 

“V Evropi in njeni okolici je ogromno azijskih izdelkov s precej krajšimi življenjskimi dobami od običajnih življenjskih dob za sončne elektrarne. Že danes so potrebe po zbiranju in recikliranju tovrstnih modulov velike, v prihodnje pa jih bo še več. Za nas je to priložnost, da postavimo največji zbiralno-reciklažni center v Evropi, kjer je 5,1 hektarja veliko zemljišče dovolj za prvo fazo zastavljenih načrtov. Najpomembneje je, da lahko odslužene module začnemo zbirati takoj, še preden postavimo objekt in kupimo vso potrebno opremo,” pravijo v Bisolu.

Pozneje želijo dejavnost razširiti na preostale elektronske in druge komponente, ki niso vezane samo na fotovoltaiko. Njihov cilj je, da bo zbirni in reciklirni center sodil med najsodobnejše in ne bo imel nobenih negativnih vplivov na okolje in ljudi, je še zapisano na spletni strani Bisola.

Na soboški občini z namero Bisola o gradnji centra za recikliranje odsluženih sončnih fotonapetostnih modulov niso seznanjeni.

Sicer sta v Evropi trenutno le dva taka centra, eden v Belgiji, drugi v Nemčiji. Evropska zakonodaja pa nalaga, da je recikliranje solarnih elektronskih komponent obvezno.

Z vprašanji in dodatnimi pojasnili smo se obrnili tudi na podjetje Bisol, a njihove odgovore še pričakujemo. 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Skeptik (nepreverjen)

Vsak reciklažni center do zdaj je rekel, da bo "okolju in človeku" prijazen.... in koliko od teh jih je zares to obljubo izpolnilo?

Kmečka pamet (nepreverjen)

Užaljeni direktor še kar dalje natolcuje.

Mura je večna (nepreverjen)

Prepovedati bilo kakšni reciklažni center blizu mesta. Takšne stvari morajo biti na samem.

Joes (nepreverjen)

Samo sranje se dela v toj soboti (dobesedno)

plavalec (nepreverjen)

Navadno izsiljevanje Bisola! Očitno de občina morala malo zavihati pravniške rokave...

bigo (nepreverjen)

strogo proti!!!...Zakoj si ga pa Merčnik pred domom ne postavi?

sisak (nepreverjen)

Ta Bisol pa je resno zakleta zgodba. Od 750 delavcev, prek sončne elektrarne do smetišča na zelo dobri lokaciji.

bigo (nepreverjen)

ne pozabimo na svetnike, ki so se pravilno odločili, odločno z ne:)
aplavz

Gujdek (nepreverjen)

Proti so glasovali praktično vsi, ki so glasovali (sem gledal posnetek seje - 14) od 26 svetnikov. Kdo ni glasoval? Potrebno bo preveriti kdo ni glasoval in se je skrival za neglasovanjem (verjetno so to bili SD - ki niso želeli nasprotovati Jevškovem predlogu, da se paneli na nivoju zemljišča lahko postavijo (o tem predlogu Jevška se je glasovalo). Jevšek pa si ti iz lune padel? Kdo bi pa to dovolil? Ti očitno si - saj se vedno skrivaš za drugimi - sam pa ne želiš prevzeti nobene odgovornosti ko kaj zagusti. Si navadna reva!

In reply to by bigo (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Če bi imelžupan jajca bi brcnil takšnega pizdiča čez prag, ki ponuja v Murski umazane tehnologije,,,Ker pa nima jajc seveda pa ima jajčnike pa je tako,,VSE ZA EN KURAC

Hjkl (nepreverjen)

Uuuf. To pa bo nesnaga... Magna je "zeleno" podjetje napram tomi...

An (nepreverjen)

Radi bi bili kanta za smeti za evropo, to je dodana vrednost za pomurje. Tudi kemis je bil neskodljiv dokler ni zagorelo.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Rak ne pride sam od sebe,,Rak je posledica umazanih tehnologij, ki onesnažujejo okolje, Kitajski znanstveniki so že zdavnaj ugotovili, da je največ rak, tam, kjer se nahajajo umazane tehnologije,, predvsem pa na reciklažah električnih komponent, Odločite se dragi moji na občini,, Dati ljudem raka, ali pa zdravo okolje, kjer se bo pridelovala hranaa

Khmer Rouge (nepreverjen)

Vedno, ko preberem kako novico o potencialni investiciji v Pomurju, je spodaj pospremljena s samimi sovražnimi komentarji. Če se želite otresti slovesa najrevnejše slovenske regije, se boste moral začet mal drugač obnašat.

Mura je večna (nepreverjen)

Khmer ,ta investicijaje grožnja za vse, naj bi delali tovarno kot so nameravali ne pa reciklažni center. Ni šanse tega tu ne bomo dovolili.

In reply to by Khmer Rouge (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Khmer Rouge sovražni komentar je bil takrat ko je tvoj oče lagal tvoji materi, da jo ima rad in mu je micika smotana pač verjela in mu dala,, In sedaj je na svetu takšna budala kot si ti, ki zagovarja rakotvorne stvari v okolju kjer živimo,,
Take stvari se reciklirajo drugje ne pa pri nas ,,,razmeš tele mamino

CE AT-998 (nepreverjen)

Gospod ima pač dva obraza. Slabšega sem izkusil pri njemu tudi sam, saj mi je s svojo agresijo na cesti skoraj ubil celo družino!!! Denar v napačnih rokah je lahko smrtno nevaren!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice