Slika je simbolična.
Kot kaže so se neuradne informacije izkazale za resnične. Pomurski duhovnik zapušča župnijo Velika Polana. Od njega se je že poslovila tudi soboška škofija.

Pred nekaj dnevi smo poročali, da naj bi župnijo Velika Polana zapustil duhovnik Boris Tibaut. Poslovil pa se naj ne bi zgolj od župnije, temveč tudi od duhovniškega stana.

Razlog za izstop naj bi bila po neuradnih informacijah Sobotainfo nepremostljiva trenja s soboškim škofom Petrom Štumfom, ki naj bi že pred časom izdal dekret, da bo z župnijo Velika Polana začasno upravljala črenšovska župnija.

Spomnimo ...

Za več informacij o domnevnem odhodu Tibauta smo se takrat obrnili neposredno na Škofijo Murska Sobota.  

Po elektronski pošti smo na novinarska vprašanja prejeli sporočilo, ki pa ne razjasnjuje situacije v župniji Velika Polana. V lastnem imenu nam je odgovorila tajnica Škofijskega ordinariata, sestra Simona Komar.

»Pišem vam v svojem imenu, ker se mi zdi čudno, da do vas pridejo le nekatere najslabše možne novice, pa kljub temu o tem še sprašujete … nekaj, kar se bo morda kdaj zgodilo …

Mnogo lepše bi bilo, če bi med ljudi šle tudi lepe, vesele, dobrohotne, resnične novice – mislim, da jih je še več in bi nam bolj olepšale življenje.

Želim vam čim več lepih, resničnih in spodbudnih novic in vas v svojem imenu lepo pozdravljam,« je zapisala.

Kljub temu, da nam takrat niso hoteli podati več informacij, pa so zdaj objavili javno sporočilo in naše informacije potrdili. 

Od duhovniškega stana se ne poslavlja

Kot so zapisali, se je župnik v Veliki Polani, Boris Tibaut, s 1. januarjem 2023 odpovedal župniji v smislu kan. 187, ki pravi, da vsakdo, ki more razumno ravnati, se lahko iz upravičenega razloga odpove cerkveni službi.

»Po tej svoji svobodni odločitvi gospod Tibaut še zmeraj ostaja duhovnik z vsemi pravicami in dolžnostmi, ki so povezane s posvečenjem. Dodeljeno mu je bilo sobotno leto za počitek, duhovno razločevanje in študij.  V dogovoru s škofom in dekanom lendavske dekanije, Borisom Kučkom, bo po svojih močeh pomagal tudi pri maševanju in ostalih pastoralnih opravilih v škofiji in drugod.

Vodenje župnije Velika Polana bo v smislu kan. 526 čl. 1 prevzel župnik v Črenšovcih, Zoran Car, z vsemi pravicami in dolžnostmi te službe, pri tem pa še vedno ostaja župnik v Črenšovcih. Službo župnika v Veliki Polani nastopa s 1. januarjem 2023,« so zapisali na Škofiji Murska Sobota. 

»Duhovniki imajo veliko odgovornost in nosijo težka bremena«

Ob tem so dodali, da duhovniki zaradi velike odgovornosti in mnogih obveznosti na svojih ramenih pogosto nosijo težka bremena. Javnost prav tako zmeraj od njih pričakuje, da dobro funkcionirajo.

»Če pri tem nekateri doživljajo osebne stiske in oslabljenost, še posebej potrebujejo pozorno razumevanje in pristop solidarnosti. Vsem, ki z njimi čutite in jim pomagate, izrekam zahvalo - tudi v primeru dosedanjega in novega župnika v Veliki Polani.

Od Boga smo poklicani, da bi živeli veselo in radostno, in da nosimo bremena drug drugega.

Na obe župniji kličem Božji blagoslov in Mater Marijo prosim za varstvo in pomoč,« so še dodali na soboški škofiji.

Na svojem Facebooku se je medtem že oglasil tudi, zdaj že nekdanji polanski duhovnik, Boris Tibaut in zapisal: »Hvala. Oprostite. Zbogom. Boris«

Komentarji (62)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fujd (nepreverjen)

Stumf oče ti je bil žid starejši ljudje to vejo ti si pa še hujši,....verniki zapuscajtte svete maše raje molite doma kot pa da vam ta mafija pridiga

asdasd (nepreverjen)

Sem slišal, da je ŠKOF mađaron. Samo vprašam ??

In reply to by Fujd (nepreverjen)

Realnoo (nepreverjen)

Ali škof kako nategne župnika

In reply to by Fujd (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Zakaj pa ne
Mene je tudi nategnil

In reply to by Realnoo (nepreverjen)

- (nepreverjen)

A tako
Tudi mene je

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Realnoo (nepreverjen)

Debeli fuknjenec se ti vijdi ka maš rad mlade dečke.

In reply to by Realnoo (nepreverjen)

Fujd (nepreverjen)

Boris raje se usmeri v Avstrijo za Duhovnika tam te bodo cenili
Ker tu se bodo cerkve počasi zapirale

BMP (nepreverjen)

Za vse je kriv Štumf...ta človek je samo še za na garmado....misli da je nadvsemi. Sama mafija v soboški škofiji.

nebodigatreba (nepreverjen)

RKc mafijozo

Suncokret (nepreverjen)

Nekaj takšnega se zgodi, če če župnik, župan in Škof ne najdejo skupnega jezika..vsi trmasti od prvega do zadnjega!! Nastradajo pa ljudje, občina in škofija..vsi trije šerifi!! Župnija v razsuli,počasi bo tako tudi občino,ko bodo potrkali pametni revizorji!!

klakocar (nepreverjen)

boli me

Đekson (nepreverjen)

Kelko znamo mA Tibaut žensko.. Pa naj jo ma..fala Bougi... Naj je srečen.

. (nepreverjen)

Zaradi tega je lahko kljub temu vzgleden in dober duhovnik. Celibat ni pogoj za uspešno širjenje evangelija, kar dokazuje evangeličanska cerkev, pa tudi druge verske skupnosti.

In reply to by Đekson (nepreverjen)

Pikulino (nepreverjen)

Celibat pri RKC pogojujejo s tem, da bi drugače moralo deliti cerkveno premoženje ... če verjameš/verjamete.

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ja, to je pa res..

In reply to by Pikulino (nepreverjen)

Goustja (nepreverjen)

Nema ženske...ampak dečka...saj ga ne obsoham glede toga ..naj žive srečno do kunca svojih dnij...je pa drugih pizdarij dosta delal....

In reply to by Đekson (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ja in če ma dečka? Je slučajno edini? Eni lejko vkup živijo drujgi pa niti dihati nesmijo?

In reply to by Goustja (nepreverjen)

Mirko66 (nepreverjen)

3 clanek o zupniku. Resno nega kaj za pisati

Koga briga (nepreverjen)

Koga briga zdraha med škofom pa enim župnikom zaradi ljubice. Vsaki drugi den članek o ton. Naj že odide v miru s svojo ljubico, škof pa se naj bavi s čednejšimi stvarmi. Pa novinari tudi.

. (nepreverjen)

V času YU in socializma, je bila RKC popolnoma drugačna kot je danes. Tudi odnos vernikov do duhovnikov je bil neprimerno bolj spoštljiv in neposreden, brez obtoževanj in natolcevanj. Kaj se dogaja? Je res te dobre medsebojne odnose pokvaril kapitalizem po osamosvojitvi, pohlep, grabežljivost? Je res kriva denacionalizacija, ki je SLO RKC podarila prevelika krila? Nekaj je narobe in to ni dobro. Na tak način se ne privablja vernikov v cerkev, prej odganja. Veliko je dobrih in poštenih duhovnikov, ki pa tako ostajajo v senci neurejene RKC. Na srečo verniki znajo ločiti zrno od plevela.

Komunista (nepreverjen)

Cerkev je opij za ljudstvo.

. (nepreverjen)

Vendar ne za tiste, ki stojijo na realnih tleh.

In reply to by Komunista (nepreverjen)

Goustja (nepreverjen)

Ne gučite nekaj na pamet, če ne vejte ka se dogajalo...pijtajte popa kak je čokolado pa cukre jo pred deco na veruki, njim pa nej dal...pa kak jih je z balkona v zimi z vedron vode polejal, ka so se deca pred verokon na dvouri naganjala pa malo bole glasni bilij...pijtajte ga ge so bougeci pa podoubice ka so izginoli iz cerkvi....pa kak je deco, štere starši nejso plačevali za obnovo cerkve izklučo iz verouka...pa tisti ka ugijblete ka ma žensko...že dugo ma prijatelja...zdaj pa vsi kučete po škofi...

Sused (nepreverjen)

Goustja
Bole ka ma prijatelja kak tebe ka tij si sigurno tista ka te je dol z facebuka zbrisal ka si jemi skoz težila un pa te nej štel

In reply to by Goustja (nepreverjen)

Goustja (nepreverjen)

Ne guči nekaj na pamet...ka sploj ne vejš za koj se tu ide...un bi rajši tebe kak pa kakšo žensko...pa malo se prle informejraj kak se pa glasiš z takšimi komentari...

In reply to by Sused (nepreverjen)

Sused (nepreverjen)

Sto grablašov ne pozna sce mogoče vrvle

In reply to by Goustja (nepreverjen)

Goustja (nepreverjen)

Me ne zanijmle ka tij vorvleš...ne komentejraj nekaj o čem nemaš pojma...rajši si roužni vejnec zemi v roke pa si zmoli za zdravo pamet...

In reply to by Sused (nepreverjen)

sused (nepreverjen)

nej meni nej terbej moliti ka man pamet tij pa samo moli

In reply to by Goustja (nepreverjen)

Goustja (nepreverjen)

Jaka pamet...ka nekaj kvasiš o čem nemaš pojma

In reply to by sused (nepreverjen)

- (nepreverjen)

Kaj komuniciras s njim a ne veš da so muamo soldatov JlaNabijali

In reply to by Goustja (nepreverjen)

326 (nepreverjen)

Ne gučite ,če ne vejte ka je? Ti si pa glih tak nevedna, kak vsi ostali! Zato,
vsi tu gor malo zmanjšajte to ihto in hitrost, nimate pravice nekoga soditi.
Deca, bi se pa resno tudi leejko malo lepše obnašali, malo vzgojnih jim pa tudi trbej, če jih doma ne dobijo,par kapljic mrzle vode za ovratnik,da jih malo umiri in ohladi ni greh.

Goustja (nepreverjen)

Iz prve roke tou znan...komentejrajo pa takši ka so sploj nej s te fare...pa me ne označuvli za nevedno...ka rajši tuj boj, če ne vejš zakoj se tu ide...glavni povod njegovoga iztopa je njegov prijatelj...fala bougi ka si priznal...zatou ka bil zafrustrejrani pa pizdarije delal...naj bou zdaj srečen do konca svojih dnij...

In reply to by 326 (nepreverjen)

Goustja (nepreverjen)

Iz prve roke tou znan...komentejrajo pa takši ka so sploj nej s te fare...pa me ne označuvli za nevedno...ka rajši tuj boj, če ne vejš zakoj se tu ide...glavni povod njegovoga iztopa je njegov prijatelj...fala bougi ka si priznal...zatou ka bil zafrustrejrani pa pizdarije delal...naj bou zdaj srečen do konca svojih dnij...pa nikoga ne soudim...samo povem kak je...pa tebi bi trbelo edno vejdro vode na glavou vlijati srejdi zime...ka bi znal kak je tou fajn...

In reply to by 326 (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

V Soboški škofiji je pač tako, da župnik, ki se ne strinja s škofon je gotof.
Cel kup mladih duhovnikov je odšlo.
Nekatere starejše pa je škof sam spravil stran.
Boris, če to bereš, pojdi daleč stran od Slovenije.
Avstrija, Nemčija, Belgija, ..., povsod te bodo veseli in noben škof te ne bo sekiral.
Pa srečno.

. (nepreverjen)

Tudi v vsaki drugi službi si "gotof", če se ne strinjaš s svojim šefom.

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

BašaKujarŠtrumf (nepreverjen)

VSI KA SO V ŠKOFIJI MS...Kujar, bašek, Štrumfek... to vse razpistiti.. in glejte bomo se trudili ka de delali v avstriji v hreni.. ka te za razliko VIJ PRIGNJENI in te si pošteno zaslužili vsak CENT... mastite se z beltinškimi penezi ka so bili za obnovo.. tudi tu de resnica prišla na površje.... SRAMOTA! POPLUVLEN PO TAKŠNIH HINAVCAJ! ZATO SO PA ODIŠLI "ČEDNI" ŽUPNIKI... Benkovič, Tibaut, itd.... Lejko bi še naštevo pa se mi ne da že na rano gojno glava me peče kda čujen toga NADUTOGA ka se ma za ŠKOFA...

... HEJ to ka podpirate takšnoga antikrista kak je Štumf je pa višek in ste sokrivci in izdajalci lastne vere in ljudstva... SRAMOTA!

Kar ena (nepreverjen)

Verjetno se oglašate sami neverniki, ki veste 'vse' in 'še več' (razen Goustje), kot ve o sebi omenjeni duhovnik in škof. Če ste neverni, vas naj škof ne moti, saj itak nimate stika z njim. Če ste verni, pa ga spoštujte.

gru (nepreverjen)

Se ne strinjam. Največ spletk in gorja, ustvarjajo ravno tisti "verniki", ki zahajajo v cerkev in jih zanima vse, razen božje besede. To so ljudje, ki jim niti miš ne uide izpred oči. Marsikateri duhovnik je že bil žrtev njihovih maščevanj in slabonamernosti zaradi kakih osebnih zamer. Torej, bojte se "notranjih sovražnikov". Tisti, ki ne zahajajo v cerkev, niso uspešni raznašalci novic, niti se nimajo nad kom maščevati.

In reply to by Kar ena (nepreverjen)

Realnoo (nepreverjen)

Mene je tudi škof nategnil

- (nepreverjen)

Mene je en petek trikrat

In reply to by Realnoo (nepreverjen)

Komunjara (nepreverjen)

Edino pravilno g. Škof, naredite red! Dosti je poklicanih, a malo izbranih ...in ne ozirajte se na te tupaste komentarje; butasti narod sploh ne ve za kaj gre pri celi stvari.

gru (nepreverjen)

Objavljen članek je sprožil kar burno razpravo in tudi žaljive komentarje na nivoju vaških opravljivk (tudi opavljivcev, da ne bo zamere). Pri komunikacijah manjka spoštljiv odnos, najbolj moteče pa je obsojanje. Prav je, da se javno opozarja na nepravilnosti, vendar na dostojen način. Ni vse dovoljeno, kar mislimo da je. Kakor v vseh službah, so tudi v cerkvi prisotni negativni pojavi, saj so tudi duhovniki ne glede na funkcijo, le ljudje, torej dobri in slabi. Lahko pa se vprašamo; Kdo pa sploh smo, da imamo pravico obsojati druge?! Med opozarjanjem in obsojanjem je namreč bistvena razlika.

jakominakorkumina (nepreverjen)

Dregni se v bilico ka bos bar se skup potegno

jakominakorkumina (nepreverjen)

Tak nazadnjaškoga škofa nemajo v albaniji … sramota za vse vernike

jakominakorkumina (nepreverjen)

Podganarji na soboški škofiji… sramota

čarni vrag (nepreverjen)

Skako je na čurke i na patke. Princip je isti, vse ostalo nijanse. (Đorđe Balašević)

Sobočanec12345z789 (nepreverjen)

Ata štrunf sam se.odseli iz prekmurja.pa.še Martina sabo zemi

cankovskiharem (nepreverjen)

najbogse avtobus narociti pa.se.Slavko cankovsko.stihca.grabera sabo zemi

In reply to by Sobočanec12345z789 (nepreverjen)

Hiti (nepreverjen)

Te naglala od kopanje, a, zdaj pa žalost

In reply to by cankovskiharem (nepreverjen)

prvivrzikamen (nepreverjen)

sami grešniki…
no,vsi smo grešniki
boj se pokvarjenega grešnika!

In reply to by Sobočanec12345z789 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Gospod Tibaut, hvaležni bodite, da odhajate iz take škofije.

Sobočanec12345z789 (nepreverjen)

Ata štrunf ko tebe nebo več pa še par grebatorskih idiotskih mučeniških župnikov keri silijo deco na se načine bo 50 procentov več ljudi nazaj v cerkev

slabovidengrabar (nepreverjen)

mah kakve nabuloze

In reply to by Sobočanec12345z789 (nepreverjen)

326 (nepreverjen)

Gostja, pamet v roke, tak si kak, če bi vso pamet sveta pojedla,ali pa toplo vodo odkrila! Vsevedna, gvišno si ge z pokopališča lujkala, ka si vse na tekočem , bolano, bolano, nemaš drujgoga dela?

Goustja (nepreverjen)

326 Mijslin ka tij odkrijvleš toplo vodou...nej so tou nikši trači liki žijva istina...edni ste šče stou lejt za lisenof žlicof...boug van požegnjaj

In reply to by 326 (nepreverjen)

Opazovalka (nepreverjen)

Goustja pa zna od Tibauta vec kak un san o sebi 😝
Ka ce bi napisala kar biografsko bukvo? Ziher de bestseller 😝

- (nepreverjen)

A je tebe tudi nategnil
Dvakrat
Trikrat
Veckrat

In reply to by Opazovalka (nepreverjen)

Goustja (nepreverjen)

Lejko tij napijšeš njegovo biografijo...kak se popi v rit vlejčti...

In reply to by Opazovalka (nepreverjen)

Magyar Bacsi - šef (nepreverjen)

Sem slišal, da debeli škaf se naslaja in ždere ocvirke, šunko in liže vagino ti čebulo. Sem slišal.....

Đekson (nepreverjen)

Štumpfeek pa Bašeka že dugo držij v tok Soboti.... Ka si rit pregledujvleta...

black panter

mrkeči marki sklepani,ne šinfajte popov,ka vij ste znani po ton ka ste fejst pobožni,že od negdaj

Đekson (nepreverjen)

Ka ti drek iz riti gleda.. Si tij cejli mrkečki...

In reply to by black panter

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice