Vsi učitelji, ki bodo v neposrednem stiku z učenci, bodo testirani s hitrimi testi. Testiranje je, za učitelje, ki bodo delo opravljali v stiku z učenci, obvezno.

V torek, 26. januarja, se odpirajo vrata vrtcev in osnovnih šol. Toda ... Odpirajo se vrata vrtcev, prvih treh razredov osnovnih šol ter višje in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj le za statistične regije Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska.

Vrata vrtcev in šol pa ostajajo zaprta v Posavski, Goriški in Jugovzhodni regiji, saj je tam epidemiološka slika še preslaba. V teh treh regijah po pouk potekal na daljavo, je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

V regijah Osrednjeslovenska, Podravska, Gorenjska, Obalno-kraška, Koroška, Zasavska in Primorsko-notranjska, ki imajo ugodnejšo epidemiološko sliko, so poleg že veljavnih izjem določene dodatne izjeme.

Večinoma šolanje še vedno na daljavo

Šolanje na daljavo pa bo veljalo povsod za učence od četrtega do devetega razreda osnovnih šol, srednje in višje šole, glasbene šole in fakultete. Fakultete in višje šole pa lahko torej izvajajo nujne laboratorijske vaje, ostali del pouka pa se mora izvajati na daljavo.

Obvezno hitro testiranje za vse učitelje

Vsi učitelji, ki bodo v neposrednem stiku z učenci, bodo testirani s hitrimi testi. Testiranje je, za učitelje, ki bodo delo opravljali v stiku z učenci, obvezno, je dejala ministrica. Prav tako morajo učitelji v šoli nositi maske ves čas. 

Šole bodo odprte, vendar ne brez pravil

Pouk za prvi, drugi in tretji razred bo potekal po natančno določenem protokolu. Pouk mora potekati v homogenih skupinah, skupine učencev se ne smejo mešati. 

Učenci morajo biti tudi med odmori v matičnih učilnicah, zaželeno je, da v matičnih učilnicah tudi malicajo. 

Športna vzgoja je dovoljena, potekati mora v športni dvorani, vendar med poukom športne vzgoje ne sme prihajati do mešanja med skupinami. 

Dovoljeno je tudi jutranje varstvo, vendar tudi v tem primeru ne sme prihajati do mešanja med skupinami. V jutranjem varstvu so torej lahko skupaj le učenci iz istih razredov. Glede tega mora šola voditi natančno evidenco.

Tistim učencem, ki se zaradi zdravstvenih omejitev ne morejo vrniti v šole, mora šola zagotoviti šolanje na daljavo. 

Za učence in učitelje velja stroga higiena kašlja in rok, prostori se pa morajo dosledno zračiti.

Kdaj se v šole vrnejo druge regije?

V torek se bodo v šole vrnili le učenci iz navedenih regij s pozitivno epidemiološko sliko. 

Na ta dan se bo tudi opravila evalvacija drugih regij, katerih otroci še ne gredo v šole. Na podlagi nove evalvacije bodo na vladi določili če in kdaj se bodo v šole in vrtce vrnili tudi drugi otroci in šolarji.

Ministrica je še poudarila, da morajo prav ravnatelji skrbeti za primerno vračanje v šole in skrb za pravila in navodila. Poudarja, da naj bo prehod v šole za učence mehak in spodbuden. 

Dodala je, da želijo s temi ukrepi učencem zagotoviti prijeten prehod nazaj v šole, zato naj se ta prehod ne začne s preverjanji znanja in ocenjevanji.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bsa (nepreverjen)

za kak dugo? dva tedna?

realnoo (nepreverjen)

POLICIJA SE STAVKA?

Cort (nepreverjen)

Z ene strani razmin naso vlado zakoj so tak dugo meli sole zaprte, saj pa ni bilo nobenih resnih pritozb z strani starsev! Zraven telko modrijasev pa skeptikov ( poglednimo samo kak se bunijo nisterni da se ide za cepljenje) je nej enostavno, kak bi samo npr. Mediji nabijali ce bi se steri solar okuzo. Cel teden bi imeli temo za glodat.

Forint (nepreverjen)

Kakšno delo do zagotovili učitelon keri se nedo testejrali?

ges 45 (nepreverjen)

Ceste do zmetale

In reply to by Forint (nepreverjen)

Forint (nepreverjen)

Lejko ceste zmejčejo, što de pa včil? De twito šol v razred? Obrambe in zaščite, ka je on včul nega več v šolaj.

In reply to by ges 45 (nepreverjen)

se strinjam (nepreverjen)

Pa kje vi zivite? Pod kamnom? V UKC-ju cel kup bolanih otrok z vnetjem srca zaradi covida. Novi sev pred vrati, ki najbolj mlati po otrocih. A nimate radi svojih otrok? Kaj boste naredili tisti, ki imate otroke v prvi triadi? Jih boste pustili?
In zato mnogi pravijo: "Mojega otroka v tako šolo ne dam in pika."

Nisemovčka (nepreverjen)

Pejt se cepit v glavo

In reply to by se strinjam (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Učitelji, testiral vas bo pa sam Janez... tedensko.

1919 (nepreverjen)

Lp Represija

Kaj si ga ti z olajgumijem mečeš na Janeza? Sredinček!

Lvečer🐒🐒🐒

p.s. ko ti špricne, ne pozabi skinit olajgumi, da se ti lulček ne usmradi, ti lahko odpade!

In reply to by Represija... (nepreverjen)

Represija... (nepreverjen)

Vlečeš na Janeza, takega sociopat-a bi si želel spoznat v živo, da vsaj vidim kako to zgleda... in kako mučno more biti takim ljudem vsakdanje življenje... sem te že včeraj čakal na eni drugi novici :) drugače pa počakaj demokratskega prijatelja jozsefa, bo z veseljem špricnil parkrat... v tebe

In reply to by 1919 (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Represija...

Vidiš, vidiš v bistvu si Ti zaljubljen v JJaneza💘💘💘. Non-stop ga imaš na jeziku, mislih, pisnju. Novica je o testiranju učiteljev, Ti pa JJanez danes, JJanez jutri, JJanez drug teden. Tebi se od tega Janeza že čisto meša💑.

Pazi na lulčija, da ne fašeš gangreno. Če se ti lulček zagnoji, hitro v bolnišnico. Javi, da si Represija, zrihtam extra tretman (sobo katero si je ogledal Tvoj ljubljeni JJanez💗)

Lnoč😴😴...Argentina...4+2=42👍

In reply to by Represija... (nepreverjen)

Czd (nepreverjen)

Testiranje? Pa kdo je tu fukjen?
Te bi se morali vsak dan...
Boga deca kak jih bodo masirali... Pa razdalja, pa maske, pa razkuževanje, pa...
Al vse odpret brez mask, Al pa vse zapret

.. (nepreverjen)

Je laj logike v tem da se testirajo enkrat potem pa več ne? Vsak hodi po svoje, za par dni je že lejko par okuženih pa se več ne preverja. ?

.. (nepreverjen)

Nemcon se okužbe zmanjšujejo zato bojo raje še en mesec doma.

. (nepreverjen)

Virus deci pa nan menje škode napravi kak pa ka so doma.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice