Slika je simbolična.
Murska Sobota je bila izbrana kot nosilec pilotnega projekta organizacije Izberimo zeleno.

Neprofitna organizacija Izberimo zeleno je pred dnevi na Mestno občino Murska Sobota naslovila poziv za sodelovanje v pilotnem projektu Par-nepar, s katerim bi omejili promet na cestah v Murski Soboti. 

Kot so zapisali pri organizaciji, so pobude za spremembo cestnega režima na njih že nekaj časa naslavljali tudi nekateri občani soboške občine, ki se tudi sami zavzemajo za to, da bi bila Murska Sobota čim bolj zelena in brez avtomobilskih izpustov.

Soboška občina se zavzema za čim manj avtomobilskega prometa

Za pobudo na občino so se pristojni z Izberimo zeleno odločili tudi na podlagi tega, ker se soboška občina v skladu s sprejeto Celostno prometno strategijo zavzema, da bi v mestu bilo čim manj avtomobilskega prometa.

Kot smo že poročali, so na občini namreč že pred časom predlagali, da se se uporabniki prostora večkrat poslužujejo uporabe javnega prevoza in ostalih zelenih oblik prevoza, kot so kolo, souporaba avtomobila, na kratkih razdaljah pešačenje ter tako sami prispevajo k temu, da se mesto ne bi soočalo z negativnimi vplivi, ki jih povzroča motorni promet, predvsem individualna raba avtomobila. 

Upajo na pozitiven odziv

»Soboški občini predlagamo, da bi se vozila, katerih zadnja registrska števila je parna, lahko po Murski Soboti vozila ob ponedeljkih, sredah in petkih, neparna zadnja števila pa ob torkih, četrtkih in sobotah. Ob nedeljah bi se lahko po občini vozili avtomobili tako parnih kot neparnih številk na registrskih tablicah,« pravi Robert Krojančič, pobudnik projekta Par-nepar. 

Ob tem doda še, da so zaradi preteklih prizadevanj občine za omejitev prometa v mestu, Mestno občino Murska Sobota izbrali kot prvo občino v Sloveniji, ki bi začela s projektom in s tem uvedla par-nepar vožnjo. 

Pobudnik pove, da upa na pozitiven odziv soboške občine, projekt pa bodo kmalu predstavili še drugim, večjim občinam. 

»S tem bi lahko prišlo tudi do manjšega povpraševanja po gorivu, kar bi posledično poleg vpliva na cene in zaloge  pogonskih goriv izboljšalo tudi onesnaženost zraka z avtomobilskimi izpusti. Ker pa je danes že velika večina ljudi mobilnih, menim, da pri dogovarjanju o skupnih vožnjah ne bi prihajalo do težav,« zaključi Krojančič.

Kako so se na pobudo implementacije projekta v Murski Soboti odzvali na soboški občini, bodo sporočili v naslednjih dneh.

Par-nepar že v času Jugoslavije

Spomnimo, da vožnja na način par-nepar ni nobena novost. Takšen režim je bil uveden že v času Jugoslavije.

Šlo je za varčevalni ukrep, s katerim se je zmanjšal uvoz naftnih derivatov, posledično so bili konec oktobra 1982 za dobro leto uvedeni boni za njihov nakup, z omejeno vožnjo z osebnimi avtomobili po sistemu par-nepar so se jugoslovanski državljani seznanili že leta 1979. 

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
bosman (ni preverjeno)

haha 1 april

utuutr (ni preverjeno)

skoraj zagotovo. medtem ko tole ni. Na srednji šoli v Pragi je danes moški z mačeto ubil učitelja, so sporočili s češke policije. Napadalec, ki so ga kasneje ujeli na begu, je bil nekdanji dijak te šole, je sporočil ravnatelj. p.s. kulturna obogatitev

In reply to by bosman (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Še dobro, da ste tako neumnost objavili prvega aprila. Težko je namreč verjeti, da bi nekdo obrnil čas za 40 let nazaj, čeprav, seveda, nič ni nemogoče. Če pomislimo na dogajanje v Ukrajini in grožnje Putina da lahko Evropi ustavi dobavo energentov, pa k temu dodamo še želje zelenih... Hm... ne kličimo hudiča.

Znon ale nej (ni preverjeno)

Ka pa, če be parnoga datuma lejko vozele po središče aftoje svekle farbe, neparnoga pa temne farbe. Edijno čarne od pogrebneštva be lejko sakšne den? A, ka pravete?
Finta o ton par/nepar je precek ponesrečena, ale pač so se tou spoumnele!
So se pa boukšno finto zmislele na forume za fane Dončića in dale v javnost, da njeme je liga pripijsala še eno tehnečno (šestnajsto v sezoune, ka pomejne, ka vnoče z Washingtonon ne be mogo špilate) na podlage prijave sodnijka. Ka ma Dončić solidno duge gezek be bilou čista mogouče, ka be se njeme ge v tunele "ftrgnole", pa be sodnijke rejsan pravo ka neprimernoga. Odzijv fanov je bil gromozanske in so hitro dale v javnost, ka je hec. Vaček be se lineje zaköjrele!

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

black panter

upokojenec 70
to de mogoče možno,če zamaga leva gamad na volitvaj,samo se to nede zgodilo hahaha

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Urica (ni preverjeno)

1. April !!!
Ljudje bi svetnike in župana takoj nesli iz občine, če bi kje sprejeli tako norost !!!

.joj (ni preverjeno)

najboljše da vse ceste v soboti zaprete, potem nede trebalo kopati šiptaron

tanja flaškon (ni preverjeno)

Iščem enega da mi opravi pregled mednožja

Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

Živel Janez Janša

. (ni preverjeno)

Zaj ko tak fejst prekopavlejo bi še lejko kakši kabel not vrgli za eavtoje, ka nede trebalo za leto zopet gor kopati.

Starejše novice