Šole in vrtci starše podrobneje obveščajo o ponovnem odprtju. Zaradi kadrovske in prostorske stiske se povsod ne bodo mogli držati vseh navodil. Prvi odgovor na to, kako bo mogoče organizirati varstvo in pouk, bo dalo testiranje zaposlenih.

Po okrožnici z navodili za ponovno odprtje vrtcev in šol, ki so jo prejeli v sredo pozno zvečer, so dnevi pred ponovnim odprtjem nekoliko drugačni, kot sicer.

Otrok ne bodo odklanjali, pa čeprav bodo presegli normativ

Nacionalni inštitut za javno zdravje za vrtce priporoča, da je po skupinah v prvem starostnem obdobju le osem, v drugem starostnem obdobju pa do deset otrok.

»Če se bodo starši odločili, da potrebujejo vzgojni program v Vrtcu Murska Sobota, seveda otrok ne bomo odklanjali, ampak jih bomo sprejeli in to pomeni, da bomo mogoče morali iti v katerem primeru tudi nad ta normativ,« pravi ravnatelj Vrtca Murska Sobota Borut Anželj.

Najprej navodila na e-asistentu, nato prijave prisotnosti

Vrtec Murska Sobota ta teden obiskuje sto izmed skupno 650 vpisanih otrok, koliko jih bo prihodnji teden, še ne vedo.

»Starši sprašujejo, kako bo organizirano in zato jim bomo preko e-asistenta posredovali podatke, da bodo vsi o tem obveščeni. Seveda, bodo morali starši najaviti, kateri učenci bodo prihodnji teden prišli v vrtec in kateri ne, na podlagi tega pa bomo nato tudi oblikovali oddelke,« pravijo v Vrtcu Murska Sobota.

Deljenja na manjše skupine ne bo

»Veste, kako je. Tudi pred vsakim prvim septembrom je zelo drugačen dan, letos smo dočakali že pravzaprav že tretji začetek šolskega leta, tako da smo absolutno vznemirjeni,« pravi ravnatelj Osnovne šole Franca Lešnika - Vuka Slivnica pri Mariboru Franc Gosak. V Slivnici pri Mariboru bo pouk potekal po obstoječih oddelkih in otrok ne bodo delili na manjše skupine.

Tudi na Osnovni šoli Ludvika Pliberška Maribor so že sicer oddelki nekoliko manjši in jih ne bodo delili, niti tega ne bi zmogli.

»Če bi vse oddelke naše šole delili na pol, bi za zagon prve triade potrebovali 36 učiteljev, skupno pa imamo 48 zaposlenih,« pojasnjuje ravnateljica Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor Lidija Todorović.

Kakšna sankcija čaka učitelje, ki ne želijo na test?

Morebitne potrjene okužbe na ponedeljkovih testiranjih bodo močno vplivale na organizacijo varstva otrok in šolskega pouka.

Ravnatelji sicer večjih težav pri prepričevanju zaposlenih o smiselnosti testiranja niso zaznali, čeprav natančne informacije o tem, kakšne bi lahko bile posledice za učitelje, ki se ne bi želeli testirati, niso imeli.

»Morda je ena dodatna skrb pri starejših učiteljih, ki bodo zdaj, roko na srce, delali v določenih pogojih, kjer pa bodo nekoliko bolj izpostavljeni okužbi,« je še povedal ravnatelj osnovne šole iz Slivnice pri Mariboru.

Po novem letu padec motivacije, izziv bo vzpostaviti delovni ritem

Šolarji so sicer dodobra osvojili uporabo sodobnih tehnologij pri šolanju od doma, a ob vrnitvi v šolske klopi učitelji vendarle pričakujejo nekaj težav.

»Zagotovo bomo imeli težave pri vzpostavljanju delovnega ritma. Moram povedati, da je pri učencih po novem letu motivacija za delo zelo padla, da so vsi nekako pričakovali, da zdaj pa bo in jih zdaj težko pripravimo k konstruktivnemu delu,« pa še opozarja ravnateljica Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor.

Komentarji (10)

czd (ni preverjeno)

Ko bo polovica učiteljev in vzgojiteljev na bolniški zaradi nestrinjenja z opravljanjem testa bojo pa imeli celo štalo...
In tako bi bilo potrebno...
Pa kr še gonijo tote teste naprej..kljub nezanesljivosti in neučinkovitosti opravljanja samo na prvi dan...

zzdn (ni preverjeno)

ne na pamet in cimdlej se drzi vstran od hujskaskih medijev poptv sranja in rtv.
Sploh ves kaj je namen HITRIH testov. mal pogooglaj. Mal spremljaj kaj delajo v eu.

In reply to by czd (ni preverjeno)

eiooik (ni preverjeno)

zacetek solskega leta je samo eden, sedaj je samo nadaljevanje na lokaciji. Naslov iz slovenskih novic.

Juzu (ni preverjeno)

Te zdaj se občine tude morejo odprejti! Mojiva ideta v vrtec pa šolo v drujgo občino! Ka bom jima mogla papircke za prehod med občino izpolniti?

n.... (ni preverjeno)

ne bluzi, a imamo v sloveniji res take debilne volivce ali se samo delajo nemune? kot da sedaj ljudje ki vsak dan hodijo v sluzbo v drugo obcino si pisejo listke. Ne. preberi si izjeme. mal spremlja spletne strani od vlade, naj te vsak pijancek iz gostilne ne zavaja.

In reply to by Juzu (ni preverjeno)

OTROKE V ZAPOR (ni preverjeno)

Bravo, vsi tisti starši, ki ste si tako prizadevali, da se čim prej rešite doma otrok in jih pošljete v šolo. TAM BODO ZDAJ VES ČAS MORALI BITI SAMO ZAPRTI V UČILNICI, KOT V ZAPORU KJE STE ZDAJ VSI TISTI PSIHOLOGI, ZAPOR ZA UČENCE, GLAVNO DA SO V ŠOLI in so socialistični starši prosti. nekoč je bil ponos staršem, če so vzgajali svoje otroke, današnjim staršem je to obremenitev - SRAMOTNO KAM SMO PRIŠLI. Prekleti FDV in drugi socialistični pokvarjenci, ki so vas vzgojili v take "skrbne starše". Da ne omenjam, ko bo več učiteljev zbolelo in ne bo imel kdo učiti, takrat boste spet zganjali cirkus na čelu z zelo dobro plačanim sindikal-komunistom Štrukljem.

opeter1

Bo hecno, ko bodo učenci cel dan pri odprtih oknih in v primeru, da temperature padejo, bodo lahko lepo vsi šli na bolniško za kakšen teden, dva, pet ...

No, če bodo zmrnile vodovodne cevi, bodo vsaj nekateri imeli delo. Tudi to je nekaj.

In reply to by OTROKE V ZAPOR (ni preverjeno)

Himmleer (ni preverjeno)

Zaradi gripe se grejo lokdowne banda ciganska podkuplena.

Duh. .. (ni preverjeno)

BRAVO, LJUDI SO RAZDELILI V DVE SKUPINI, SEDAJ PA LAHKO DELAJO Z NAMI KAJ HOČEJO IN TO JE TUDI EN OD CILJEV DOBRO ZREŽIRANE KRIZE.

jočem (ni preverjeno)

pa zakaj ste tiho starši, ki nočete poslati otrok v tako šolo, ko še ni čas za to?? oglsite se!?
oni, keri se otrok želijo rešiti, jih v času tretjega vala poslati od doma so dobili bitko, vojno bomo pa vsi izgubili, garantirano!

Starejše novice