Novica, da bo v Zdravstvenem domu Gornja Radgona prisotnost zdravnika v nočnem času morda že kmalu preteklost, v zadnjih tednih močno skrbi tamkajšnje prebivalce.

Konec februarja smo poročali o hudi kadrovski stiski s katero se spopadajo v Zdravstvenem domu Gornja Radgona. 

Prišlo je tako daleč, da so na ministrstvo za zdravje naslovili predlog za začasno ukinitev dežurstva zdravnika v nočnem času.

Obiskovalci, ki smo jih na dan obiska ujeli pred Zdravstvenim domom v Gornji Radgoni, so zaskrbljeni, nekateri pa tudi razočarani.

»Žalostno, no. Res,« je povedala mimoidoča Tadeja

Prebivalka Marija pa je dodala: »Ni preveč pametno, da ga ukinejo.« 

Medtem ko se je Franc vprašal, zakaj so potem sploh gradili vse skupaj, če bi sedaj ukinjali.

Gre za zatečen sistem nedelujočega zdravstva

Potem ko so tamkajšnji zdravniki in zobozdravniki v javnem pismu poročali o nevzdržnih delovnih razmerah, je vodstvo zdravstvenega doma na ministrstvo za zdravje podalo prošnjo po soglasju, da se za obdobje enega leta med 20. uro zvečer in 7. uro ukine prisotnost dežurnega zdravnika. 

Županja Gornje Radgone Urška Mauko Tuš je prepričana, da bi bil to za prebivalke in prebivalce premočan udarec. 

»Seveda sem izjemno razočarana nad nastalo situacijo. Ne nazadnje gre za več let trajajoč, neugoden sistem na področju zdravstva, ki je v tem trenutku eskaliralo, in žal, ampak res žal se kopje lomijo na plečih lokalnih skupnosti, državljank in državljanov,« je pojasnila Mauko Tuš.

Na pobudo zdravstvenega doma se je že odzvalo tudi ministrstvo za zdravje, ki pravi, da se strinja s predlagano pobudo, a mora zavod urediti sistem nudenja nujne medicinske pomoči na način, da se prebivalstvu zagotovi tudi dostopnost zdravnika na terenu – v obliki srečevalnega sistema z vozilom urgentnega zdravnika. 

Pa tudi, da jim morajo poslati soglasja občin ustanoviteljic - in ravno tukaj naj bi se zapletalo.

Pojasnil direktorja Zdravstvenega doma Gornja Radgona nismo prejeli

Na direktorja Zdravstvenega doma Gornja Radgona Joža Primožiča smo naslovili nekaj vprašanj, na katerih odgovore še čakamo. 

Med drugim smo ga prosili tudi, da pojasni razloge, zakaj je prišlo do pobude po ukinitvi in kako bi uveljavljene spremembe vplivale na delovanje zdravstvenega doma.

Njegova pomočnica Marija Zrim nam je v telefonskem pogovoru dejala, da se zatika pri soglasjih občin ustanoviteljic, češ, da je zgolj ena izmed štirih občin podala soglasje za ukinitev, vse ostale, pa se s tem ne strinjajo.

Kot nam je znano, naj bi svoje soglasje doslej dala zgolj občina Radenci.

Bo treba nujno medicinsko pomoč iskati v Murski Soboti?

V kolikor bi Zdravstveni dom Gornja Radgona od ministrstva za zdravje dobil zeleno luč, bi se izvajanje dežurstva zdravnika v nočnem času preneslo na lokacijo Urgentnega centra Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je od Gornje Radgone oddaljen dobrih dvajset minut.

Mnogi, s katerimi smo govorili, pravijo, da je Murska Sobota predaleč. Da se nanjo že obračajo zaskrbljeni občani in občanke, je dejala tudi županja Gornje Radgone.

»Vsekakor so odzivi negativni na to novico. Kot sami veste v medijih, se je že dalj časa pojavljala novica, da se lahko to zgodi tudi pri nas. Kot pravim, gre za sistemski problem na ravni države, to bi morali pristojni na ministrstvu več kot desetletja prej že razmišljati. Bila so opozorila s strani stroke, s strani direktorjev javnih zavodov, da je kadra premalo. Kot županja te situacije nikakor ne morem sprejemati,« je dejala Mauko Tuš.

Županja ob tem še vedno verjame, da se bo našla rešitev in bodo prebivalci Gornje Radgone, Svetega Jurija ob Ščavnici, Radencev in Apač v njihovem zdravstvenem domu, dobili pomoč tudi ponoči, če jo bodo potrebovali.

Komentarji (26)

urška rules (ni preverjeno)

pri takšnem vodenju občine ni čudno da vsi silijo ven z občine Radgona žal propada pojdite po poti iz avstrije mimo zgradb ob kompasu in zgradbe za njim naprej nekdanja restevracija suzana,železnina,putnik,hiša za putnikom,polcija menza elerad,biser,sloga,trafika,avt.postaja itd. sama žalost in ni na vidiku sposobnih ljudi ki bi kaj porihtali

😡 (ni preverjeno)

Budalo, kaj pa ima županja s kadrovsko podhranjenostjo zdravstvenega doma?

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

Urška rules (ni preverjeno)

Če si podhranjeni v glavi ne razumeš pointa in ga verjetno ne boš skapčal

In reply to by 😡 (ni preverjeno)

COGITO ERGO SUM (ni preverjeno)

Kaj ima občina z zgradbami, ki jih naštevaš? To je privat lastnina. Občina lahko samo pozove lastnike, k urejanju in tu se konča.

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

czd (ni preverjeno)

Idi si pogledat uspešne občine ,kako se temu streže.

In reply to by COGITO ERGO SUM (ni preverjeno)

Vinicar45 (ni preverjeno)

In vse te zgradbe so se zaprle v času Urškinega županovanja? 3/4 tega se je zaprlo pred 20. leti, ostala 1/4 pa pred njenim županovanjem. Se pa strinjam, da je žalostno. Občina pa verjetno nekih vzvodov nima. Razen, da stavbe odkupi, za kar pa ni denarja.

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

Muršulinka (ni preverjeno)

urška naj gre vprašat v radence kak se dela, leljak, kerega njegovi socialistični nasprotniki tak šinflejo pa dela čudeže.....kak te le jemi vse grata?

In reply to by Vinicar45 (ni preverjeno)

..... (ni preverjeno)

Leljak je pravnomočno obsojeni lopov!
Tp pove vse o Radencih in njenih prebivalcih...

In reply to by Muršulinka (ni preverjeno)

ednpač (ni preverjeno)

lehko se razpoučiš, Radenci so postali biser, G Radgona pa.....

In reply to by ..... (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ga. Radgona. Radgona je ženskega spola.

In reply to by ednpač (ni preverjeno)

COGITO ERGO SUM (ni preverjeno)

Zaradi tega "superman" župana se nam lahko zgodi, da bomo pomurske občine, ki smo priključene na Vodovod sistema C ostale brez pitne vode.

In reply to by Muršulinka (ni preverjeno)

Radgona Rules (ni preverjeno)

Verjetno si pristaš prejšnje oblasti v občini in ti gre ena zenska ne čelu na Živce. Pol pa prejšnje povprašaj zakaj takšna zadolženost.. In res, ja zakaj nekaj na pamet. te zgradbe so v privat lasti, kaj ima občina s tem. Idi v Negovo tam maš vse in se preveč. Tja se je vlagalo pa se drugam...
Kaj pa lahko človek dela, če nima nič....Postavi se ti na njeno mesto pa, da vidimo pametnjakovič...Kaj vse zemlja nosi...Bog naj ti odpusti za to..

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

Tvoja vest (ni preverjeno)

Se mi po vseh tvojih komentarjih pod clanki mocno dozdeva, da si Leljakov prisklednik, oziroma sem preprican, debil😂🤣😂🤣

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Najbolj so plačani v državi, ne delajo pa nič. Isto velja za UE enoto, ob sredah se ne dela, ostale dni pa zabušavajo. Vse ti uredijo, če ponudiš pravo vsoto denarja. Urška loti se korupcije v lastnih vrstah!

D79 (ni preverjeno)

Nimaš pojma o čem govoriš. Kar neke nebuloze. Težava je sistemske narave in pesti veliko območij po Sloveniji.

In reply to by Bodoči vardist (ni preverjeno)

Gasilec Samo👩‍🚒 (ni preverjeno)

Tele vardistično, kar nekaj na pamet…

In reply to by Bodoči vardist (ni preverjeno)

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Samo, če bi hčerko vzgojil kak treba ne bi tukaj pisal o korupciji!

In reply to by Gasilec Samo👩‍🚒 (ni preverjeno)

Vinicar45 (ni preverjeno)

Kdo je najbolj plačani? Kaj ima UE z občino oz. županjo? Razen iste stavbe.

In reply to by Bodoči vardist (ni preverjeno)

radgončan1 (ni preverjeno)

avtubusna,vojašnica,tina,hiša ob tini,nekdanja borza,avto roma bravo vsemu vodstvenem kadru radgone

Neko (ni preverjeno)

Raziskave kažejo, da je prvi pogoj za zadovoljstvo v službi ODNOS. Mogoče pa bi se sedanje vodstvo moralo vprašati, če morda delajo kaj narobe prav oni. Včasih vodje svojo zgodovino povezanih z odhodi zaposlenih nosijo s sabo.

Mura je večna (ni preverjeno)

Mura ga bo popusila ko stara kuzla

COGITO ERGO SUM (ni preverjeno)

Zdravniki iz Radgonskega ZD odhajajo zaradi vodstva in pediatrinje, ki je država v državi in je vodstvo ne obvladuje, ali noče obvladovati.

Radgončanka (ni preverjeno)

Vsa težava je pri nas v samem Zdravstvenem domu v Gornji Radgoni in seveda tudi v občini. Eden od zdravnikov celo odhaja v Zdravstveni dom murska Sobota, torej bo situacija še slabša. V Murski Soboti je konec lanskega leta kar 12 soustanoviteljic (vse) sprejelo novi odlok, podelili so novi mandat uspešni direktorici ter sestavili svet zavoda, ki s trdo roko bdi nad poslovanjem. Naše 4 občine se ne morejo dogovoriti, 12 prekmurskih občin pa je soglasnih. Odstranili so vse nergače med zaposlenimi, nekateri, ki jih v Murski Soboti niti slučajno nihče ne pogreša, so celo prišli k nam v Zdravstveni dom Gornja Radgona. Bravo Prekmurci, tako se dela.

Vinicar45 (ni preverjeno)

Problem je v vodstvu ZD. Vodstvo je odgovorno za organizacijo dela, zaposlovanje in konec koncev za odnose med zaposlenimi.
Zdajšnji direktor je zdravnik in se mu konec junija izteka tretji mandat direktorja. Lahko, da si kdo želi na stolček in so zato te stvari "udarile" na plano prav zdaj. Po drugi strani pa je zdaj idealna priložnost za to, da se nastavi koga drugega. In za slabo/dobro delo le-tega bodo potem dejansko "sokrivi" trenutni župani občin ustanoviteljic.

In reply to by Radgončanka (ni preverjeno)

czd (ni preverjeno)

Pa ne more iz tega bit nič dobro ,ko na občini dela bivši župan občine ,ki jo je skoraj zavozil. Zgodba se sedaj ponavlja z občino Radgona.

. (ni preverjeno)

Goloub forsira, ka do doktori samo še v bolnicaj, pa v avstriji za fse ostalo je masterkard.

Starejše novice