Z gradnjo vse več poslovno stanovanjskih objektov v Murski Soboti prihaja do pomanjkanja parkirnih mest. Na soboški občini smo preverili, kam bomo lahko jeklene konjičke parkirali v prihodnje.

Z gradnjo novih objektov v Murski Soboti posledično prihaja tudi do pomanjkanja parkirišč za obiskovalce, zaposlene v okolici in domačine.

Gradnja parkirne hiše odvisna od finančnih sredstev

Na območju ob Stari ulici in ob Mojstrski ulici je v veljavi Odlok o sprejetju zazidalnega načrta za območje med ulico Štefana Kovača, Kocljevo, Cankarjevo, Kopitarjevo in Prežihovo ulico v Murski Soboti – blokovski kompleks. 

»V tem veljavnem prostorskem aktu so sicer načrtovane izgradnje garažnih hiš, vendar je gradnja teh odvisna od zagotovitve finančnih sredstev in pridobitve potrebnih nepremičnin«, pravijo na občini Murska Sobota. 

Gradnja novega objekta ob knjižnici odnesla eno največjih parkirišč

V preteklem tednu so se tudi ob Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota začela pripravljalna dela za novo gradnjo poslovno stanovanjskega objekta. To pomeni, da se s tem še krčijo parkirna mesta v Murski Soboti.

»Po predpisih o zagotavljanju števila parkirnih mest, morajo investitorji ob ali v svojih objektih zagotoviti ustrezno število parkirnih mest, tako da bi morali stanovalci in zaposleni v tem objektu imeti parkiranje zagotovljeno«, pojasnijo na soboški občini.

Pod novim poslovno stanovanjskim objektom parkirna hiša

Parcela, na kateri je sedaj bilo gramozno parkirišče ni javno in spada pod zasebno lastnino. Predvideni novi objekt ima kletno etažo, v kateri bodo poleg shramb in drugih spremljajočih prostorov tudi parkirna mesta, namenjena stanovalcem in uporabnikom poslovnih prostorov.

Po informacijah Mestne občine Murska Sobota investitor ne predvideva, da bi bila kletna parkirna mesta na voljo tudi drugim uporabnikom kot javna parkirišča. 
 

Spremenjen izgled stavbe (vir: gradivo Mestne občine Murska Sobota).

Mestna občina Murska Sobota za čim manj avtomobilskega prometa

V skladu s sprejeto Celostno prometno strategijo se na občini zavzemajo, da bi v mestu bilo čim manj avtomobilskega prometa.

»Občina v svoje strateške načrte, dogovore z investitorji in prostorske akte in druge dokumente, stalno in dosledno vključuje zahteve za vključevanje takšnih projektnih rešitev, ki bodo zagotavljala umeščanje ustreznih površin za pešačenje, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in ostalih alternativnih oblik trajnostne mobilnosti«, pojasnijo na občini Murska Sobota.

S temi načrti skušajo doseči izboljšanje dostopnosti območij z različnimi prometnimi sredstvi, ne le z osebnim avtomobilom.
 

Širjenje modrih con na območja, kjer primanjkuje prostorov za parkiranje

Kot izhaja iz Celostne prometne strategije, bo prihodnje urejanje parkirnih mest v mestu Murska Sobota podvrženo izboljšanju prostorov, namenjenih mirujočemu prometu.

»Modre cone se bodo smiselno širile na območja, kjer primanjkuje prostorov za kratkočasno parkiranje. Neurejena in nelegalna parkirišča v centru se bodo počasi odpravljala. Nadaljnje se bo širila tarifna politika, ki temelji po načelu: bližje mestnemu središču - tem dražje in kratkotrajno parkiranje ter bolj oddaljeno od mestnega središča – tem cenejše in bolj dolgotrajno parkiranje«, še pravijo na občini Murska Sobota.

Politika kaznovanja nepravilno parkiranih vozil se bo poostrila na območjih, kjer je parkiranje prepovedano. Še posebej to velja za vozila, ki so parkirana na pločnikih in kolesarskih površinah. Preučena bo možnost racionalizacije parkiranja v bližini osnovnih šol in vrtcev. Uvedla se bo dodatna informacijska signalizacija za ustreznejše vodenje in prikazovanje parkirnih površin v mestu.
 

Komentarji (54)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
skčadljf (nepreverjen)

Mogoče bi uvedli spet konjske vprege, da bo manj avtomobilskega prometa ...

.... ..... (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij boš prvi konj.

In reply to by skčadljf (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Mama ti je konj

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

On bo vlečni konj.

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Mama ti je konj

In reply to by afta he (nepreverjen)

Kumho (nepreverjen)

Tvoja pa kobila

In reply to by Carni vrag (nepreverjen)

skčadljf (nepreverjen)

Hoj. Ti to meni? Nimam pojma, kdo je debeli fuknjenec niti me ne zanima. Če se ti vsepovsod prikazuje, je s tabo nekaj narobe :)

In reply to by .... ..... (nepreverjen)

Konjska vprega (nepreverjen)

Tudi konska vprega se po svoje mora "parkirati", medtem, ko nekdo gre po opravku?

In reply to by skčadljf (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Sto de pa konjske fige pucal z ceste?

In reply to by skčadljf (nepreverjen)

piškolin (nepreverjen)

Seveda DF, kdo pa drug?

In reply to by Gees (nepreverjen)

goričkidirkač (nepreverjen)

V predmestju je polno parkirišč in lokalni avtobusi vozijo vsakih pet minut v strogi center mesta.

Bindi (nepreverjen)

Nej istina, zdaj si pokazo, ka javnega prometa ne uporabljaš. Avtobusi z drugih krajev samo odlagajo potnike v predmestje, pa se tou nej vsi. Samo Sobocanec pa se en bus jih pobirata, ali vozita samo inouk na voro.

In reply to by goričkidirkač (nepreverjen)

goričkidirkač (nepreverjen)

Ah ges pa san mislo ka na 5 min vozijo, či pa tak nagousto avtobusi idejo v center in iz centra.

In reply to by Bindi (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Lidgej lejko parkejrajo pri Maximusi, BTCji ali Mercatori. In te lejko idejo z avtobuson v varaš. Obstaja Sobočanec za super ceno. Ali pa z biciklinon. Le-te se lejko izposoja. Ali pa - in to je gnesden skoraj nepredstavljivo - peški. Od BTCja do Pošte je 1.7km, to je 20 min hoje. Je punokrat hitreje kak z avtjon, ker ti nej trbej stati v koloni. Ampak razvajenost in potreba po parkejranji tik pred dverami je očitno prevelka... Sicer pa, zakoj alternativa: če se cesta ne zovej Kocljeva ulica ali Slovenska ulica, je večinoma zadosta fraj mest za parkejranje

ZA tu tu (nepreverjen)

Te se pa pijtate zakaj je središče Sobote prazno, zapuščeno kot mesto duhov PA ŠE BOLJ BO ker taka razmišljanja kot jih imaš ti je čas povozil. Sobočanci pa kar šetajte vaše pse po tem praznem centru, da delajo nesnago - serjejo in lovijo štakore ki jih je tu polno. Nam ostalim pa ne vsiljujte svoje bolne ideje bomo se pač zapeljali tja kjer se lahko zapelješ do vhodnih vrat in klinc gleda vaše središče mesta.

In reply to by tutu (nepreverjen)

Soboški frajer (nepreverjen)

Bole ka mamo center Sobote prazen, kak pa ka se nan navličejte takši primitivci kak si ti v mesto. Za vas je itak višek kulture gda van Nika Zorjan v BTC-ji zejvle na playback ali pa gda van ovi kurtoškalač pred Maximuson odavle. To je za vas. Pustite vi urbano kulturo pa urbano življenje na mejri. Nan je istak vrejdi tak kak je. Menje vas je kmetov v mesti, boukše se počüjtimo. Vüpan tudi ka van ovo Trejzino pa Miklošovo senje nekan na parkplac pred BTC odselijo ka se še toga šunda pa primitivizma rejšimo.

In reply to by ZA tu tu (nepreverjen)

Kumho (nepreverjen)

Sto van pa kaj vsiljuje???!!!
Dajejo se predlogi,nobena vsiljevanja. Center pa nej prazen zavoljo parkirišč,tak ka nej neka na pamet. Ja pač,pse trbej sprehajate,ali maš kaj proti pson?

In reply to by ZA tu tu (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Turi, Sobocanec vozi enkrat na voro, tou je nej niksi mestni promet. Če bi ga uporablo, bi tou znal.😉

In reply to by tutu (nepreverjen)

regerg (nepreverjen)

ges ne razmin več to. Očitno man ge preveč slabo slujžbo pa majo vsi v prekmurji nebeške slujžbe ka se vsi selijo v špajze za 150.000€

ffran

Kje bomo lahko še parkirali ?
Hoditi peš ali kolesariti !

Pa, (nepreverjen)

boli me za Soboto pa vaše parkiranje , kot , da je to vas imenovana Sobota nekaj posebnega , heh mogoče pa je in sicer po tem , da vsakemu sobočancu pripada kvadratni meter betona.

Soboški frajer (nepreverjen)

Mi se v Soboti čistak vrejdi počüjtimo, ti pa če si tak fensi šmensi pa se te lejko v Europark v MB odpelaš, tan je menje betona. Itak pa je 50% obiskovalcov Europarka goričancov pa markov.

In reply to by Pa, (nepreverjen)

Cezar (nepreverjen)

dejstvo je ka so načrtovalci sobote vničili varaš ... prometna ureditev je napačna, parkirišč nega ... zidajo je grde kuče ... maš resno 3 velka parkirišča, samo avtobus vozi sako vuro ... zvečer pa rano vgojno ga pa nega ... roko na srce ka pa lejko v soboti v centri varaše delaš, pa vidiš, razen nika ... še dobro ka je bunker, če de sreča na slovenskoj kakši koncert, pa tu se konča ... vse dogodke so odselili v expako, ka lejko pokrijejo zgubo ... center je pa truplo

realnoo (nepreverjen)

JOOJ KAK STE VSI FU******, SOBOTA JE MALO MESTECE KATERO PREHODIS Z ENE STRANI NA DRUGO STRAN V DOBRI URI!
MAS PARKING VSE OKOLIK CENTRA, SAMO 10 MIN HOJE RABIS PA PRIDES DO BANK, KNJIZNICE, TRZNICE,...:)

SOBOTAINFO, PA Z NASLOVOM HUJSKA IN ISCE KLIKE:)

. (nepreverjen)

Če pride kdo z lendave v knjižnico so s foruma svetovali ka naj pride peški. Ali pa parkira pri bolnici.

Bindi (nepreverjen)

Lejko se pripela z buson, avtobusna je 50 m kraj od knjižnice.

In reply to by . (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

SE TO:
V TAK MALON MESTI KAK JE SOBOTA JE GLUPOST MESTNI AVTOBUS! PARKRAT SEM SEL NA NJEGA ZARADI ATRAKCIJE IN VEDNO PRAZEN!
VECINO SE VOZIJO DECA, KERA SO NEJ SPOSOBNA 10 MIN PES HOJE:)

SKRATKA BV STROSEK

Bindi (nepreverjen)

Mestni avtobus bi bil čisto vredi, če bi vozo pogosteje, pa če bi linije bile boukse, npr. povezava z Markišavci, Krogon, Satahovci itd. vsa naselja v občini, pa smiselne povezave med busi. Te pa lidi motivejrati k uporabi, tak kak v razvitih državah.

In reply to by realnoo (nepreverjen)

. (nepreverjen)

v maribori pa majo busek za voziti okoli po mesti, parkiranje f soboto zašenki center pun naroda.najboljše ka fse ukinemo in prepovemo fstop nesobočancon

In reply to by realnoo (nepreverjen)

hop konoplja (nepreverjen)

Najbole se bunite tiste, ka svojo deco v šolo z avtojon malo nej v šolo ne odpelate.
Nej čudo, ka narod več nemre 100 metrof peški prite, če več deca v šolo brez avtoja ne vejo prite...

Mimi123 (nepreverjen)

V članku piše da mora imeti vsak investitor tudi parkirna mesta. Zanima me, koliko parkirnih mest za obiskovalce ima pokrajinska knjižnica, koliko parkirnih mest ima Pomaranča, pa banka na Kocljevi, pa tudi koliko jih ima galerija, za začetek. Ali mislite, da bo obiskovalec galerije parkiral pri BTC-ju? Mislim svašta, pri tem pa je Sobočanec za vas zastonj, vsi ostali pa morajo plačati. Se pravi, tudi če plačaš parkirišče v bližini, je boljše, saj prideđš ko prideš in greš, ko želiš sam. Ne pa da parkiraš zunaj mesta, čakaš eno uro na Sobočanca, greš v galerijo in potem spet kakšno uro čakaš na Sobočanca, da bo š prišel do avta, plača pot tja in nazaj, pa izgubiš minimalno dve uri. Hvala lepa.
Mimogrede, zakaj imate potem regijske ustanove, do katerih ne moreš z avtom? Oziroma avta nimaš kam parkirati.

Soboški frajer (nepreverjen)

V Maribori in Ljubljani in v sakšon drugon mesti po Sloveniji in tudi v tujini pa ti je to nej problem?

In reply to by Mimi123 (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Zanimiva debata in odgovori, z dobrimi argumenti obeh polov, da ne bo pomote! Sam se nagibam k ugotovitvam, da te "drive-in" ameriške kulture na "podeželju" kot je MS ne rabimo. Po drugi strani je MS tako velika, razpotegnjena, da iz katerikoli strani prideš na drugo v 20, pa če si počasen 30 minutah (s kolesom v 5-10'). Razmišljanje v smeri uporabe koles ali pa že prej, bogokletnih idej o pešačenju se mi zdijo dobre, ker povečajo gibljivost ljudi (v fizičnem pomenu, za organizem, zdravje), se lahko bolj družijo, sicer morajo malo planirati in vzeti v zakup čas, ki ga pri tem porabijo (nekoliko več), ampak za "sobočance" ne vidim potrebe riniti v center z avtomobilom (razen dostave ali transporta večjih stvari). Javni prevoz v primeru dežja lahko pomaga reševati tovrstne zagate, za "prišleke" pa je sistem kot ga poznajo večja mesta morda dobra ideja, znova, če funkcionira javni prevoz. Shoping centri na periferiji pa imajo dovolj parkirišč. Dejstvo je, da se moramo odločiti, kaj bi (sploh) radi. V mestnem središču je sicer nekaj javne uprave, kar je lahko problematično za starejše, slabše gibljive, ampak takih je malo in ne obremenjujejo mestno središče. Z delujočo e-upravo, bi še tega bilo manj. Ad oživljanje središča (Slovenske) pa, kje je zdaj podjetništvo? Ah, morda pa smo talci "nepremičninarjev"... Dejstvo je, da nismo v socializmu, kjer si z dekretom lahko določil (tudi razlastninil nekoga), zdaj pa privatne iniciative izsiljujejo javno dobro, ampak, to je že druga zgodba, ki jo bodo rešili pametnejši od mene.

ZTR (nepreverjen)

Park & Ride. Prekmurci smo očitno še nej čuli za to. V vseh večjih mestih je to nekaj normalnoga.

Mimi123 (nepreverjen)

V večjih, ne pa v Soboti. Če greš v Ljubljano stavim, da niti enkrat nisi uporabil tega sistema. V Mariboru itak ne, ker ga ni. Parkiraš na Lentu in prideš v večino kulturnih ali javnih ustanov brez težav. Dobro, tudi v Europarku lahko parkiraš, ampak to je bolj slučaj, da je tako. V Grazu lahko parkiraš na parkirišču nakupovalnega centra, samo na trolo ne boš čakal več kot 15 minut. Vaš sobočanec je uporabna zadeva za starejše, da pridejo do nakupovalnih središč in recimo v bolnico, za vse iz okolice v redu, za priti v mesto in za šolarje v šolo. Za tiste, ki niso prišli v Soboto v trgovino ampak recimo na neko kulturno zadevo ali urejat stvari, recimo FURS je zaprl vse pisarne izven SObote, pa boš imel problem. Soboška občina, mislim, da misli, da ji bo Mercator reševal parkirišča ko bo nova trgovina.

In reply to by ZTR (nepreverjen)

krze88 (nepreverjen)

Vijolčna... je ljubezen naašaaaa

Janez1 (nepreverjen)

Takooo je

In reply to by krze88 (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Kak sobocancu se mi istina nej trbe po sobote z avtom gnezditi, fajn bi tuj bilo da bi ze koncno naredili te obvoznice ter razbremenili lendavsko ter industrijsko ulico tja do btc-a. Tak da se nas par ki ocitno se hodimo sluzbe, resimo guzvanja s temi ki uzivajo life ter se gnezdijo po soboti, sama sreca ka so boute po nedelaj bar zaprete!

Y9 (nepreverjen)

Knjiznica brez parkiris je mrtva stavba z zelo malo ali nic obiska.

Blekota (nepreverjen)

Kelko ges znan maš na Kocljevoj parkirišč kelko ščejš, knjižnico pa za vogalon. V cetri je puno parkirišč. Ges nikoli neman problema s parkiranjon. To pa zato ka me ne lovi panika, če ne dobin placa točno pred vratami kak iden ali pa bar v istoj ulici. Nej mi je težko stoupiti naprimer iz parkirišča na Staneta Rozmana do pošte ali lekarne ali SKB banke. Eni pa pač ka vas je že večina gor prišča. Manjasti goričanci, keri bi verjetno najbole bili srečni, če bi še banke bilej drive-in.

In reply to by Y9 (nepreverjen)

Knjižni Molj (nepreverjen)

V knjižnici ni obiska zato, ker pač ljudje raje gledajo Kmetije in ostale primitivizme. namesto da bi brali knjige. Zato pa je celo Prekmurje zarukano in zabito do amena. Edino kar se v Prekmurju bere so navodila za priklop Playstation-a.

In reply to by Y9 (nepreverjen)

Vestni_opazovalec

Dejanski problem (vračanje knjig), a tudi rešitev (hvala kolega Boštjan) je "za ograjo" - 15 minutno brezplačno parkiranje na makadamski parking površini MOMS. Bi šlo?

In reply to by Y9 (nepreverjen)

EU citizen (nepreverjen)

knjižnica ima obisk ... preveri ... mogoče ne tvojega, ampak obisk je :-)

In reply to by Y9 (nepreverjen)

xxxxx (nepreverjen)

Občina bi lahko kupila staro ekonomsko šolo, jo poruši in tam naredi, parkirna mesta ali pa garažno hišo.

Vestni_opazovalec

Ali pa jo preuredi v stanovanja za mlade (tudi družine) s subvencioniranimi najemninami (v višini nekomercialnih najemnin)...če si že tako močno želimo, da se mladi vračajo v regijo.

In reply to by xxxxx (nepreverjen)

Koji nateg (nepreverjen)

Gre za preprosto dejstvo, da so gradnje interes kapitala, parkirišča in zelene površine pa so javni interes. In kapital vedno premaga javni interes. Nekdo pač želi tu služiti in zaslužiti. Ne vem, kdo je investitor.
Avtomobilov v centru ne bo manj, samo parkiranje bo plačljivo. Gre za denar. Vse ostalo (o Soboti - zelenem mestu), javnem prevozu pa biciklinaj je bla,bla, bla.... Tega nič ne bo, bo pa parkirna garaža s plačilom.
In kak je nekdo zgoraj pravo: bo Sobota ostala mrtvo mesto. Tak je tudi v redu.

RRH+ (nepreverjen)

Pri novon merkatorovon trgovskon centri de zadosta parkirišč, pa še brezplačna do. Ne ven zakoj paničarite. Ne ven o kakšnoj mrtvoj Soboti gučite? Živin v centri in je vedno živo. Večer pa pač sakšomi paše malo mira. Pa tudi, če bi bil sakši vikend kakšen koncert bi se preživelo. Brezveze nakladate eni. Ka se pa parkirišč tiče, jih je v centri čistak zadosta, samo kak pravite, enin bi nogje fkraj spadnole, če bi mogli 200m nekan stoupiti.

Cezar (nepreverjen)

če si iz centra, maš pred blokon parkejrani avto, te se ti resno nej trbej se pelati ( mogouče en kroug po soboti te pa domovu , pa peški dale) ... če prideš od zvuna v npr lekarno ali občino, pa parkejraj v ponedejlek okoli 10 vure .... verjetno v maribori, te pa z avtobuson v soboto ...

In reply to by RRH+ (nepreverjen)

Dummi (nepreverjen)

Murska Sobota je panonsko mesto, raspotegnjeno, podobno, kak so panonske vasi. Brez autoja je teško oditi okoli. Si, ka mijslite, ka je možno iti brez autoja kipuvat, van predlagan, ka si robo (10+ kg) date na biciklin in terate. Seveda tuj v dežge, snejge ali megle.

Ka vrli občinari ne povejo je, ka so*SI* bloki s stanovanjami na Kocljevi in Vrtni bili zazidani z opombo, ka što nede meu za parkerati pri staubi, de lejko parkero v šuršon varši. Za 40 lejt se je na tau - pozabilo.

Murska Sobota seveda nuca eno parkirno hišo, brez dvoma.

AA430 (nepreverjen)

Mestna občina Murska Sobota za čim manj avtomobilskega prometa!!!
DOJ ZAPRITE ZE ENKRAT TEJ CENTER,pa ceste,pa te si lejko "moms" tej center sobote domov odnese...na koncu koncev je tudi tak baukse,ka je od cest,do ponudbe cijsta nula.

Pa, (nepreverjen)

ka je Sobočanec zastonj , kakšna laž , vej pa te se naj dajo na sonce podatki kelko nas davkoplačevalce košta ta zajebancija ka se drajsa od enega trgovskega centra do drugegega , my ass nej pa zastonj , to sigurno pride enih 350 tisoč eur na leto , pa ka vij norčeki mislite ka to policaj plača iz svojega žepa , malo morgen , lejko je z tujin k...po koprivaj mlatiti.

nagicigan (nepreverjen)

ta načrt izgleda, kot MALI PENTAGON.

Resno1245 (nepreverjen)

Namesto da bi v prazen center privabili, se bolj odganjajo kupce. Za trgovino je parkirisce kljucno.

wreckingcrew (nepreverjen)

No to je to... kupci! Vse se vrti okoli kupcov pa trgovin pa potrošništva. Na kvaliteto življenja več nišče ne gleda, samo na to kak bi se čim več prodali in kupilo. Trgovine, trgovine, trgovine.... kupi, kupi, kupi....
Malo se lidje zamislite nad ten gda morete pred bolnico plačati parkiranje ne glede na to ka se ide za vaše zdravje in se je parkirišče napravilo z javnim denarjem, parkiranje pred trgovskimi centri pa je zastonj.

In reply to by Resno1245 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice