Onkraj Luže je zaslužen za prizore, ki spominjajo na hollywoodske umotvore. Je prišel tudi k nam?

Po pretresljivem dogajanju v osrčju Ljubljane se je v središču pozornosti znova znašla problematika prepovedanih drog.
 

Kako je s tem v Ljubljani, smo že pisali in bomo tudi v prihodnje. Nobena skrivnost ni, da se drogiranje dogaja sredi belega dne in vsem na očeh; a če so morda domačini tega že vajeni, pa si lahko le predstavljamo, kako to doživljajo turisti.

Prisotnost fentanila pri nas

Po takšnih primerih se na spletu začnejo pojavljati ugibanja o prisotnosti zloglasnega fentanila na ulicah Ljubljane. Zakaj fentanila? Ker se, če citiramo, »običajni džankiji vsak dan spreminjajo v totalne zombije«.

Zasebna neprofitna prostovoljska organizacija DrogArt fentanil klasificira kot »močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem«. Navajajo tudi, da je približno 40- do 50-krat močnejšo od čistega heroina ter 80- do 100-krat močnejši od morfija.

Je zasvojljiv in smrtno nevaren. Na ulici se pojavlja v obliki prahu ali pomešan s heroinom.

Tu je še dokument z naslovom Stanje na področju drog v Evropi do leta 2023, ki ga je predočil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

»V Evropi poročajo o novih sintetičnih opioidih, ki bodo morda pogostejši na nekaterih območjih, vendar se trenutno vzorci razpoložljivosti in uporabe zelo razlikujejo od vzorcev, odkritih v Severni Ameriki, pri čemer so velike težave, povezane s temi drogami, večinoma omejene na nekatere severne in baltske države.

Leta 2021 so države članice Evropske unije poročale o približno 140 smrtnih primerih, povezanih s fentanilom. Predvideva se, da je znaten del teh primerov povezan s fentanilom, ki je bil preusmerjen iz medicinske uporabe. Čeprav je ta ocena verjetno prenizka, ni primerljiva z več tisoč smrtnimi primeri, povezanimi s fentanilom, ki so bili v istem obdobju zabeleženi v Severni Ameriki.

Kljub temu je bilo med letoma 2009 in 2022 na evropskem trgu z drogami ugotovljenih skupno 74 novih opioidov, pri čemer je sistem Evropske unije za zgodnje opozarjanje leta 2022 prejel uradna obvestila o enem dodatnem novem sintetičnem opioidu, v prvih štirih mesecih leta 2023 pa o treh. Vendar večina novih opioidov, odkritih v zadnjih letih, ne spada v skupino fentanilov, temveč med zelo močne benzimidazolske (nitazenske) opioide.«

Dlje časa je torej prisoten v Združenih državah Amerike in Kanadi, pot pa je očitno našel tudi na staro celino. DrogArt pri nas sicer še ni potrdil večje količine fentanila, vzorci so redkost. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je pri nas prvič pojavil leta 2016.

»V letu 2016 je Toksikološki laboratorij Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani identificiral fluorofentanil v vzorcu umrlega uporabnika drog. V istem letu je Nacionalni forenzični laboratorij Generalne policijske uprave potrdil fluorobutirfentanil v vzorcu, zbranem v Združenju DrogArt za anonimno testiranje.

V letu 2017 je Nacionalni forenzični laboratorij v snoveh, ki jih je policija zasegla v primeru obravnave zastrupitve, identificiral fentanil, benzilfentanil in metoksiacetilfentanil. V začetku leta 2018 sta Inštitut za sodno medicino in Nacionalni forenzični laboratorij identificirala ciklopropilfentanil ob obravnavi primera smrti uporabnika.«

Terenska prisotnost

Mestna občina Ljubljana je za letošnje leto v zvezi s tem naročila okrepljeno terensko delo, katerega namen je priti v stik z osebami, ki se zadržujejo na javnih površinah in so moteče vedejo.

Na ta način terenski delavci, na različnih lokacijah po mestu posameznikom nudijo:

  • svetovanje,
  • pomoč pri urejanju dokumentov,
  • spremstvo na razne institucije (največkrat center za socialno delo),
  • izpolnjevanje različnih vlog (vloge za nune bivalne enote, vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev),
  • razdeljevanje higienskih pripomočkov.

Komentarji (19)

tt (ni preverjeno)

Vsaka čast Black Gringosom, keri so včeraj stirali narkomane ven iz parka. Prekleti gnoji so se v nedelo popoldne, gda je park pun naroda pa male dece, na klopi pred trgom zmage fiksali, mimo pa se sprehajali ljudje z malo deco. Sramota za Soboško policijo, ka morejo nogometni huligani vašo delo delati. SRAM VAS JE LEJKO! Glavno ka vseposedi z radaron stojite pa narod kasejrate, a to pa ka se van v samom centri Sobote ge je puno male dece narkomani zbejrajo pa fiksajo, to pa ne vidite...

black panter

Mogli bi jih se namlatiti nej samo stirati

In reply to by tt (ni preverjeno)

tt (ni preverjeno)

Saj so fasivali ;)

In reply to by black panter

Majaa (ni preverjeno)

jaz z fentanilom krmim pripadnike levih strank

In reply to by tt (ni preverjeno)

zvodnik milan (ni preverjeno)

lukčev mesec ga ima zelo rad

In reply to by Majaa (ni preverjeno)

Gigabajt (ni preverjeno)

Če se fentanil ne širi, je to zato, ker ni ponudbe. Dileri ga nimajo radi, ker delujejo kot virus. Smrt osebka, v tem primeru narkiča za njih pomeni uporabnika manj. Oni si zato ne želijo umiranja narkičev. Fentanil pa fenta, ker ga je težko dozirati; najti mejo med maksimalno dozo, kera zadane do kraja in resničnim krajem. Fentanil je na neki način "končna rešitev" vprašanja narkomanije. Bo pa vedno večji pritisk na rekrutiranje novih uporabnikov.

lukčev mesec (ni preverjeno)

jaz ga uživam na veliko

In reply to by Gigabajt (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

Bom počakal, da malo pade cena, se še ne dobi na zeleni recept, nimam partizanske penzije !

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Tr0llnad0 (ni preverjeno)

Žalostno ka se novinar pred objavo članka ne pozanima o keri drogi se ide, ker je nej v pitanji fentanil ampak xylazine...

Ulala (ni preverjeno)

To so nej novinari. Ge so pa te odili kdaj v šolo za novinare?

In reply to by Tr0llnad0 (ni preverjeno)

govejdina ivan (ni preverjeno)

Ja važno ka sakši den da ZD v metadonski ambulanti dozo narkičon..

JeToRed (ni preverjeno)

Zombije se da viditi tüdi v MS. Najbole so vidni vgojdno, okoli 6.30, kda prvi pridejo v zdravstveni dom po "kamilice". Pljuvajo vse okoli, kadijo, preklinjajo, modrujejo, se vmes kregajo... Te malo posedijo, okrog 8.30 že velke pijve pigejo, kadijo, pa modrujejo po lokalih, sledi kakši "zadetek", vmes malo dremanja, pa je den pomali mijmo! To mi podpiramo!!!

black panter

Da bi vsi pocrkali,haska nega od njih, tak ka tudi škode nede

In reply to by JeToRed (ni preverjeno)

User123 (ni preverjeno)

Kaj so zombiji v Sloveniji ali

čarni vrag (ni preverjeno)

To nemre biti res. Sredi Ljubljane se narkiči drogirajo vsem na očeh. Podalpsko Kosovo. Policija je plačana da gleda vkraj. Bananjam.

Albert di gigi… (ni preverjeno)

Jaz sem Albeto Italijanskega porekla in vam povem, da naj vsi narkiči pocrkajo in ravno tako dillerji in bo mir.

Majaa (ni preverjeno)

in politiki leve politične obcije

In reply to by Albert di gigi… (ni preverjeno)

Hexa (ni preverjeno)

ja, prej oni, kot odvisniki.

In reply to by Majaa (ni preverjeno)

Runkl (ni preverjeno)

Nimam nič prouti. Štejri se hče fentati mu tou poumaga. Tou bi mogli talati Nej metadon.

Starejše novice